Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler odaların 6 kişiye çıkarılmasını istemiyor
Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler, 4 kişilik odaların 6 kişiye çıkarılacağını belirtti. Görüştüğümüz öğrenciler, duruma ve yurt fiyatlarında yüzde 100'e varan zamma dair tepkilerini anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
KYK yurt ücretlerine yüzde 80-100’e varan zamların yapılmasının ardından henüz daha öğrenciler arasında KYK burs/kredisiyle bu yeni meblağların nasıl ödenebileceğine ilişkin kriz soğumamışken Vezneciler KYK yurdunda 4 kişilik odalarda kalan öğrenci sayısının 6'ya yükseltileceği iddiası yurtta barınan öğrenciler arasında tartışmalara sebep oldu.
Öğrenciler daha önce de odaların kalabıklaştırılacağına dair duyumlar aldıklarını, yurt yönetiminin ise iddiaları yalanladığını belirtti. Ancak odaların yeni hallerine dair çekilmiş fotoğraflarda odalara ranza yerleştildiği görüldü ve öğrenciler bunu odaları 6 kişilik hale getirme çalışması olduğunu belirtti.
Vezneciler KYK yurdunda kalan öğrenciler, bu son duruma ilişkin görüşlerini ve taleplerini gazetemize değerlendirdi.
"YURT ÜCRETİNİ 2 KATINA ÇIKARIP ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRMAK HAKARET GİBİ"
Esma, “Yurdumuzun 6 kişilik olması için denemeler yapılmaya başlanmış. Görsellerde gördük. Odalar 4 kişiyken yeterince havasız ve bunaltıcı oluyordu, 6 kişi olduğunda nasıl ve hangi şartlarda o odada yaşanır bilemiyorum. KYK yurtlarında kalan öğrencilere hakaret gibi bir harekettir bu. Yurt ücretini 2 katına yükseltip odalardaki insan sayısının da artması enteresan geliyor bana. Her kattaki banyo ve tuvaletler çok yeterliymiş gibi, her odaya ekstra ikişer kişi daha koyuyorlar. Şartlar mükemmelmiş gibi yurtlara ekstra onlarca öğrenci daha ekleniyor. Bu şekilde mağdur edilmek hiç hoş değil bizim açımızdan" dedi.
"ŞİRKETLERİN MİLYON DOLARLIK VERGİ BORCU SİLİNİYOR, ÖĞRENCİNİN KYK BORCUNA GÖZ DİKİLİYOR"
Üniversite sınavlarında barajları düşürüp herkesin üniversiteli yapılıp, olanakların buna göre geliştirilmemesini eleştiren Esma, şöyle devam etti:
"Bu durum, öğrencilerin sorunu değil. Tüm öğrenciler üniversiteli olsun, daha çok genç işsizler ordusuna katılsın ve üstüne bu şartlarda barınsın istiyorlar, bizleri buna mecbur bırakamazlar. Madem çok öğrenci var o zaman daha fazla yurt inşa edilsin. Şirketlerin milyon dolarlık vergi borçları siliniyor, öğrencinin KYK borcuna göz dikiliyor. Şimdi de neredeyse barınma hakkımız elimizden alınacak, yurda girerken ayrı depozito, yaz tatiline girerken ayrı depozito veriyoruz. Senede 2 kere depozito vermek de çok saçma, kalmadığımız zamanın da ücretini ödüyor gibiyiz. Artı olarak bu depozitoyu çıktığımızda ,kimi arkadaşlarımdan gördüğüm üzere, 100 TL gibi komik rakamlarla bizlere geri yatırıyorlar. Ekonomik gidişatın faturasının biz öğrencilerin omzuna yüklenmesini kabul etmiyorum.”
"SAĞLIĞIMIZI ETKİLEYECEK"
Beyza adlı öğrenci ise, "KYK yurtlarında zor koşullarda barınıyoruz. Yurtların daha yaşanılabilir hale gelmesini beklerken aksine odalar 6 kişilik yapılarak insanlık dışı bir uygulamaya gidildi. Yurt ücretlerine gelen fahiş zam ile birlikte koşulların olduğundan daha kötü hale getirilmesi kabul edilemez. Yurtta yemekler, temizlik koşulları, sağlığımızı olumsuz etkiliyordu zaten. Çamaşırhane,tuvalet, banyo ve etüt odası sayıları yetersizken odalarda kalan kişi sayısının arttırılması öğrencilerin hayatını zorlaştırmakla beraber sağlığımızı daha da olumsuz etkileyecektir" dedi.
"ÖĞRENCİLERİ TARİKAT YURTLARINA SÜRÜKLEMEK İSTİYORLAR"
Bunun yanında artan giderlerin öğrencileri daha ucuz olan çeşitli tarikat/cemaat yurtlarına mahkum ettiğine dikkat çeken Beyza, "Devlet yurtlarını kalitesizleştirerek ve zam yaparak öğrencileri sömürü yuvası olan bu tarikat yurtlarına sürüklemek istiyorlar anladığım kadarıyla" diye konuştu. Öğrencilerin taleplerini dile getiren Beyza, "Yurtlar kapandıktan sonra öğrencilerden ekstra depozito ücreti istenmesi, evlerine bile dönmekte zorlanan öğrencileri nasıl dara soktu hepimiz biliyoruz. Yurt ücretlerine gelen bu zammın ve ekstra depozitonun geri çekilmesini ve şartların daha yaşanılabilir hale getirilmesini istiyoruz” dedi.
Elif adlı öğrenci de şunları belirtti: "İstek ve şikayetlerini belirten diğer arkadaşlarım gibi benden KYK yurtlarındaki kapasite artışına karşıyım. Çünkü genel kapasite buna zaten elverişli değil küçük ve yetersiz alanlar dört kişiyi zor barındırıyorken odaları altı kişilik yapmanın herhangi bir mantığı bulunmuyor bence. Benim talebim yurtta barınma hakkımızın elimizden alınmamasına yöneliktir. Şöyle ki ben ve birçok arkadaşım KYK yurtlarında 2018 girişliler olarak imzaladığımız belgelerde 4+1 senemizin olduğunu bilerek hareket ettik. Fakat pandemi sürecinde yönetmeliğin değiştirilmesiyle beraber yurtta barınma süremizin bittiği ve çıkış yapmamız gerektiği bildirildi tarafımıza. Ekonomik gidişatın bu kadar yıpratıcı olduğu bir dönemde kadın öğrenci olarak barınacak bir yerimizin olmaması bizi hayli tedirgin etmekte. İstediğimiz bize yurda ilk giriş yaptığımız sene tanınan barınma hakkımızın devam etmesi ve yurt koşullarında iyileştirmelerin yapılmasıdır." (İstanbul/EVRENSEL)