13 Temmuz 2022 13:24

TPI işçileri direnişlerine devam ediyor: Bize sorulmadan varılacak anlaşma kabul edilemez

İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan rüzgar gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, ek zam için işyerini terk etmeyerek üretimi durdurmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan rüzgar gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, ek zam için işyerini terk etmeyerek üretimi durdurma eylemlerine devam ediyor. 

İşçiler bayram tatilinde eylemlerine ara verirken, işveren ise 60’a yakın işçiyi işten attı. Bayram tatili dönüşü işçiler hem işten atılanların geri alınması hem de diğer talepleri için üretim yapmadan fabrikada bekleyişlerine devam ediyor.

Dün gece Petrol-İş İzmir Şube Yönetimi ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi işveren yetkilileri ile görüştü.

Sendikadan aldığımız bilgiye göre yapılan görüşmede işveren asgari ücrete yapılan yüzde 30’un üzerine yüzde 9 zam teklif ederken, teklifin kabul edilmesi doğrultusunda atılan tüm işçileri geri alacağını söyledi. Sendika işverenin teklifini işçilere sordu. İşçilerin cevabına göre eylemin seyri beli olacak. Ancak şimdiye kadar işçilerin birçoğu yüzde 9 zammı da düşük bulurken, eyleme devam etme kararı aldı.

Gece ve sabah vardiyasında yapılan oylama sonucu işçiler yüzde 9'u kabul etmezken, işveren 2 işyeri temsilcisini daha işten attı.

İŞÇİLERİN ORTAK KARARI EYLEMİN DEVAMI YÖNÜNDE

Öte yandan dün gece başlayan eylem öncesi sendika şubesinde atılan işçilerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda sendika yönetiminin, “Bundan sonrası için nasıl bir yol izleyelim? Atılan arkadaşlarımızı geri almaya mı odaklanalım yoksa onları gözden çıkarıp zam almaya mı odaklanalım" gibi bir tartışma yürütülmesine işçiler tepkili.

İşten çıkarılan bir TPI işçisi, “İşçilerin çoğunluğu ‘Arkadaşlarımızın işe iadeleri önceliğimizdir’ dedi. Birkaç kişiden sadece ‘Bu arkadaşlarımız mücadelemizin kayıpları olabilir. Biz alacağımız zamma bakalım’ dedi. Ama onlara gereken cevabı yine orada bulunan işçiler gösterdikleri tepkiyle verdi” diyerek yapılan toplantıya dair bilgi verdi.

“İŞÇİNİN KARARLIĞINI SENDİKADA GÖSTERMELİ”

Kiracı olduğunu, eşiyle birlikte çalışmasına rağmen borçları olduğunu söyleyen işçi, “İki küçük çocuğum var. Acil durumlar için bir araba aldık ve onun taksitini ödüyoruz. Fakat bunu bile bize çok görüyorlar. 8 yıldır çalıştığım bu fabrikada her gün ter akıtıyoruz. Ama ona rağmen bir rahat yüzü görmemizi istemiyorlar. Korkumdan hastaneye gidemiyorum çünkü kesin astım ve fıtık olduğumu söyleyecekler” dedi.

“Sendikalı bir yerde böyle kolay işçi çıkarılmamalı” diyen işçi, “Sendikanın da böyle ölümü gösterip sıtmaya razı eden bir teklifi bizlere yapmaması lazımdı. Zaten patronun amacının bizlere gözdağı vermek ve birliğimizi bozmak. Bizler arkadaşlarımızla çok net biçimde atılan arkadaşlarımızın hiçbirini dışarda bırakmamaya kararlıyız. Ve istediğimiz zammı alacağız. Çünkü bu bizim hakkımız. Burada sendikaya da düşen görev bizim bu kararımızın arkasında tüm gücüyle durmak ve buna öncülük etmektir. İşçinin bu kararlığını sendikanın da göstermesi gerekir” diye konuştu.

“BİZE SORULMADAN VARILACAK ANLAŞMA KABUL EDİLEMEZ”

“TPI işçisinin önceki sözleşme sürecinde edindiği deneyimle daha örgütlü bir şekilde bu sürece müdahil olmamız gerekir” diyen işçi sözlerine şöyle devam etti; “Atılan bütün işçi arkadaşlarımız işe alınana kadar ve kabul edilebilir bir zam alana kadar mahkemelerle, işten atmalarla bizi yıldıramayacaklar. Birlik ve beraberlik içerisinde yürüttüğümüz direnişin son sözünü yine işçiler olarak biz söylemeliyiz. Bize sorulmadan varılacak anlaşma da kabul edilemeyecek.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Narlıdere Belediyesinde işçinin grev kararına rağmen TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Gençlik ve Spor Bakanı'ndan KYK borcu açıklaması: Faiz değil TEFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa