11 Temmuz 2022 15:12

Termikçi şirketin "Bacamızı yeniledik" iddiasına İkizköylüler'den yanıt: Yeniledikleri bir şey yok, hukuksuz çalışıyorlar

YK Enerji'nin, çok sayıda tanınmış gazeteci ve televizyoncuyu Kemerköy Termik Santraline götürerek ne kadar “çevreci” bir tesis işlettiklerini göstermesine İkizköy Çevre Komitesi tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji), çok sayıda tanınmış gazeteci ve televizyoncuyu Kemerköy Termik Santraline götürerek ne kadar “çevreci” bir tesis işlettiklerini gösterip bu bilgileri medyada dolaşıma sokuyor. Bu bilgilerden biri de, şirket genel müdürü tarafından idida edilen 270 milyon avroluk bir yatırımla termik santralin ve baca gazı arıtma tesislerinin iyileştirildiği. Bu iddiaları sorduğumuz İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel ise, “Bitirdikleri ya da yeniledikleri bir şey yok. 2 buçuk yıldır da hukuksuz bir çevre izniyle çalıştırmaya devam ediyorlar” dedi.

Gümüşel, İkizköy Çevre Komitesi'nin konu hakkında "İyileştirme Yok, Bakanlıktan İzin Var" başlığıyla kamuoyuna yaptığı açıklamada dikkat çekilen konular hakkında şu bilgileri verdi: "Şirketlerin çevre yatırımlarını öteleme hakkını düzenleyen, Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 8. maddesine göre, çevre yatırımlarının 31 Aralık 2019 tarihine kadar bitmesi gerekiyor. Bu düzenleme yapılmadı. YK Enerji santrallerinin iyileştirme projesi için sözleşmeler yapılmıştı. Ancak henüz hiçbir iyileştirme yapılmamış olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2020’de ‘çevre izni’ verildi”. Makina Mühendisleri Odasının (MMO) raporuna göre, Kemerköy Termik Santralinin günümüze kadar geçen 2.5 yıllık sürede sadece 1. ve 2. üniteleri ile bunların baca gazı arıtma tesislerinin yenilenmesi tamamlandı. 3. ünitede ve Yeniköy Termik Santralinin iki ünitesinde ise iyileştirme çalışmaları hâlâ başlamadı. Şirket içinden aldığımız haberlere göre YK Enerji’nin iyileştirme projesindeki yüklenici firmalar ile sorunları var ve rehabilitasyon çalışması sürdürülemiyor. Bir başka bilgiye göre ise, Kemerköy’ün yenilenen ünitelerinden sadece birinin Çevre Bakanlığından onayı var. Diğer ünitede ise sorunlar hâlâ devam ediyor. Baca gazı çıkış değerleri mevzuatta belirlenen limit değerlerin çok üstünde seyrediyor.”

"2 SANTRAL TOPLAMDA 35 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU"

Baca arıtma sistemleri olmadığı halde yıllardır çalıştırılan iki santralin topluma sağlık bedelinin çok yüksek olduğunu anlatan Gümüşel, “Sağlık ve Çevre Birliğinin ocak 2022’de açıkladığı çalışma sonuçlarına göre; 1986-2020 yılları arasında neden oldukları hava kirliliği ile bu iki santral toplamda en az 35 bin kişinin erken ölümünden sorumlu” dedi. Aynı zamanda Gümüşel, başka bir modelleme çalışmasına göre bu santrallerin baca gazı arıtma tesisleri, Avrupa Birliğinin mevcut en iyi tekniklerine göre iyileştirilse de 2043’e kadar 5 bin 300 insanın daha erken ölümüne yol açacağını söyledi.

"AKBELEN ORMANI’NI RAHAT BIRAKIN, SANTRALLERDE ÇALIŞAN EMEKÇİLERİ BİR KÖŞEYE ATMAYIN"

 İkizköy Çevre Komitesi açıklamasından, bu süreçte yapılması gerekenleri ve taleplerini şöyle sıraladı: “Mahkeme bilirkişi raporuna göre YK Enerji’nin açılmış kömür sahalarında iki yıllık kömür rezervi var. Bu iki yılda bu santralleri kapatmak için planlama yapın. Yeni maden sahası açmayın. Bir köyü daha, binlerce dönüm tarım arazisi ile, 40 bin zeytin ağacı ile, 780 dönüm yaşlı ve doğal kızılçam ormanı ile kömür için yok etmeyin! İkizköy’ü ve Akbelen Ormanı’nı rahat bırakın! Kömür madeninde ve santrallerde çalışan emekçileri bir köşeye atmadan; onları işsiz, gelirsiz, güvencesiz, çaresiz bırakmadan kömürden çıkış mümkün. Daha fazla kimsenin yaşam hakkını gasbetmeden, iş garantisini elinden almadan kömürden çıkın.” Tek bir örneğin bile, kömürün yarattığı istihdama mecbur olmadığımızı göstermeye yettiğinin altını çizen Gümüşel, açıklamasının devamında, “İklim için 350 Derneği ve Avrupa İklim Eylem Ağının birlikte gerçekleştirdiği çalışmaya göre; YK Enerji’ye bir yılda verilen 260 milyon TL’lik kapasite mekanizması teşvikiyle, 70 adet zeytin/zeytinyağı tesisi kurmak; 700 kişiye istihdam sağlamak mümkün” .

ÖNCEKİ HABER

Ordu sahilindeki kirlilik kötü kokular yayıyor

SONRAKİ HABER

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen: İnsanca yaşayacak bir ücret mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa