14 Temmuz 2022 15:12

Ardahan'da tünel ve yol çalışması doğayı katletmeye devam ediyor

Ardahan'da tünel ve yol çalışması nedeniyle dereye atılan atıklar, toplu balık ölümlerine neden olurken, derede nesli tükenmekte olan Kırmızı Benekli Alabalıklar da ölüyor.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

2017’de yapımına başlanan, Ardahan ile Posof ilçesi arasındaki Ilgar Dağı Tüneli ve yol çalışması doğayı katletmeye devam ediyor. Dereye atılan atıklar toplu balık ölümlerine neden olurken, derede nesli tükenmekte olan Kırmızı Benekli Alabalıklar da ölüyor.

"ŞİRKET MEVCUT HÜKÜMETE YAKIN"

Köylülerden Suat Güngören, toplu balık ölümlerinin yanı sıra kötü kokunun da olduğunu, 2017’den beri durumdan şikayetçi olduklarını ancak bir adım atılmadığını belirtti. "Tünel ve yol çalışmasını yapan şirket, mevcut hükümete yakınlığı ile bilindiği için kimse bir şey yapmıyor. Kaymakamla da görüştük, şirket de ölümlerle ilgili hiçbir şey söylemiyor” diyen Güngören, tünel inşaatının başlamasıyla beraber bölgede doğanın tahribata uğradığını söyledi. Güngören, “Bir ay içinde kendi hayvanlarımız da o dereden su içmeye başlayacak. Belki hayvanlarımız da ölecek, ölmeseler bile etini, sütünü etkileyecek. Doğal olarak bizim sağlığımız da etkilenecek” diye konuştu.

"DENETLEME YOK, BALIK ÖLÜMLERİ ÇOK"

Tünel çıkışından itibaren, nehrin 2 km’lik bir kısmında toplu balık ölümleri olduğunu söyleyen Güngören, “Derede koruma altında olan Kırmızı Benekli Alabalıklar var. Onların yok olmasını istemiyoruz” dedi.

Şirketin ve yetkililerin vurdum duymazlığından şikayetçi olan Güngören, “Sanki bir gecekondu inşaatı gibi çalışıyorlar. Ne bir denetleme var ne de başka bir şey” diye konuştu.

2017’de şirket tünel ve yol inşaatına başlamadan önce bu tarz balık ölümlerinin olmadığı iddiasında bulunan Güngören, “Söz konusu bizim sağlığımızın yanı sıra doğanın önemi. Balıklar ölmesin, hayvanlarımız etkilenmesi, doğa daha fazla katledilmesin” diye taleplerini sıraladı.

ÖNCEKİ HABER

Tuzla’daki askeri tesisinin yıkımında asbest endişesi 

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da her 2 testten birisi pozitif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa