KYK kredi borçluları: Tefeci tutum kabul edilemez, KYK borçları derhal silinsin
Yaklaşık 5.5 milyon öğrenci KYK borçlarını ödeyemiyor. ‘Enflasyon farkı’ adı altında öğrenim kredilerine yansıtılan yüzde 130’luk faiz ise öğrencilerin sırtındaki kamburu büyüttü.
Fotoğraf: Joshua Hoehne/Unsplash
Eylem NAZLIER
İstanbul
Kredi ve Yurtlar Kurumundan (KYK) öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçlarına yüzde 130 oranında enflasyon farkı yansıtıldı, öğrencilerin borçları neredeyse üç katına çıktı. Sosyal medyada borç dekontlarını paylaşan pek çok öğrenci hükümete tepki gösterdi. Evrensel’e konuşan KYK borçluları, “Hayata borç yüküyle atılmak istemiyoruz” diyerek KYK borçlarının silinmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faizi savunanla birlikte olmam” sözünü hatırlatan gençler “Tefeciden borç alsak bu kadar faiz gelmezdi. Üç kuruş maaşla geçinemiyoruz, faizi nasıl ödeyeceğiz?” diyor.
"KREDİ ALDIĞIMA PİŞMANIM, AMA BAŞKA ÇAREM DE YOKTU"
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bu yıl mezun olan bir öğrenci 27 bin liralık kredinin geri ödemesinin 74 bin olduğunu aktardı. İki katından fazla faizi hiç beklemediğini söyleyen öğrenci, “Kredi aldığıma pişmanım. Ama o dönem başka çarem de yoktu. Zaten stajyer avukatların çalışma koşullar belli. Bir işe girsem alacağım maaş belli. Hayata borç yüküyle atılmak istemiyorum” dedi.
"ALDIĞIMIZ MAAŞLARLA FAİZİ ÖDEMEMİZ İMKANSIZ"
Yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan bir gastronomi bölümü öğrencisi ise “Ailemden destek alamıyordum, çok zorlandım. Hem okuyup hem çalışmak çok zordu. Çalışmaktan okula zamanım kalmıyordu” dedi. Şu an KYK borcunun hesaplandığını ve 5 ay sonra kendisine fatura çıkarılacağını söyleyen öğrenci, “Muhtemelen 60-70 binden az olmayacak. Aldığımız ücretler temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamaya yetmiyor. Çalıştığım yerde asgari ücretten biraz fazla alıyorum. Bununla borcumu ödemem imkansız” ifadelerini kullandı.
"BİZE BU BORCU YÜKLEYENLER İSTİFA ETSİN"
Bu kadar yüksek oranlı faizi tefecilerin bile istemediğini söyleyen öğrenci, “Devletin mafyavari, tefeci gibi öğrencilere para verip sonra katbekat fazla alması kabul edilebilir bir durum değil. Devletin sosyal devlet yapısına uygun olarak öğrencilere destek olması gerekirken hiçbir şekilde yardım edilmemesi kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
2021’de İÜ Hukuk Fakültesinden mezun olan bir öğrenci de ilk ödemesinin temmuz 2023 olduğunu söyledi. Aylık 944 lira ödeyeceğini söyleyen hukuk fakültesi mezunu “Stajyer avukat olarak çalışıyorum. İstanbul’da stajyer avukatın aldığı ücret en fazla 3 bin lira. Stajyer maaşımla bunu ödemem mümkün değil. Bize bu borcu yükleyenler istifa etsinler. Enflasyonun bedelini neden bize ödetiyorlar?” diye sordu.
"KYK BORÇLARI SİLİNSİN"
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Beyzade Sayın KYK borcunu ödeyemeyenlere yüzde 130 faiz işletildiğine dikkat çekerek “Yaklaşık 5.5 milyon KYK borçlusu öğrenci kredilerini ödeyemiyor. Evlerine haciz geliyor. Patronlara, sermayedarlara, çetelere milyonlarca dolar hibe edenler öğrencileri sefalete mahkum ediyor. Talebimiz meşru; KYK borçları silinsin, burslar artırılsın, kredi sistemi kaldırılsın” dedi.