Sri Lanka Başbakanı ülkede OHAL ilan etti, halk başbakanlık binasını bastı
Halkın ekonomik krize karşı sokağa çıktığı Sri Lanka'da Devlet Başkanı Rajapaksa'nın ülkeden kaçtı, Başbakan Wickremesinghe OHAL hal ilan etti. Halk başbakanlık ofisini bastı.
Arşiv | Fotoğraf: AntanO/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Tarihinin en büyük ekonomik krizine karşı protestoların yükseldiği ve halkın başkanlık sarayına akın ettiği Sri Lanka’da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı doğrulandı. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe ise başkan vekili olarak atandı ardından olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. İstifası istenen Başkanvekili Wickremesinghe, televizyondan yayınlanan konuşmasında asker ve polise "ülkede düzeni sağlamaları" emri verdi.
HALK BAŞBAKANLIK BİNASINI BASTI
İstifa kararını açıklaması beklenen Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından, Ranil Wickremesinghe'nin Başkan Vekili olarak atandığı belirtildi. Atamanın Sri Lanka Anayasası'nın 37. maddesinin 1'inci fırkası uyarınca yapıldığı kaydedildi. Wickremesinghe'nin medya sekreteri Dinouk Colombage Reuters'e yaptığı açıklamada, "Başbakan başkan vekili olarak (ülke çapında) olağanüstü hal ilan etti ve batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı getirdi" dedi.
OHAL'in açıklanmasının ardından binlerce kişi başkent Kolombo'da yer alan Sri Lanka Başbakanının ofisini basarken polis göz yaşartıcı gaz kullandı. BBC'nin haberine göre, Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin baskın sırasında Başbakanlık ofisinde bulunmadığı ve tehlikede olmadığı bildirildi. Eyleme katılanların Başbakan'ın konutunu ateşe vermesinden bu yana Wickremesinghe'nin gizlendiği kaydedildi.
Halk, Ranil Wickremesinghe'nin Maldivler'e kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ile birlikte istifa etmesini talep ediyor.
ULASAL KANAL YAYINI ASKIYA ALDI
Öte yandan, Sri Lanka'nın ulusal televizyon kanalı Rupavihini'nin yayını askıya alındı. Yetkililer, kitlenin devlet televizyon ofisini basması üzerine mühendislerin kanalı kapattığını belirtti.
ORDUYA "DÜZENİ SAĞLA" EMRİ
İstifası istenen Başbakan Ranil Wickremesinghe (şu an başkan vekili) televizyondan yayınlanan konuşmasında asker ve polise "ülkede düzeni sağlamaları" emri verdi.
1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Yerel Daily Mirror gazetesinin haberine göre, başkent Kolombo'da yer alan Başbakanlık ofisinin kapılarını kırarak kompleksin olduğu alana akın eden protestoculara polis müdahale etti.
Polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilenen 26 yaşındaki bir protestocu kaldırıldığı hastanede solunum sorunu yaşadı. Protestocu, Kolombo'da tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti.
SRİ LANKA'DAKİ DURUM
Sri Lanka'da halk, 9 Temmuz'da Devlet Başkanı Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ileri sürülmüştü. Devlet Başkanı Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiği bildirilmişti. Sri Lanka’da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı doğrulandı. Rajapaksa askeri bir jetle ülkeyi terk ederek on yıllardır ülkeyi yöneten ailevi hanedanlığa son verdi. Nereye gittiği ise henüz belli değil. BBC'ye konuşan kaynaklar, kardeşi eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'nın da ülkeyi terk ettiğini söyledi. Başkan Gotabaya Rajapaksa'nın en küçük kardeşinin 24 saat önce ülkeyi terk etmesi engellenmişti ancak şimdi ABD'ye gittiği söyleniyor.
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan halk ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı. Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti. Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, eylemler sırasında "kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması" talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.
Sri Lanka Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) Uluslararası Bürosu, ülkede protestolara uzanan süreci ve bundan sonra ne olacağına dair soruları gazetemize değerlendirdi. 7 başlıkta derlediğimiz kapsamlı analize buradan ulaşabilirsiniz. (DIŞ HABERLER)