Emekçinin tatili evde oturmak
Adana’da bayram arifesinde servis beklerken görüştüğümüz işçiler, geçim sıkıntılarını anlattı.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Volkan PEKAL
Tuğba EROĞLU
Adana
Artan ev kiraları, faturalar, gıda fiyatları, çocukların okul masrafları, fahiş ulaşım fiyatları derken Kurban Bayramı’nda tatilin hayal olduğunu anlatan işçiler bu ücretlerle bayram ve yaz tatilinin hayal olduğunu, tatili evde ya da çalışarak geçirdiklerini anlattı.
Adana’da görüştüğümüz işçilerden Yalçın Kılınç, yaz tatili ve bayram tatilini evinin odasında geçireceğini söyledi. Asgari ücret zammının beklentileri karşılamadığını dile getiren Kılınç, “Bu zamlarla birlikte asgari ücret en az 8 bin lira olmalı. O da sadece karnını doyurup kira ve faturaları ödemeye yeter. Bir birikim yapamazsın. Çocuk eğitiminde eksik kalır. Elektriğini, kirasını ödeyebiliyorsa şükretsin. Ev ya da araba alamazsın. Ben tatilimi evimin odasında yapacağım. İşyeri müsaade ederse ekstra çalışıp para kazanmak istiyorum” dedi.
"TATİLE GİDECEK İMKAN YOK"
4 liralık ekmek, 10 liralık dolmuş fiyatları ve yüksek ev kiraları karşısında aldıkları ücretin yetmediğini ifade eden Meliha Tayseven, “Asgari ücretle kimse geçinemez. 2 bin 800 aldığımda geçinebiliyordum. 4 bin 250 olduğunda kimse geçinemedi. Kira, gıda ve market fiyatları aldı başını gidiyor” diye konuştu. Aldığı ücretin evin kirasına, kredi kartı borçlarına ve faturalara gittiğini ifade eden Tayseven, “20 yılda ülkeye hiçbir şey verilmedi. Her gün zam geliyor. Önce zamları durdursunlar. Tatile gidemiyoruz. Gidecek imkan yok” dedi.
"ÇOCUKLARA ‘ALACAĞIM’ DİYORUM, ALAMIYORUM"
İki çocuk babası Bilal Çalışkan elindeki simidi göstererek, “Simit 3 liraydı, 4 lira olmuş. Ekmek 4 lira oldu. Asgari ücret zammı gelmeden simide, ekmeğe zam geldi” dedi. Asgari ücret arttığında zamların da beraberinde gelmemesi gerektiğini dile getiren Çalışkan, biri lise son, diğeri ise orta okulda olan iki çocuğunun masraflarına bu şartlarda yetişmediğini söyledi. Ailesinden de destek aldığını yine de geçinemediğini ifade eden Çalışkan, “İki tane çocuğum var. Bazen yol parası bile veremiyorum. Yetmediği yerde ailem destek oluyor. Çocukların istekleri oluyor. Alamıyorum. ‘Maaşı aldığımda alacağım’ diyorum ama alamıyorum. Kurban Bayramı’nda kurban kesmeye niyetlensem de kurban fiyatları asgari ücreti bile geçtiği için alamıyorum” dedi.
"SABREDECEK DURUM KALMADI"
Ali Kılınç isimli işçi enflasyon karşısında 5 bin 500 TL ile geçinebilmek için bir evde 4 kişinin çalışması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bizi yönetenlere asgari ücreti vereyim. Kirasını da vereceğim, söz veriyorum. İki tane çocuk okutsunlar, gelsinler geçinsinler. Kürsüden bağırmakla bu işler olmuyor. Bir de geliyorlar ‘Gözümdeki parıltıya bak, ocak şubattan iyi, şubat marttan iyi’ diyorlar. Gerçekten ayıptır. Bir senedir sabrediyoruz, ortada bir şey yok. Sabredecek hal kalmadı.”
Asgari ücretteki artışla birlikte zamların da beraber geldiğini ifade eden Kılınç, “Asgari ücretin en az 10 bin TL olması lazım. Bu parayla da anca kendini geçindirirsin. Kirayı verirsin. İki çocuğum var, onların masraflarını karşılayabilirim belki. Evime ayda bir et girebilir, haftada bir diyemem. Geçen yıl 7 liraya aldığım şeker şu an 30 lira. Madem zam yapıyorsunuz enflasyona göre zam yapılsın. Asgari ücret 5 bin 500 ama şekerin fiyatı 50 TL’yi bulunca bir anlamı kalmıyor” diye konuştu.
"ÜÇ KİŞİ ÇALIŞIYORUZ, SOSYAL HAYATIMIZ YOK"
Hükümetin politikalarını doğru bulmadığını dile getiren Nihat Canımana, “Benim maaşım üniversitede okuyan oğluma gidiyor. Eşim ve kızım da çalışıyor. Onların kazandıkları ile geçiniyoruz. Yoksa biz hayatta asgari ücretle geçinemeyiz. Ev kirası 2 bin 500 TL’den başlıyor, elektriği var, suyu var… Şu şartlarda geçinmek çok zor. Aldığım maaş hep bu harcamalara gidiyor bir sosyal hayatım yok” dedi.