15 Temmuz 2022 09:30
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2022 13:01

Hasköy Mezarlığı'nda Yahudi mezarları tahrip edildi, 5 çocuk gözaltına alındı

Beyoğlu'ndaki Hasköy Mezarlığında Yahudilere ait 81 mezar tahrip edildi. Mezarlığın güvenlik kamerası kayıtlarında mezarları tahrip ettikleri görülen 5 çocuk gözaltına alındı.

Fotoğraflar: @tyahuditoplumu/Twitter

Paylaş

İstanbul Beyoğlu'ndaki Hasköy Yahudi Mezarlığı'nda 81 mezar tahrip edildi.

Çıksalın'daki Hasköy Yahudi Mezarlığı'nın güvenlik görevlisi, sabah saatlerinde devriye görevi yaparken birçok mezarın tahrip edildiğini fark etti. Görevlinin haber vermesi üzerine gelen polis, çok sayıda mezarın zarar gördüğünü tespit etti.

Saldırının duyulmasının ardından polis mezarlıkta incelemelerde bulundu. Mezarların, "yastık" denilen mezar taşlarının yerinden sökülüp koçbaşı gibi kullanılarak tahrip edildiği ortaya çıktı.

Yapılan güvenlik kamerası incelemesi sonucu olayın 13 Temmuz'da saat 17.00 sıralarında meydana geldiği belirlendi. Yapılan kontrollerde 81 mezarlığın mermer taşlarının kırıldığı tespit edildi. Mezarlık ve çevresinde güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesi ve yapılan detaylı araştırmalar neticesinde olayın 18 yaşından küçük olan Y.Y, Y.B.G, K.G, H.S.Ç. ve H.R.E. tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. 11 ve 12 yaşlarındaki şüpheliler gözaltına alındı.

Şüphelilerin, parkta top oynadıkları sırada toplarının yan tarafta bulunan mezarlığa kaçması üzerine mezarlığa girdikleri ve topu aldıkları sırada oyun amaçlı mezarlık mermerlerini tahrip ettiklerini söylediği öğrenildi.

Türk Yahudi Toplumu, olayın duyulmasının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Hasköy Mezarlığı'na gece yarısı girilerek mezarların tahrip edildiğini duyurmuştu.

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı da saldırıyı, "Bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz" açıklamasıyla duyurdu.

Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, yaptığı yazılı açıklamada, "Kınıyoruz, üzgünüz. Böyle durumların yaşanmamasını dileriz. Cemaat idarecileri durumu yetkililere bildirmiştir. Devletimiz gerekeni yapacaktır. Ölüye saygısızlık yapılmasın. Devletin bu konuyu çözeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Saldırıyı sosyal medya mesajıyla kınayan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise “Vandallar egemen nefret dilinden ve ayrıştırıcı siyasal iklimden güç alıyor. Eşitlik, kardeşlik, demokrasi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Faillerin bulunması için ilgili birimler harekete geçti. Kutsal değerlere saldıran ve toplumumuzda fitne ve husumet tohumları ekmeye çalışanlara asla müsade etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN, HAHAMBAŞI’NA ‘GEÇMİŞ OLSUN’ TELEFONU

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Yahudi Mezarlığına yapılan saldırı nedeniyle, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva’yı telefonla aradı. Yapılan saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.

PAYLAN: NEFRET SİYASETİNİN NEFRET SUÇLARINA YOL AÇTIĞININ FARKINDA MISINIZ?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

“İstanbul Hasköy’de bulunan Yahudi Mezarlığına düzenlenen saldırıda mezar taşları tahrip edilmiştir. Ermeni kiliselerine ve mezar yerlerine yönelik saldırılar da düşünüldüğünde, azınlık toplumlarına yönelen bu ve benzeri nefret saldırılarının ‘münferit’ eylemler olarak değerlendirilemeyeceği ortadadır” diyen Paylan’ın soruları açıktı:

“Nefret siyasetinin, nefret suçlarına yol açtığının farkında mısınız? Yahudi ve Hristiyanlara karşı işlenen nefret suçlarını durdurmak için ne yapacaksınız?

Azınlıklara karşı işlenen nefret suçlarına neden olan, nefret söylemlerini durdurmak için ne yapacaksınız?​”

TAHRİP EDİLEN MEZAR TAŞLARI YENİDEN YAPTIRILIYOR

İstanbul Valiliği tahrip edilen mezar taşlarının yeniden yaptırılması için bugün çalışma başlattı. Mezarlığa gelen görevliler, taşlardan ölçü aldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sakız Adası'nda cesedi bulunan göçmenin açlık ve susuzluktan öldüğü iddia edildi

SONRAKİ HABER

Kovid belirtileri: En sık görülen 20 semptom

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa