İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam geldi
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla bugünden itibaren geçerli olmak üzere tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi.
Fotoğraf: Özgür Gültekin/Evrensel
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara zam yapıldı.
Madde 2’ye eklenen geçici bir madde ile, beşeri tıbbi ürünlerine fiyatlandırılmasında kullanılan Türk lirası cinsinden bir avro değerinin, 2022 Temmuz’da yüzde 25 artırıldığı belirtildi.
Sözcü'ye konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, bu kararın, bugünden itibaren tüm ilaçların yüzde 25 zamlanması anlamına geldiğini anlattı.
Özcan, zam kararının ilaç yokluğu sorununu bir nebze rahatlatabileceğini söyledi.
ECZACILARIN KÂR ORANLARI ARTIRILDI
Kararla eczacı karlarında da artışa gidildi. Özcan, bu artışın ilaç fiyatlarından bağımsız, teknik bir alt hesaplama olduğu bilgisini verdi.
Buna göre ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı.
İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi.
TEİS : İLAÇTAKİ EURO KURU, GERÇEK KURA YETİŞEMİYOR!
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 6,29 TL’den 7,86 TL’ye çıkarıldığını söyleyerek konuyla ilgili şunları kaydetti:
“İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kuru yüzde 25’lik artışla 6,29'dan 7,86 TL'ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre, avro bugün itibariyle 17,49 TL seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir."
İlaç avro kurunun normal kura bir türlü yetişemediğini söyleyen Saydan, bu durumun ilacı bulunabilir olmaktan çıkardığını belirtti.
Saydan şöyle devam etti:
“Eczacılar olarak ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması önemlidir. Çünkü bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Bu güncelleme ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını düşünüyoruz. Yeterli olduğunu düşünmediğimiz bu düzenlemenin yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz.
İlaç avro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerekmektedir."
İLAÇ FİYAT KARARNAMESİNDEKİ BAREMLER DEĞİŞMEDİ
"İlaç fiyatlarını belirleyen avro kurunun reel avro kuruna göre yükseltilmesi kadar ilaç fiyat kararnamesinde bulunan eczacı karlılığını belirleyen baremlerin de güncellenmesi gerekmekte, bu konu ilaç bulunabilirliğinde büyük önem taşımakta. Her yıl yapılan vergi oranlarındaki güncellemelerin ilaç fiyat kararnamesindeki baremlerde de aynen uygulanması ilaç krizinin çözülmesinde büyük bir önem taşıyor.
Kararnamede barem düzenlemesi 13 yıldır yapılmadı. 13 yıl önceki 100 TL halen 100 TL olarak yerinde kaldı. İlaç fiyatlarının her yıl artmasına rağmen ilaç fiyat kararnamesinin baremlerinde yapılmayan değişiklik, eczaneleri, işletme giderlerini karşılayamayacak hale getirmiştir. Baremleri belirleyen rakamlarda düzenleme yapılmadan gerçekleştirilen yüzde 3'lük artış aslında fiyat artışıyla azalan karlılık dilimine giren ilaçlar yüzünden şimdiden eriyip kaybolmuştur. Hem eczacıların eczanelerini kaybetmelerine hem de eczane çalışanlarının işlerini kaybetmelerine neden olacak olan bu durumun ivedilikle çözümlenmesi gerekmektedir. İlaç Fiyat Kararnamesinde eksik kalan bu düzenlemenin bir an önce yapılması ilaç hizmetinin devamlılığı için hayati öneme sahiptir. Aksi takdirde eczacılar yapılan düzenleme ile bu bayramda fiyat güncellemesine kurban gidecektir.” (EKONOMİ SERVİSİ)