TPI Composite işçileri: Sadaka zammını kabul etmiyoruz
Bayram öncesi düşük zamma karşı iş bırakarak fabrikada direnişe geçen Petrol-İş üyesi TPI Composites işçileri, insanca yaşanabilecek bir ücret talep ediyor.
Fotoğraf: TPI işçileri
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Menemen ve Çiğli ilçelerinde bulunan, rüzgar gülü kanadı üretimi yapılan Amerikalı şirket TPI Composite’te düşük zamma karşı iş bırakan işçiler, baskılara boyun eğmeyeceklerini söylüyor. Enflasyon karşısında ücretlerinin her geçen gün hızla eridiğini belirten işçiler, ayrıca meslek hastalıkları ve kötü çalışma koşullarının da dayatıldığını söyledi.
TPI Composite fabrikasında işe girdiğinde kendisini çok şanslı hissettiğini belirten bir kadın işçi, sadece kendisi için değil işe başlayan herkesin fabrikada çalışmaya başlayana kadar bu duyguları yaşadıklarını söyledi. Çalışma koşullarının ağırlaştığını, ücretlerinin de 3-4 yıl öncesiyle kıyaslandığında dağlar kadar fark olduğunu ifade eden işçi, “Haklarımız yavaş yavaş elimizden alındı. Maaşlar yine az olsa da yine piyasanın üstündeydi. Ama son dönem enflasyon artışı, yapılan zamlar ücretlerimizi hızla eritti. Aldığımız maaş ise 5 bin 500-7 bin lira arasında. En büyük sorunumuz ücretler” dedi.
"KANSEROJEN SOLUYORUZ"
Çalışırken karşılaştıkları meslek hastalıklarını aktaran işçi, birçok arkadaşının işe başladıktan sonra hastalandığını, soludukları kanserojen maddelerinin hastalanmalarına neden olduğunu söyledi. İşçi, “Arkadaşlarımızın en çok karşılaştığı hastalıkların başında astım ve KOAH geliyor. Ağır çalışma koşullarından dolayı bel fıtığı ve omuz çıkması ise birçok arkadaşımızın ortak sorunu haline geldi” diye konuştu.
"YÜZDE 5 ZAMMI KABUL ETMİYORUZ"
Haklarını aramak için iş bıraktıklarını söyleyen başka bir işçi “Bize gözdağı vermek için arkadaşlarımızın çıkışı verildi. İşten çıkartılan arkadaşlarımızın arkasında duranlar, onlara sahip çıkanlar hakkında tutanak tutulacağı söyleniyor. Bu şekilde bastırarak, mobbing uygulayarak bizi sindirmeye çalışacaklarını sanıyorlar. Biz buna bir dur demek istiyoruz, yapılan yüzde 5 zammı kabul etmiyoruz. Bu zam oranı onların gözlerindeki değerimizi de gösterdi. Bu sadaka gibi zammı kabul etmiyor, bir an önce hakkımız olanı istiyoruz” dedi.
‘BİZİM EMEĞİMİZLE BÜYÜYORLAR’
İstedikleri ücret artışının çok büyük rakam olmadığını belirten işçi, “İstediğimiz zam beyaz yakalılara verilen ücret artışı gibi yüzde 60’lık bir zam da değil. Yüzde 15 ila yüzde 35 arası zam istiyoruz. Bu bir günde üç vardiyanın çıkardığı bir kanatla bile sağlanabilir. Bir aylık kazancının sadece bir günlük kazancını istiyoruz. Bunu hak ettiğimizi düşünüyorum. Bizim emeğimizle büyüyorlar. Biz de bu büyümeden hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.
BASKILAR ARTTI, ÜCRETLER AZALDI
2014 yılında işbaşı yapan başka bir işçi de o dönem asgari ücret 900 lira iken, 1250 lira aldıklarını, enflasyon böyle yüksek olmadığı için geçinebildiklerini ifade etti. Bugün durumun değiştiğini söyleyen işçi, “Bir zamanlar, işe ilk giren biri aldığı ücretin yarısıyla aldığı aracın taksitini yatırabiliyordu. Şu an ise aldığımızın tamamını yatırsak bir aracın taksitine yetmiyor” dedi.
Az kişi ile kısa sürede çok iş yaptıklarını söyleyen işçi şöyle devam etti: “Vardiya amirleri mobbing uyguluyor. İçeride yaptığımız her operasyon iş güvenliği kuralına aykırı fakat fabrikada önce iş sonra güvenliği geliyor. Sistem bu şekilde. Tozlu ortam. Sprey, cam elyaf aklınıza gelebilecek her türlü kimyasal kullanıyor ve onu soluyoruz. Denetleme olacağı zaman kimyasal tozlu ortamlar temizleniyor. Sanki hep öyle ortamda çalışıyormuşuz senaryosu düzenleniyor. Fakat gerçek, o kimyasalın pisliğin içinde çalışıyoruz” dedi.
"İNSANCA ÜCRET İSTİYORUZ"
Yüksek enflasyon karşısında, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hayat için insanca bir ücret istediklerini dile getiren işçi, “Ücret zammı istediğimizde bizimle alay edercesine ‘Çok iyi para alacaksınız bekleyin’ açıklamasını yaptılar. 1 ay sonra yüzde 5 oranında iyileştirme yaptılar. Bizimle alay edip, köle muamelesi yapıyorlar. İkinci sınıf insanmışız gibi davranıyorlar” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Amerikalı şirket TPI Composite’te çalışan işçiler ücretlere yapılan ek zammın yüzde 5’te kalması nedeniyle 6 Temmuz’da iş bıraktı. İşçiler eylemlerini bayram öncesine kadar devam ettirirken, patron ise 100 işçiyi işten attı. Bayram nedeniyle fabrikadaki direnişlerine ara verip evlerine giden işçiler, bayram sonrası tekrar direnişe geçeceklerini duyurmuştu.