14 Temmuz 2022 14:58

Tuzla’daki askeri tesisinin yıkımında asbest endişesi 

İstanbul Tuzla’daki Piyade Okulu ile Viaport Marina arasındaki eski askeri tesisteki yıkımda, “Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğine” aykırı yıkım yapıldığı iddia edildi.

Fotoğraf: ASTA

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İstanbul

İstanbul Tuzla’daki Piyade Okulu ile Viaport Marina arasındaki eski askeri tesisteki yıkımda, “Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğine” aykırı yıkım yapıldığı vatandaşlar tarafından iddia edildi. Gazetemize ulaşan vatandaşlar, tesise ait çatıların iş makineleri tarafından hiçbir önlem alınmadan yıkımının gerçekleştirildiği söyledi. Konuya ilişkin Asbest Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) Başkanı Cafer Fidan ile konuştuk.  Fidan, “Yapılardaki, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan yapılan yıkımın tehlikeli sonuçlar doğuracağı biliniyor” dedi. 

YIKIM ALANINDA ÇOCUK PARKI VE AVM İÇİÇE 

Yıkımın gerçekleştirildiği alanın hemen yanındaki çocuk parkı ve bir alışveriş merkezinin olması endişeleri artırdı. Gazetemizi arayan adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, “Binlerce kişinin yaşadığı bu alanda vatandaşların uyarılmadan ve önlem alınmadan yıkılmasını anlamış değilim” dedi.  

“YÖNETMELİĞE AYKIRI”

ASTA Başkanı Cafer Fidan ise, bölgede yaşayan vatandaşların kendilerine de ulaşarak endişelerini paylaştığını ifade etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren “Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğe” göre yıkımın yapılmadığını söyleyen Fidan, “Yapılardaki, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan yapılan yıkımın tehlikeli sonuçlar doğuracağı biliniyor” dedi. 

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre “Seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilemez” denilmesine rağmen iki yönetmeliğinde hiçe sayıldığını belirten Fidan, “Yıkım yapılan alanda yoğun vatandaşın yaşıyor olması tehlikenin boyutunu artırıyor. Tehlike göz ardı edilmeye devam edilirse risk daha da büyüyecek. Gerekli önlemler alınmaz ise yıkımlardan kaynaklanan kanser ve akciğer hastalıkları kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu. 

"HERKES RİSK ALTINDA"

Tesisin yıkımında oluşan tozların solunduğunu söyleyen Fidan, “Yıkım operatörü, söküm işçisi gibi gerek yıkım firması çalışanları gerek yıkımı denetlemekle görevli teknik personel gerekse de civarda yaşayanlar ve yıkımı izleyenler için solunum sistemi hastalıkları ve akciğer kanserine kaynaklık edebilir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Hububat hasadı başlıyor, çiftçi TMO'dan alım noktaları oluşturmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Ardahan'da tünel ve yol çalışması doğayı katletmeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa