Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı: Fındık üreticisi, tarım tekellerinin işçisi değil
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, fındık üreticisinin düşük fiyata mahkum edilmek istendiğini söyledi.
Fotoğraf: Nedim Kovan/DHA
Fındık fiyatları üzerine tartışmalar yapılırken ihracatçılar ve ziraat odası temsilcilerinin üreticilerin fındıklarını kendilerinin toplamalarını öneren çağrısını eleştiren Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Üreticilerin emeğini sömürmek için algı operasyonu yapıyorlar.” dedi.
Ordu’da fındık toplama zamanı yaklaştıkça fındık fiyatını baskılamak için algı operasyonu yapıldığını belirten Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık politikasının nasıl olması gerektiği üzerine yapılması gereken tartışmaları başka yöne çekerek üreticileri oyalıyorlar. Yeni sezon başlarken fındık fiyatları aşağı çekildi. Üreticiyi 50 TL’ye razı etmeye çalışıyorlar. Bu yetmezmiş gibi, üreticilere fındıklarını kendilerinin toplamalarını istiyorlar. 500 kg fındık üretenler fındığını zaten kendisi topluyor. 1 ton üzeri fındığı olanların kendilerinin toplama olanağı yok. Hava koşulları, zaman nedeniyle bunun olanağı yok” dedi.
AMAÇ FİYATI DÜŞÜK TUTMAK
Sağra, eleştirilerini, “Üreticilere fındığını kendin topla demenin amacı başka. Fındık fiyatını düşük tutmak istiyorlar. Üretici köylünün kendisinin harcadığı emeğini gider olarak hesap yapmak istemiyorlar. Üretici köylü tarım ve gıda şirketlerinin kölesi sanki. Emek harcayacaklar ancak bu emeğin karşılığı ürünün giderine dahil edilmeyecek. Böyle bir anlayış tam da sömürücülerin anlayışı. Fındığın maliyet hesabı yapılırken üretici köylünün emeği de dahil edilmeli” sözleriyle sürdürdü.
ALGI OPERASYONU TUTMAZ
Her sezon başlarken aynı oyunun tezgahlandığını belirten Sağra, “Üretici köylüler her şeyi biliyor. İktidarın üreticilere sahip çıkmadığı için tarım ve gıda tekelleri avantajlı oluyor. Her zaman vurguladığımız gibi, tek yol örgütlenmektir. Tarım ve gıda tekelleri örgütlü, iktidar onlardan yana. Üretici köylüler dağınık. Bu nedenle üretici köylüler her yıl mağdur oluyor. Üretici harcadığı emeği de yaptığı harcamayı da iyi biliyor. Maliyet yüksek. Üreticinin emeğini maliyete katmama anlayışı kabul edilemez. Ayrıca tarım işçiliği gerçekliği var. Tarım işçileri olmadan fındığı hasat yapma olanağın yok. Üretici köylü kendisi de çalışıyor, tarım işçisi de çalıştırmak zorunda kalıyor. Bu nedenle fındık fiyatı belirlenirken hem tarım işçilerine verilen ücret hem de üretici köylünün kendi emeği maliyete dahil edilir. Üretici köylü tarım ve gıda tekellerinin marabası değil” dedi. (Ordu/EVRENSEL)