Sri Lanka’da gazeteciler polis şiddetine maruz kaldı | RSF: Gazeteciler güvenli bir şekilde çalışabilmeli
Sınır Tanımayan Gazeteciler, Sri Lanka'daki eylemlerde polis şiddetine maruz kalan gazeteciler için açıklama yaptı: Gazetecilerin güvenli ve bağımsız bir şekilde çalışabilmeleri hayati önem taşıyor.
Fotoğraf: M.A. Pushpa Kumara/AA
Sri Lanka’daki eylemlerde gazetecilerin polisin şiddetine maruz kalması Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından kınandı. RSF açıklamasında “Gazetecilerin güvenli ve bağımsız bir şekilde çalışabilmeleri hayati önem taşıyor” dedi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ise Pakistan’da Gazeteci Ishtiaq Sodharo’nun öldürülmesini kınayan bir açıklama yayımlayarak hızlı ve bağımsız soruşturma çağrısı yaptı.
8 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI
Geçtiğimiz hafta sonu başkent Kolombo’da düzenlenen protestolar sırasında News First TV kanalında çalışan sekiz gazeteci polis şiddetine maruz kaldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Sri Lanka makamlarını gazetecilerin tam bağımsızlıkla çalışmasına izin vermeye çağırdı.
RSF’nin Asya-Pasifik Masası Başkanı Daniel Bastard, “Tüm ülkenin nefesini tuttuğu bir zamanda, Sri Lanka için bu tarihi anda çok önemli olan medya çoğulculuğunu korumak için gazetecilerin güvenli ve bağımsız bir şekilde çalışabilmeleri kesinlikle hayati önem taşıyor. İçişleri Bakanı Dinesh Gunawardena’yı polisin; olun bitenleri haber yapan gazetecilere karşı daha fazla şiddet uygulamamasını sağlamaya çağırıyoruz. Krizin başarılı bir şekilde çözülmesi için bu şart” dedi.
9 Temmuz’da Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin evi işgal edildikten sonra, Sri Lanka’nın önde gelen televizyon kanallarından News First’ten bir ekip, olay yerine gitti. Ancak canlı yayına başladıklarında, Muhabir Sarasi Peiris ve meslektaşı Judin Sinthujan, Kameraman Warun Sampath ve Web Sitesi Muhabiri Janitha Mendis, kask takan ve coplu silahlı milis özel görev gücü (STF) üyeleri tarafından saldırıya uğradı.
GAZETECİLER YERDE DÖVÜLDÜ
O sırada çekilen videoda görüldüğü gibi, STF Komutanı Romesh Liyanage, TV ekibine özel bir saldırı emri verdi. Kameraman Sampath yerde kamerasını korumaya çalışırken bir paramiliter Sampath’a sopayla vurdu.
Yakınlarda bulunan başka bir dört kişilik News First ekibi meslektaşlarına yardım etmek için geldiğinde ise ancak Haber Spikeri Imesh Sutherland, Yerel Muhabir Banidu Lokuruge ve Yardımcıları Kalimuttu Chandran ve Chanuka Weerakoon’un üzerine biber gazı sıkıldı.
PAKİSTAN’DA GAZETECİ ISHTİAQ SODHARO ÖLDÜRÜLDÜ
PAKİSTAN’da Gazeteci Ishtiaq Sodharo, 1 Temmuz’da güneydoğudaki Sindh eyaletinin Khairpur bölgesinde kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü. Gazeteci, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Uluslararası Basın Enstitüsü bir açıklama yayımlayarak hızlı ve bağımsız bir soruşturma çağrısı yaptı.
IPI küresel ağı, bir hafta içinde iki muhabirin öldürülmesi ve başka bir gazetecinin ayrı olaylarda saldırıya uğramasının ardından Pakistan’da gazetecilere yönelik şiddetin tırmanmasından derin endişe duyduğunu açıkladı. IPI, bu cinayetin nedenini belirlemek ve sorumluları kovuşturmak için acil ve bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Ayrıca Pakistan hükümetini, Pakistan’daki gazetecilerin güvenliğini garanti altına almak için derhal harekete geçmeye çağırdı.
“DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİ”
IPI Savunuculuk Direktörü Amy Brouillette, “IPI, bir gazetecinin daha öldürüldüğü ve bir başkasının saldırıya uğradığı aynı hafta içinde Ishtiaq Sodharo’nun öldürülmesinden duyduğu derin endişeyi ifade ediyor. Yetkililer, bu cinayetin ardındaki nedeni belirlemek ve sorumluları adalete teslim etmek için kapsamlı bir soruşturma yürütmeli. Pakistan hükümetine, gazetecilerin güvenliğini garanti etme taahhüdünü hatırlatıyor ve hükümetin basın özgürlüğüne saygı duyması ve Pakistanlı gazetecileri hedef alan bu içler acısı ve derinden endişe verici saldırı modelini sona erdirmek için derhal harekete geçmesi talebimizi yineliyoruz” dedi.
MAYIS 2021–NİSAN 2022 ARASINDA 86 SALDIRI
Pakistan Federal Gazeteciler Birliği, mayıs ayında yayımlanan bir bildiride, gazetecilerin hem devlet hem de devlet dışı aktörler tarafından rutin olarak taciz edildiği Pakistan’da son zamanlarda ifade ve basın özgürlüğünde yaşanan ciddi düşüşü anlatmıştı. Freedom Network Pakistan basın özgürlüğü raporu 2022’ye göre, mayıs 2021 ile nisan 2022 arasında gazetecilere ve medya uygulayıcılarına yönelik 86 saldırı gerçekleşti. (MEDYA SERVİSİ)