Yapım şirketlerindeki arama 32 gün sonra sona erdi
Diyarbakır’da gazetecilere yönelik soruşturma kapsamında baskın düzenlenen Piya ve Ari yapım şirketlerindeki arama, 32 gün sonra sona erdi.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da JINNEWS, Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketleri ile gazetecilerin evlerine baskın yapıldı. Baskınlarda ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. Aramaların ardından polis, JINNEWS ve Pel Film Prodüksiyon binalarından ayrıldı. Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerindeki polis araması ise 32 gün sonra sona erdi.
EL KONULAN MALZEMELERİN LİSTESİ VERİLMEDİ
Polis, arama sonrası avukatlara teslim tutanağı verdi ancak el konulan malzemelerin listesini vermedi. Arama sonrası şirket çalışanlarının yaptığı ilk incelemede, yapım şirketlerinde bulunan ve Diyarbakır Emniyeti’nin “suç” olarak fotoğraflarını servis ettiği 19 kameraya, tüm bilgisayar kasalarındaki harddisklere, stüdyolardaki ses mikserleri, yaka mikrofonlarına, reji bölümündeki bilgisayar kasalarına ve kimi bilgisayarların monitörlerine el konulduğu tespit edildi.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, 16 Haziran’da Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilmişti. Savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen gazetecilerden JİNNEWS Müdürü Safiye Alağaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Gazetecilerden Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen adli kontrolle serbest bırakılmıştı. (Diyarbakır/MA)