09 Temmuz 2022 21:13

Emek Partisi'nden Sri Lanka açıklaması: Halk git deyince gitmek gerek

EMEP Genel Merkezi, Sri Lanka'da süren halk ayaklanmalarına dair açıklama yayımladı, "Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkımız da kapitalizmin acı reçetelerini reddetmelidir" dedi.

Fotoğraf: M.A. Pushpa Kumara/AA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi, Sri Lanka'da süren halk ayaklanmalarına dair açıklama yayımladı.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka’da, başkentte uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen halk sokağa çıktı. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesingh istifa etmeye hazır olduğunu açıkladı. Halkın Başkanlık Sarayı'nın etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı’nın kaçtığı aktarıldı.

EMEP'in Sri Lanka'daki halk protestoları ve yaşananlara dair yayımladığı açıklamada "Halk git dediğinde gitmeyi bilmek gerek. Demokrasi iddiası sadece halkın oyunu alıp seçilme ile değil, halk git dediğinde gitmeyi bilmekle olur." vurgusu yapıldı.

EMEP'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sri Lanka'da (Eski adı Seylan) halk ayaklandı, Devlet Başkanı Sarayı’nı işgal etti. Yirmi iki milyonluk ülke, neo liberal politikalar sonunda iflas durumuna gelmişti. Rekor seviyede enflasyon, döviz kıtlığı sebebiyle ihtiyaç mallarının ithal edilememesi ve mayıs ayından itibaren dış borçların ödenememesi… Ülkede günde 13 saat elektrik kesintisi uygulanıyordu. Halk açlık, yoksulluk ve işsizlikle boğuşurken yöneticiler ve bir avuç patron sefahat içinde yaşıyordu. Pek çok diktatörünki gibi Devlet Başkanı Rajapaksa’nın da onlarca otomobilden oluşan araç koleksiyonu vardı.

Son günlerde çok sayıda protesto gösterisi yapan halk Devlet Başkanı ve Başbakan’a 'yönetemiyorsunuz, gidin' dedi. İktidarın cevabı ise bütün diktatörlerinki gibi polis şiddeti, göz yaşartıcı gaz oldu.

Dün gece sokağa çıkma yasağı getirildi fakat bazı milletvekilleri ve avukatların itirazı sonucu sabah sokağa çıkma yasağı kalktı. Halk, Başkanlık Sarayı’nı işgal etti, Devlet Başkanı kaçtı.

Halk git dediğinde gitmeyi bilmek gerek. Demokrasi iddiası sadece halkın oyunu alıp seçilme ile değil halk git dediğinde gitmeyi bilmekle olur.

Son bir yıl içinde Sri Lanka’da olanlar ilk değil son da olmayacak. Sri Lanka’dan saatler sonra Arnavutlar meydanlara çıktı. On binler kent meydanlarında zamları protesto ediyor, 'kapitalizmin acı reçetesini kabul etmiyoruz' diyor. Kapitalizmin, neo liberal politikaların neden olduğu krizler halkın üzerine yıkılarak halk daha da yoksullaştırılıp açlığa sürüklenirken onlarca Sri Lanka örneği göreceğiz.

Diktatörlerin çaldıkları ile kaçabilecekleri yerler vardır ama halkın, ülkesinin kaderine sahip çıkmaktan başka bir seçeneği yoktur.

Sri Lanka ve Arnavutluk’ta yoksulluğa isyan eden halkların direnişi kapitalist düzenin cilasını da dökmektedir. Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkımız da kapitalizmin acı reçetelerini reddetmelidir. Gün, ulusal ve uluslararası alanda kapitalizme karşı topyekûn mücadele günüdür. Türkiye’de sağlık emekçilerinin yürüyüş ve grevleri de umudu göstermiştir.

Yaşasın enternasyonal dayanışma!"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Valiliği sağanak uyarısında bulundu

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığından Sri Lanka'daki ayaklanmaya dair "endişe duyuyoruz" açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa