09 Temmuz 2022 14:31

ODTÜ’de rektörün korkusu mezuniyet protestosu

ODTÜ’de öğrenciler, her yıl hazırlanan renkli ve eleştirel pankartlarla yürüdükleri mezuniyet töreninin “yapılabilecek eylemler” bahanesiyle iptal edilmesine tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Atama yoluyla göreve gelmesinin ardından baskı ve yasaklar nedeniyle rektör Verşan Kök’ün 2019 yılındaki gibi protesto edilmek istemediğini söyleyen öğrenciler, geleneksel hale gelen törenin yapılmasını istiyor.

ODTÜ’de rektörlük, yıllardır gelenek haline gelen ve mezun olan öğrencilerin kendi hazırladıkları taleplerini anlatan pankartlarla Devrim Stadyumu’nda yürüdükleri mezuniyet törenini, “güvenlik” gerekçesiyle iptal etti. Pandemi gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda iptal edilen mezuniyet töreni nedeniyle öğrenciler kendi imkanlarıyla “Kayyumsuz Mezuniyet” sloganıyla kendi törenlerini düzenlemişti. Mezuniyetin yeniden gerçekçi olmayan gerekçelerle iptal edilmesine öğrenciler tepki gösterdi.

REKTÖRLÜK ‘YAPILACAK EYLEMLER’ GEREKÇESİNE AÇIKLIK GETİRSİN

Bu dönem mezun olacak bir matematik öğrencisi, bu iptal kararını ise saçma bulduğunu söyledi. Rektörlük duyurusunda “yapılabilecek eylemler” ifadelerinin şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini dile getirdi. Mezuniyet töreninin normal bir şekilde yapılması gerektiğini belirten öğrenci, “Bölümler ile anlaşıp aileler ile ortak bir gün belirlersek bence mezuniyet yapılır” dedi.

Matematik bölümünden yeni mezun olan Egemen, ODTÜ kültüründeki önemli bir öğenin öğrencilerden koparılmaya çalışıldığını, kararın meşru olmadığını söyledi. Önceki yıllardaki mezuniyet yürüyüşlerinin hep güzel bir hava içinde ve kaygı gerektirecek herhangi bir durum yaşanmadan gerçekleşmiş olduğunu anlatan Egemen, bu yıl mailde geçen güvenlik gerekçesinin bahane olduğunu vurguladı. Egemen, öğrenciler ve akademisyenlerin dayanışma içinde mezuniyeti Devrim'de yapmak için gereken adımları atması gerektiğini belirterek, “Çünkü biz şimdi bu kültürden vazgeçersek bizden sonraki nesiller için Devrim'de mezuniyet sadece eski mezunların anılarından ibaret olur” dedi.

ODTÜ KÜLTÜRÜNDE BU TÖRENİN YERİ AYRI

Fizik Bölümünden Ulaş Fırat Noyan, ODTÜ’yü kazanmış herkesin ilk günden itibaren Devrim Stadyumunda diploma törenine katılıp pankart taşımanın, sevinçlerini arkadaşları ve aileleriyle paylaşmanın hayalini kurduğunu söyledi. Bu kişisel sebeplerin yanı sıra, yeni mezun öğrencilerin ülke gündemine dair eleştirilerini, görüşlerini sloganlar ya da esprili pankartlar aracılığıyla paylaştığını hatırlatan Noyan, “Böylece hepimiz tüm ülke bizi izlerken mağdur olan herkes için bir ses olabiliyoruz” dedi. Bu diploma töreninin üniversitelerinin kültüründe önemli bir yer tuttuğunu anlatan Noyan, atamayla göreve gelmiş bir rektörün eline geçen her fırsatta bu kültürleri yok etmeye çalıştığını dile getirdi.

MEZUNLAR VE AİLELERİ NE SORUNU ÇIKARTACAK?

Öte yandan kampüsteki güvenlik önlemlerinin çok sıkı olduğunu söyleyen Ulaş, kampüse okula araçla girmek için gereken stickerın bulunmadığı bir araçla girmeye çalışırken bile birçok sorun çıkartan okulun mezuniyette gerekli önlemleri alamayacağına kimsenin inanmadığını söyledi. Noyan, “Ayrıca, mezun öğrencilerin ailelerinin ve arkadaşlarının ne gibi bir sorun çıkartacağını da anlamıyorum. Bu kararın tek sebebinin Kök’ün kendisinin protesto edilmemesini istemesidir. 2019’da hep bir ağızdan ‘Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz’ sloganı atılmış ve Verşan Kök konuşma fırsatı bile bulamamıştı. Bence tam olarak korktuğu şey bu. Bunların yanı sıra, okuldaki güvenlik sorunlarının tamamının polislerden kaynaklandığını da hatırlatmakta fayda var. Bir ay önce Onur Yürüyüşü’ne katılan arkadaşlarımız hiçbir sorun çıkarmazken biber gazına maruz kaldı, bazı arkadaşlarımız gözaltına alındı” diye konuştu.

Pelin, mezuniyet töreni denilince ilk aklı gelen ünversitelerden birinin ODTÜ olduğunu belirterek, “Bunun en büyük sebebi de Devrim'de gerçekleştirilen görkemli ve coşkulu törenlerdir. ODTÜ'yü kazanan her öğrencinin hayalidir bu törende pankart açmak. İlk girdiğimi öğrendiğim günden beri ben de  mezuniyet pankartına ne yazsam diye düşünürdüm ve Devrim’de yürümenin hayalini kurardım. Yaratıcı, mizah içerikli, iğneleyici ve günümüz politik olaylarına eleştiri niteliğindeki bu çeşitli pankartlar yıllar boyu süregelen ODTÜ kültürünün bir sonucudur. Her sene mezuniyet zamanında bu pankartlar Türkiye gündemine oturur ve geniş kitlelere ulaşır. Politik düşüncelerini, geleceğe dair kaygılarını ve isteklerini, eleştirilerini bu toplu kutlamada mezunlara, ailelere, öğretim görevlilerine sergilemek her ODTÜ'lünün hakkıdır” dedi.

"BU MEZUNİYETLER DEVRİM'DE YAPILIR"

Verilen kararın hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu söyleyen Pelin; kararı, ODTÜ kültürüne, geleneklerine ve bu sene mezun olacak hevesi kursağında kalan arkadaşlarına karşı yapılmış bir saldırı olarak değerlendirdi.

Öğrenci Pelin, “ODTÜ mezuniyeti rektörlüğün değil öğrencilerin mezuniyetidir ve bu mezuniyet Devrim'de yapılır, yapıldı ve yapılmaya da devam edecek. Rektörlüğün bu vermiş olduğu karar öğrencileri yıldıramaz fakat ilk seçenek rektörsüz mezuniyet değil öğrencilerin hakkı olan mezuniyeti rektörlükten almasıdır. Bu organizasyon rektörlüğün bir görevidir, aldığı emirlerle ortaya attığı bahanelerle bu görevi yerine getirmemekte ısrarcı olursa da öğrenciler gerekeni yapmaya hazır” dedi.

Pelin, rektörlüğün olabilecek eylemleri bahane ederek güvenlik gerekçesi demesi hakkında, “ODTÜ içerisinde daha önce birçok eyleme şahit oldum ve bu eylemlerin hiçbirinde öğrenciler herhangi bir tehdit unsuru oluşturmuyorlardı. Buna karşın rektörlüğün hukuki olmayan yollarla kampüs içerisinde görevlendirdiği polislerin öğrencilere birçok kez orantısız güç ve şiddet uyguladığını hepimiz gördük. Bu durumda gerçek tehdittin rektörlüğün "çeşitli gruplar" olarak nitelendirdiği ODTÜ öğrencileri mi yoksa rektörlüğün kendisi mi olduğu tartışılır”.

Boğaziçi Üniversitesinde atanmış rektörün verdiği karardan sonra, ODTÜ’de atanmış rektörün verdiği kararın üzdüğünü ama şaşırtmadığını vurguladı. Alınan kararda atanmış rektörümüzün amacı "güvenlik" bahanelerinin arkasına sığınarak  öğrenciler arasında bölücü bir etki yaratmaya çalışmak olduğunu söyleyen Pelin, rektörlüğün çabalarının sonuç bulamayacağını söyledi. Bunun sebebini ise ODTÜ’nün bir bütün olması olduğunu söyleyen Pelin, ODTÜ öğrencilerinin hakkını söke söke almayı bildiğinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EGM: Ülke genelinde toplam 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah bulunmakta

SONRAKİ HABER

Kilis'te orman alanlarına girişler 1 Ekim'e kadar yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa