15 Temmuz 2022 13:44

CHP Milletvekili Yavuzyılmaz, TCDD'deki yolsuzluk iddiasını yargıya taşıdı

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-İstanbul demiryolu ikinci kesim projesinde 200 milyon dolarlık yolsuzluk tespit ettiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Görsel, Deniz Yavuzyılmaz'ın Twitter hesabından yayınlanan videodan alınmıştır

Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-İstanbul demiryolu ikinci kesim projesinde tespit ettikleri 200 milyon dolarlık yolsuzluk hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Yavuzyılmaz, Cengiz Holding'in de yer aldığı ihalede 200 milyon dolarlık yolsuzluk ve kamu zararı olduğunu söyledi ve Twitter hesabından konuya dair belgeler paylaştı.

Yavuzyılmaz, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı raporuna dayandırdığı iddialarında, Ankara-İstanbul demiryolu hattı rehabilitasyon işi ikinci kesim yapım işlerinin 2006 yılında ihale edildiğini, sözleşmeyi Çinli bir firma, Cengiz İnşaat ve IC İçtaş'ın 610 milyon dolar bedelle kazandığını ancak işin taahhüt edilen sürede bitirilmediğini belirtti.

Yavuzyılmaz ayrıca şirketlere 1922 gün ilave süre verildiğini ve işin yine bitirilmediğini söyleyerek "Çünkü raporda diyor ki süre uzatımına esas bazı olayların yüklenici kusurundan kaynaklandığı; örneğin tünel imalatlarının yavaş ilerlemesi ve TBM makinasının T-26 tünelinin içinde kalması. Nedir TBM makinası? Büyük bir dağı delen büyük bir matkap düşünelim. Dağın bir tarafından girip diğer tarafından çıkacak böyle devasa bir makine. Bu makine tünelin içinde kalmış. Bu makine özellik itibariyle de geriye doğru hareket eden bir makine değil. Orada sıkıştığı anda hem tünel ilerlemiyor hem de iş gecikiyor. Bu nedenlerle tünel imalatlarına devam edilememesi ve projenin tamamlanamaması. Yüklenici kusuru var ve iş bitirilemiyor." dedi.

BAKANLAR KURULUNDAN EK ÖDENEK İSTENMİŞ

Deniz Yavuzyılmaz, ihale edilen iş için Bakanlar Kurulundan ek ödenek istendiğini söyleyerek "Çünkü normal şartlarda ilave iş artışı yüzde 20 olarak verilebilir. Yüzde 20'nin üzerinde iş artışı olacaksa bunu sadece Bakanlar Kurulu kararıyla yapabilirsiniz. Bakanlar Kurulu kararıyla da 244 milyon dolar ek ödenek çıkıyor ancak bir şartla. Bakanlar Kurulu'nun yüzde 40 ek ödenek verebilmesi için işin tamamlanması şartı var. Eğer işin tamamlanamayacağı anlaşılırsa ödeneğin kesilmesi, işin de tasfiye edilmesi gerekiyor. İşi yapabilecek liyakatda başka şirketlerin o işi tamamlaması gerekiyor. Çünkü devasa bir kamu zararı doğduğu ortaya çıkmış oluyor. Yani işin toplam sözleşme bedeli 610 milyon dolardı, Bakanlar Kurulu ek ödeneği 244 milyon dolar, işin toplam bedeli 854 milyon dolar odu." ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz, şirkete ödenen toplam tutarın 847 milyon dolar olduğunu ancak şirketin ek ödeneği de almasına rağmen işlerin 200 milyon dolara tekabül eden kısmını kapsamından çıkardığını ve bu kısmın yeniden ihale edildiğini belirterek "Devasa bir kamu zararı ve devasa bir vurguna böylelikle imza atılıyor." dedi.

Yavuzyılmaz, konuya dair suç duyurusunda bulunulduğunu da açıkladı.

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Savunmaya engel, avukatlara şiddet

SONRAKİ HABER

Almanya | Liman işçilerinin grevi yasaklandı, işçiler öfkeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa