09 Temmuz 2022 04:52

Acarsoy işçileri iki bayramdır direnişte

Bursa'daki Acarsoy Tekstil işçileri Ramazan Bayramı'nın ardından Kurban Bayramı'na da direnişle girdi.

Fotoğraf: Uğur Ökdemir/Evrensel

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 115 günü aşkın süredir direnişte olan Öz İplik-İş üyesi Acarsoy Tekstil işçileri Kurban Bayramı’nı da direnişte geçirecek.

Bursa Demirtaş OSB’de bulunan Acarsoy Tekstil’de, sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılan ve fabrika önünde direnişe başlayan kadın işçilerin mücadelesi yaklaşık 4 aydır devam ediyor. Ramazan Bayramı’nı fabrika önünde karşılayan kadın işçiler kararlı olduklarını söyledi. Bayramı geçim sorunu ile karşılayan Acarsoy işçileri, çalışırken de bayramı bayram gibi geçirmediklerini bu yüzden sendikalaştıklarını hatırlatarak, mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

‘ÇOCUĞUM ÇALIŞMAMIN HAYALİNİ KURUYOR’

Acarsoy’da çalışırken hem fiziki hem de psikolojik olarak çok bunaldıklarını söyleyen Dilek Dündar, “Bu durum bizim ev hayatımıza da yansıyordu. Sendikaya üye olduğum zamanlarda sanki bir suç işlemişim gibi saklıyorduk herkesten. Patrona yakın kişiler bizlere ‘Buranın sendikalı olmadığını biliyordunuz niye geldiniz, gidip sendikalı yerde çalışın’ diyordu. Sanki biz kötü bir şey yapıyoruz. Sendikaya üye olduktan sonra bakış çok değişti. Haklarımızın farkına vardık” dedi.

“Eve iki maaş girerken şimdi tek maaş giriyor” diyen Dündar şöyle devam etti: “Zaten ekonomik kriz var, her şeye zam geliyor sürekli. Çocuklarımızın isteklerini bırakın, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldik. Çocukla dışarı çıktığımızda 6 yaşındaki çocuğum ‘Anne paramız yeter mi, bunu alabilir miyiz’ diye soruyor. Çocuğum hayal kuruyor, ‘Anne sen işe girdiğinde bunu bana alır mısın’ diye soruyor. Şimdi asgari ücrete zam yapıldı ama daha cebe girmeden eridi gitti. Zam diye bir şey yok. Zam açıklandı hemen sigaraya zam yapıldı. Ulaşıma zam geldi Bursa’da. Şehirlerarası yolculuk yapamıyorduk, şimdi şehir içinde de yapamayacağız. Asgari ücretle geçinmek imkansız. Ben fabrikadayken makine ile su sebili arası yakın olmasına rağmen gidip su alamıyordum. Düşünün iş yükünü, böyle bir koşulda asgari ücretle çalıştırılmak adil mi?​”

‘EN SON 15 SENE ÖNCE TATİLE GİTTİM’

Bu bayramın kendileri için neşeyle geçmeyeceğini ifade eden Dündar, “Anneme gidebilirsem şükredeceğim. Geçim derdinden tatile gittiğimi hatırlamıyorum. Hafta sonları günü birlik yakın yerlere gidebiliyorsak gidiyoruz. Geçen sene arkadaşımın yanına gittim bir gün. Konaklama masrafı olmadı, olsaydı onu da yapamazdım herhalde. En son ne zaman tatile gittin dersen 15 sene önce gittim, yeni evlendiğimde. Sonrasında hayat mücadelesi bizi her şeyden kopardı” dedi.

‘KIZIM GİTAR İSTİYORDU ONU BİLE ALAMADIM’

Bayramda, yılbaşında kendilerini görmeyenlerin sendika kapıya gelince erzak vermeye, çikolata dağıtmaya başladığını ifade eden Emel Didir de “Yeter ki insanlar sendikaya üye olmasın. 450 kişinin içinde dört kişi patrona kafa tutuyor. Bu süreçte yalnız olmadığımızı görmek benim için çok güzel. Bayram geldi, belli kişiler tatil planı yapıyor ama biz işçilerin hiç böyle planı olmadı. Bırakın tatile gitmeyi benim kızım gitar istiyordu, ben onu bile alamadım Acarsoy’da çalışırken. Doğum gününde sendika hediye etti” dedi.

‘BUNCA ZAMAN SESİMİZİ KISTIĞIMIZ İÇİN KENDİMİZE KIZDIK’

1 Mayıs’ta güçlü olduklarını anladığını söyleyen Selinay Yılmaz da “Tek başımıza olmadığımızı gördük. Etrafımızda binlerce bizim gibi hakları için çalışan mücadele eden insanlar var. Bunca zaman sesimizi kıstığımız için kendimize kızdık açıkçası. Niye sustuk bu zamana kadar! Bursa gibi bir yerde tek ekmek kapısı Acarsoy değil, gitsek başka yerde yine iş bulabiliriz ama bizim direnme sebebimiz bu zamana kadar haklarımızın yenilmiş olması. Gittiğimiz yerlerde de aynı sorunlar olacak bunu biliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Lezita işçileri bayramı buruk karşıladı

SONRAKİ HABER

Tahliye edilen IŞİD sanığının yeniden tutuklanması talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa