08 Temmuz 2022 14:50

Türk TORAKS Derneğinden bayram öncesi maske uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre son 2 haftada dünya genelinde Kovid-19 vakalarının yüzde 30 arttığını belirten Türk TORAKS Derneği, Kurban Bayramı için maske uyarısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre son 2 haftada dünya genelinde Kovid-19 vakalarının yüzde 30 arttığını belirten Türk TORAKS Derneği, Omicron BA.4 ve BA.5’in en hızlı yayılan varjantlar olduğunu vurguladı. 

Türk TORAKS Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, 9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesi vaka artışı uyarısında bulundu. Hareketliliğin artacağını, bu nedenle maskelerin tekrar takılması gerektiğini, hızlı antijen testleri ile PCR testlerinin tekrar yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu söyledi.

1 HAFTADA 57 BİN 113 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 1 haftada ülkemizde 57 bin 113 yeni Kovid-19 vakası saptandığını belirten Prof. Dr. Köktürk, şunları söyledi:

"Omikron'un alt varyantları olan BA.4 ve BA.5 şimdiye kadar oluşan varyantlardan daha hızlı yayılma gücündedir ve bu iki varyant da akciğerler üzerinde etkili olabilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayılarında artış mevcut olup en sık halsizlik, boğaz ağrısı, ateş, vücut ağrısı, öksürük ile karşımıza çıkmaktadır. Çalışma ortamlarımızda kendi gözlemimiz de Kovid-19 olgularının arttığı yönündedir. Mayıs ayından bu yana günlük yaşantımızda Kovid-19 ilişkili önlemlerin kaldırılmış olması, salgının kontrol altında olduğu yanılsamasına neden olmuş ve semptomlu hastalarda dahi PCR testi uygulama oranları belirgin olarak azalmıştır. İçinde bulunduğumuz hafta içinde önlemlerin çoğunu kaldırmış olan pek çok Avrupa ülkesi Kovid-19 vakalarında belirgin artış nedeniyle çeşitli kısıtlamaları yeniden uygulamaya başlamıştır. Özellikle kapalı ortamlar ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımının yeniden uygulamaya konması gündeme gelmiştir. Ülkemizde hızla artmakta olan Kovid-19 vakaları nedeniyle benzer şekilde özellikle toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takmak ve sosyal mesafeye uymak bulaş kontrolunu sağlayacak en temel önlemler olarak yer almaktadır. Hastalık hızını doğru belirlemek amacıyla da hızlı antijen testleri ve PCR testinin yaygın uygulanır hale getirilmesi belirleyici rol oynayacaktır.”

“TOPLU TAŞIMALARDA, KAPALI ALANLARDA MASKE TAKIN”

Türk TORAKS Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu da kapalı alanlarda, ev ziyaretlerinde maske kullanımına devam edilmesi önerisinde bulunarak şunları söyledi:

“Kovid-19 salgınını kontrol edebilecek en etkin yöntem toplumun tam doz aşılanmasıdır. Tam doz aşılı kişilerde Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatış ve ölümlerin anlamlı oranda azaldığı bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 18 yaş üstü 3 doz aşısı tam olan kişi sayısı, toplam nüfusun yüzde 27,8’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde aşılama oranlarındaki düşüklük nedeniyle hastalık hızlı yayılmakta ve klinik seyir olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle Kovid-19 aşı hatırlatma dozlarının yapılması, eksik aşıların tamamlanması ve hiç aşı olmamış bireylerin aşılanması sağlanmalıdır. Salgının kendi seyrine bırakıldığı bu günlerde bireysel önlemlerimiz kendimizi ve toplumu korumak konusunda öne çıkmıştır. Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı nedeniyle ziyaretler ve ülke içi hareketlilik artacağı göz önüne alındığında; toplu taşıma başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maske kullanımına dikkat edilmeli, ziyaretlerimizde fiziksel mesafenin korunması konusunda özenli olmalı, mümkünse açık alanlarda bir araya gelmeye özen göstermeliyiz. Özellikle Kovid-19 şüphesi olan olgular test vermeye yönlendirilmeli, toplumda tarama amaçlı test sayıları arttırılmalı ve toplumun tamamının aşılanması hedefine erişmek için gerekeli eylem planları uygulanmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DBP İl Eş Başkanı Veysi Parıltı: Seçilmiş her vekilimize yapılan saldırı, Meclis’in iradesine darbedir

SONRAKİ HABER

HDP'li Ersoy, gazetecileri tehdit eden Güvenlik Şube Müdürü'nün soruşturulmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa