10 Temmuz 2022 16:50

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Toprak: Kurban kesiminin her aşamasında risk kontrolleri yapılmalı

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, kurban kesimi sırasında her aşamada risk kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Nevra Uçkaç/DHA

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Kurban Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı nedeniyle hayvan satışı, et kesimi, tüketimi artarken, etin dağıtımı ve saklanması daha da önem kazanıyor. 

Hayvan kesimlerin sayısının çokluğu ve uygunsuz koşullarda kesim yapılması birçok sorunu beraberinde getiriyor. Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, her aşamada risk kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Mezbahalarda, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında yapılan toplu ve bireysel kesimlerin ilgili meslek gruplarının gözetiminde yapılması, kontrol amaçlı olarak kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Toprak, “Kesim sırasında, iç organların zarar verilmeden çıkartılması, kurbanlık hayvanlardan arta kalan atık maddelerin ayrı bir yerde toplanması ve usulüne uygun imha edilmesi gerekmektedir” dedi.

KESİM KADAR SAKLANMASI DA ÖNEMLİ

Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma görüleceğini, tüketiminin sağlık açısından risk oluşturacağını hatırlatan Toprak, bu durumdaki etlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban etinin bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmesini söyleyen Toprak, “Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalı, sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı, muhafaza edilmemelidir. Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şeklide önem taşımaktadır. Etler mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yurttaş da şikayetçi pazar esnafı da!

SONRAKİ HABER

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'daki sağanak ve su baskınlarına dair açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa