15 Temmuz 2022 14:30

Macaristan’da vergi artışlarına karşı başlayan protestolar sürüyor

Macaristan’da Viktor Orban hükümetinin vergi oranlarını artıran yasayı mecliste kabul etmesi üzerine çarşamba günü başlayan gösteriler binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, sağcı Viktor Orban hükümetinin yüz binlerce küçük işletmenin vergi oranlarını artıran yasayı mecliste kabul etmesi üzerine çarşamba günü başlayan gösteriler devam ediyor. Perşembe günü de binlerce kişi bütün gün şehrin merkezindeki ana caddeleri ve bazı köprüleri trafiğe kapattı. Gösterilere, çoğunluğu küçük işletme sahipleri ve çalışanlarından oluşan binlerce kişinin katıldığı belirtiliyor.

BBC’nin haberine göre Budapeşte’de ana arterlerin, tramvay hatlarının kesişme noktası olan Oktogon Meydanı gösterilerle kapandı. Şehirde trafik bütün gün felç oldu. Akşam saatlerinde ise Başbakanlık Konutu’na yürüyüş düzenlendi. Başbakanlık sıkı polis kordonuyla korundu. Polisin cuma sabahı karşı bazı göstericileri gözaltına aldığı açıklandı.

Parlamentodan hızla geçirilip pazartesi günü yürürlüğe konulan yeni düzenlemeler; en küçük, tek kişilik şahıs şirketlerinin faaliyet biçimlerinde ve çalışma koşullarında bazı değişiklikler getiriyor. Öncelikle vergi kalemlerini arttıran düzenleme 450 bin kişiyi ilgilendiriyor. Hükümet, yeni vergi düzenlemesiyle aslında bütçe açığını bir ölçüde kapatmayı hedefliyor.

AP’nin haberine göre, Macaristan’da yarım milyon kadar işçi KATA olarak bilinen vergi planını kullanıyor. Bu plan, kuaförler gibi küçük işletmelerin düşük bir sabit vergi oranı ödemesine olanak sağlıyor. Viktor Orban liderliğindeki Fidesz partisi iktidarı, son düzenlemenin gerekçesi olarak birçok şirketin işçileri istihdam etmek yerine sözleşmeli olarak çalıştırarak sistemi suiistimal ettiğini ve ülke bütçesini yılda 250 ila 300 milyar Macar forinti (608 milyon ila 730 milyon avro) vergi gelirinden mahrum bıraktığını söylüyor.

Nisan ayında yeniden seçilen Orban, enflasyonun son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıktığı, para birimi “forinti”nin rekor düşük seviyelerde seyrettiği ve Avrupa Birliği fonlarının demokratik standartlar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle belirsizliğe sürüklendiği 2010 yılında iktidara gelmesinden bu yana en zorlu mücadelesiyle karşı karşıya.

Ülkede yıllık enflasyon yüzde 12’ye yükseldi. Macaristan Merkez bankası sürekli faiz artırıyor ve en son müdahale ile politika faizi yüzde 9,5’a yükseltildi. Hükümet ekonomideki sıkıntıların kaynağının bölgedeki savaş ve Rusya’ya karşı uygulanan ambargolar olduğunu savunuyor. Muhalefet ise dünyadaki ekonomik sıkıntıların varlığını kabul etmekle birlikte, Macar ekonomisindeki sorunların temel nedeninin hükümetin popülist uygulamaları olduğunu iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çankırı Valisi Ayaz: KKKA hastalığından bir vefatımız daha oldu

SONRAKİ HABER

Kovid'in küresel sağlık sistemine olan etkisi sonrası çocuk aşılama oranı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa