12 Temmuz 2022 03:56

Gençler çıkış arıyor

Yoksullaşmanın hızla devam ettiği Türkiye'de istedikleri hayata ulaşacaklarına dair ümitleri kalmayan birçok genç, geleceğe umutla bakamıyor.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Tuğba EROĞLU
İsmail AKGÖZ
Adana

Yüksek enflasyon, işsizlik, düşük ücretlerin gittikçe daha geniş bir kesimi yoksullaştırdığı ülkede istedikleri hayata ulaşacaklarına dair ümitleri kalmayan birçok genç geleceğe umutla bakamıyor. Daha iyi bir yaşam için çözümü ‘Ülkeyi terk etmek’te gören gençler, “Hak ettiğim bir maaş ve mutlu olacağım bir iş istiyorum, geçinmek istiyorum. Sadece bu da değil, ev araba almak istiyorum. Gezebilmek istiyorum” diyor.

Adana Baraj Yolu, Gençlik Meydanı’nda geleceğe dair beklentilerini sorduğumuz gençlerden Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf Öğrencisi Mehmet Emin’in sözleri Türkiye’de milyonlarca gencin hislerini anlatıyor. KYK kredileri nedeni ile daha mezun olur olmaz borç yükü altına giren ve okuyabilmek için çalışmak zorunda kalan gençler, sadece geçinmek değil gezebilmek, dünyayı görebilmek istiyor.

ERASMUS İÇİN ÇALIŞIYOR

Türkiye’deki ekonominin gidişatının kötü olduğunu bu yüzden gelecekle ilgili kaygıları olduğunu anlatan Mehmet Emin, Erasmus ile yurt dışında bir sene okuma hakkı kazanmış. Bir bağlantı ya da iş bulması durumunda orada kalmak istediğini söylüyor. Dişleri ile ilgili sağlık sorunları olduğunu anlatan Emin, aile evinde kalmasına rağmen aldığı bursla karşıladığı diş teli tedavisinin taksiti için her ay 500 TL, yol için kalan 350 TL’yi ayırdığını, cebinde hiç parası kalmadığını dile getirdi. Bu yüzden Erasmus hayali için çalışması gerekiyor. Bugünlerde para biriktirebilmek için iş aradığını anlatan Emin, iş bulsa da o paranın Erasmus masraflarına yetmeyeceğini ifade etti. İyi bir maaş ve mutlu olacağı bir iş istediğini dile getiren Emin, “Sadece bu da değil; ev, araba almak istiyorum. Geçinmek istiyorum. Oysa iş bulduğumda bana az maaş verecekler ve sevmediğim, mutlu olmadığım işi yapacağım. Gezebilmek de istiyorum sadece geçinmek değil” dedi.

"MESLEĞİMİ YAPAMAYACAĞIM İÇİN POLİS OLMAK İSTİYORUM"

Üniversite sınavlarına giren Emircan, tercih yapmayı bekliyor. Ancak Emircan’ın tercihi ne olursa olsun mesleğini yapamayacağını düşündüğü için polis olma hedefi ile üniversite okumak istiyor. Sınava hazırlanmak için özel öğretmen tuttuğunu dile getiren Emircan, “Memur çocuğu olsak bile bir şey yapamıyoruz. Normalde sigara içiyordum ama artık tütün içiyorum. Şimdi tütün bile pahalı hale geldi. Ülkenin ekonomisini hiç iyi görmüyorum’’ diye konuştu. Mesleğini eline alsa bile alacağı ücretle geçinemeyeceğini dile getiren Emircan “Güzel bir ev almaya çalışsam 1 trilyondan aşağı ev yok. Hiçbir şey düşünemiyorum, ev alamazsın, araba alamazsın, hiçbir şey alamazsın, aile kuramazsın. Hiçbir şey görmüyorum bu ülkede, bu düzenin değişmesi lazım” dedi.

"ÇALIŞIYORUM AMA GEÇİNEMİYORUM"

Çukurova Üniversitesinde ağız ve diş sağlığı birinci sınıf öğrencisi olan Süreyya Çelik okumak için çalışmak zorunda kalan öğrencilerden. Yaşadığı ekonomik sıkıntıları anlatan Çelik, şunları söyledi: “Bir günüm şöyle geçiyor: Okul hayatımı saymazsak garsonluk yapıyorum veya farklı şehirlerde ürün tanıtımları yapıyorum. Part-time işe girebildiğim için en fazla 100-150 lira kazanabiliyorum ama günlük harcamalarım günlük aktiviteme göre değişiyor; bazen 1000 lira harcıyorum, bazen 10 lira. Ayda yaklaşık 3 bin lira harcıyorum. KYK yurdunda kaldığım halde geçinemiyorum.”

Türkiye’de bir gelecek görmediğini dile getiren Çelik, “Erdoğan başta olduğu sürece Türkiye’de bir gelecek olduğunu düşünmüyorum. Sistemin tamamen değişmesi gerekiyor. Tamamen genç fikirlere şans verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"ALMANCA ÖĞRENMEK İÇİN ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİ OKUYORUM"

Almanca Öğretmenliği Birinci Sınıf Öğrencisi Şükran Varol, aldığı KYK bursu ile geçinemediğini ve aldığı bursun 450 lirasını KYK yurduna, 200 lirasını ise yola harcadığını ifade etti. Bu yüzden ailesinden destek almak zorunda kaldığını ifade etti. Onları da zor durumda bırakmamak için çalıştığını söyleyen Varol, “Bu beni eğitim açısından vizelerde veya finallerde zorluyor ama hani bir şekilde sürdürmeye çalışıyorum. Ama bu son ay final dönemine denk geldiği için çalışamadım” dedi.

Gelecek kaygısı yaşadığını ifade eden Varol, “Almanca öğretmenliğinde bir son görmüyorum ama Almanca dilini öğreneceğim için bu bölümden mezun olduktan sonra yurt dışına gidebilmek için bu bölümü seçtim” ifadelerini kullandı. Arkadaşları ile dışarı çıktığında bir şeyler yiyip içebilmek için 40 defa düşündüğünü dile getiren Varol, “10 lira, 20 lira da olsa bu öğrenci için üst üste gelince çok fazla. Hani bu şekilde bir yerlere gitmek, bir yerlerde oturmak, sohbet etmek, çalışmak… Ne bileyim mesela Mersin buraya yakın ben oraya trenle bile gidemez oldum fiyatlar iki katına çıktı” dedi.

"MADDİ ZORLUK NEDENİ İLE ADANA DIŞINDA TERCİH YAPAMAYACAĞIM"

Üniversite sınavına giren Şahin Hünerce, iyi bir hazırlığın ardından istediği bölümün geleceğine inanıyor ancak maddi zorluklar tercih konusunda kendisini sınırlıyor. Çukurova Üniversitesi yerine Adana dışında bir üniversiteye gitmesi durumunda yaşayacağı maddi zorlukları düşünen Hünerce şunları söyledi, “Diyelim ki Çukurova Üniversitesinde istediğim bölüm gelmedi, ev kiraları olsun diğer ihtiyaçlar olsun nereden baksanız ayda 5 bin liraya yakın buluyor. Yani bilmiyorum, umarım Çukurova tutar yoksa bir sene daha sınava hazırlamak zorunda kalacağım. Gelecek konusunda umutsuzum şahsen şöyle diyeyim bir yurt dışı işi çıksa karşıma durmam giderim, ailemi de yanıma alabilsem ailemi de alır giderim ben görüntüleme teknikerliği okuyacağım olmazsa polisliğe gideceğim” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Hangimiz bu koşullarda yaşamak istiyor?

SONRAKİ HABER

Sasa’da sendikasızlaştırmanın yolu: Kötü sözleşme fırsatçı tutum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa