15 Temmuz 2022 15:34

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: Salt güvenlikle sağlıkta şiddet önlenemez

Bakanlık, sağlıkta şiddetin önlenmesi için 24 pilot hastanede yeni güvenlik uygulaması başlatacak. TTB Başkanı Fincancı, nedenlerini ortadan kaldırmadan şiddetin sonlanmayacağını söyledi.

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Sağlıkta dönüşümle birlikte çökmeye başlayan sağlık sistemi sağlıkta şiddeti de körüklüyor. Artan şiddet vakaları bayramda da hız kesmedi. Adana’da acil servisi 50 kişinin basması, Batman’da sağlık emekçilerine yönelik bıçaklı saldırı girişimi ve daha niceleri. Artan şiddet olaylarına karşı iktidarın adımı ise sınırlı hastanede güvenlik önlemi oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddeti önlemek için 24 pilot hastanede yeni güvenlik önlemleri hayata geçireceklerini açıkladı. Peki tek başına güvenlik önlemi şiddeti durdurmaya yeter mi?

SİSTEM DEĞİŞMEDEN ŞİDDET BİTMEZ

Bu sorunun cevabını Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya sorduk. Sağlık kuruluşlarında güvenliğin de gerekli olduğunu ama tek başına güvenlik önlemlerin yetmeyeceğini dile getiren Fincancı, nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Sağlıkta şiddetin nedenlerini ortaya koyup bütünlüklü bir çalışma yapmadan şiddet ortadan kalkmaz. Sağlık sistemi değişmeden, sağlıkta dönüşümden vazgeçilmeden, kışkırtılmış sağlık politikaları yerine koruyucu sağlık politikaları geliştirilmeden X-Ray cihazı ve güvenlik görevleriyle şiddet önlenemez.”

“Ayrıca diyelim ki güvenlik sistemi kuruldu. Girişte de silah tespit edildi. Bu silah kime nasıl teslim edilecek? Bunun için yeterli personel var mı?​” sorularını soran Fincancı, bu soruların bile cevabının olmadığını söyledi.

ACİLLER AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR

Öte yandan şiddet olaylarının en fazla acillerde yaşandığına dikkati çeken Fincancı “Acile hasta hızla ve sedyede giriyor. Peki hastada silah varsa nasıl olacak? Şiddet ayrıca sadece silahla, bıçakla uygulanmıyor. Elleriyle, ayaklarıyla, sözleriyle şiddet uyguluyorlar. X- Ray cihazı bunları nasıl tespit edecek?​” ifadelerini kullandı. Son olarak bir hasta yakınının ‘Bize bakmıyorlar’ diyerek sağlık emekçilerini hedef gösteren yayın yaptığı Başakşehir Çam ve Şakura Hastanesinin 3. basamak hastanesi olduğunu hatırlatan Fincancı “Acil gerçekten acil vakalar içindir. Buralarda poliklinik hizmeti sunmaya çalışırsanız, basamaklandırılmış bir sağlık politikası yerine bunu tercih edersiniz, insanlar buralara ellerini kollarını sallayarak gelirlerse sonuç bu olur” dedi.

ŞİDDET DİLİ DE CEZALANDIRILMALI

İktidarın hekimleri ve sağlıkçıları değersizleştiren, hedef gösteren diline, son olarak bir imamın şiddeti telkin eden söyleminin de eklendiğini hatırlatan Fincancı “Peki bu şiddet dilini hangi X-Ray cihazı tespit edip engelleyecek? Bu şiddet dili de cezalandırılmalı” dedi. Az sayıda personelin çok sayıda hastaya bakmaya çalıştığını, kışkırtılmış sağlık politikaları yerine koruyucu sağlık hizmetleri ve basamaklandırılmış bir sağlık politikaları geliştirilmesi gerektiğini, iktidarın sağlık emekçileri ve hekimleri hedef alan şiddet dilinden vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Fincancı “Bunları yapmadan isterseniz saldırganlara müebbet verin sorun çözülmez” dedi.      

24 HASTANEDE PİLOT GÜVENLİK UYGULAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarına kapı güvenlik sistemleri kurularak 24 hastanede yeni güvenlik uygulamasına geçildiğini açıkladı. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sağlık kurumlarımızın güvenliği için giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var. Kapı güvenlik sistemleri kurularak, 24 hastanemizde daha yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak” ifadelerini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise “Kapı güvenlik sistemleri sayesinde hasta ve çalışan güvenliğini tehlikeye atabilecek yasa dışı maddeler ya da cisimlerin hastaneye girişi engellenecek” denildi.

ŞİDDETİ KAPIYA YASLANARAK ÖNLEDİLER

Batman'ın Beşiri ilçesinde devlet hastanesi acil servisine sıra numarası almadan girmeye çalışan hasta yakınları sağlık emekçilerine saldırdı. DHA'da yer alan bir bilgilere göre, güvenlik görevlileri ile sağlık emekçileri kendilerini bir odaya kapatıp, kapıya yaslanarak saldırganların içeri girmesini engelleyerek olası bir şiddet olayından kurtuldu. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Mardin’de Nusaybin Devlet Hastanesi acil servisi önünde hasta yakını 10 kişi güvenlik görevlisini darbetti. Beyaz kod verilmesi üzerine saldırganlar gözaltına aldı. Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesinde ise acil serviste sıra bekleyenler sosyal medyadan yayın yaparak kendilerine bakılmadığını öne sürerek sağlık emekçilerini hedef gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de yaşayan işçiler zamlardan şikayetçi | İşçi Durağı

SONRAKİ HABER

CHP’li İlgezdi’den artan kovid vakaları tepkisi: Alınmayan önlemlerin bedelini yurttaşlarımız canıyla ödüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa