11 Temmuz 2022 10:30
/
Güncelleme: 12:44

Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa, başbakana istifa edeceğini bildirdi

Sri Lanka’da protestolar sonrası kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, Başbakan Ranil Wickremesinghe'ye görevinden istifa edeceğini resmen bildirdi. Ülkede yükselen ve günlerdir devam eden protestolar sonrasında Başbakan Ranil Wickremesinghe ve kaçan Devlet Başkanı Rajapaksa'nın istifa etmeyi kabul ettiği bildirilmişti.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın görevinden istifa edeceğini resmen bildirmesinin ardından Başbakanlık ofisinde bakanlarla kabine toplantısı yaptı. ANI News'ın haberine göre, Başbakanlık medya birimi, Ranil Wickremesinghe'nin yerel saatle 11.00'de Başbakanlık ofisinde bakanlarla görüşme yaptığını bildirdi. Açıklamada, "Toplantıya katılan tüm bakanlar, tüm partilerin yer aldığı bir hükümet kurulması konusunda anlaşma sağlandığı anda, sorumluluklarını bu hükümete devretmeye hazır oldukları görüşündeydiler" ifadesine yer verildi.

Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada Rajapaksa’nın 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiğini duyurmuştu. Başbakan Ranil Wickremesinghe de istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka'da halk, 9 Temmuz'da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak içeri girmişti.

Yerleşkeye protestocuların girmesi üzerine Rajapaksa kaçmış ve buradan güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürülmüştü.

SRİ LANKA'DAKİ DURUM

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan protestocular ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Sri Lanka Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) Uluslararası Bürosu, ülkede protestolara uzanan süreci ve bundan sonra ne olacağına dair soruları gazetemize değerlendirdi. 7 başlıkta derlediğimiz kapsamlı analize buradan ulaşabilirsiniz. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et