Akbelen Ormanı'nı koruma nöbeti 1. yılını doldurdu | “Mahkeme artık daha fazla top çevirmemeli”
Milas'taki Akbelen Ormanı’nın termikçi şirkete tahsisiyle ilgili davada mahkeme bir kez daha keşfin yenilenmesine karar verdi. Köylülerin avukatı karara itiraz etti.
Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi
Özer AKDEMİR
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı’nın Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye tahsisi ile ilgili İkizköylüler tarafından açılan davada mahkeme ikinci kez keşfin yenilenmesine karar verdi. Aynı dava ile ilgili üçüncü kez yapılacak bilirkişi keşfi kararına köylülerin avukatı tarafından itiraz edilirken, İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, “Mahkeme burada artık daha fazla top çevirmemeli” dedi.
AVUKAT CANGI: BİZ İKİ UZMAN GÖRÜŞÜNE İTİRAZ ETTİK
İkizköylülerin derneği KARDOK tarafından Muğla 1. İdare Mahkemesine açılan orman tahsisinin iptali davasında mahkeme heyeti yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve üçüncü kez yerinde keşif yapılmasına karar verdi.
Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı, bu karara karşı mahkemeye itiraz dilekçesi gönderdi. Dilekçede 1 Mart 2022 tarihinde yapılan ikinci keşifte bilirkişi heyetinin mayıs ayında mahkemeye sunduğu raporda, Akbelen Ormanı’nın madene tahsisi ile ortaya çıkacak ekolojik yıkımın farklı boyutları ile somut biçimde ortaya konduğu dile getirildi.
Aynı raporun sonuç bölümünde ise maden ve jeoloji mühendisi bilirkişiler, Türkiye’nin elektrik ihtiyacını gerekçe göstererek, madene tahsisin gerekliliği tespiti yapmıştı. İkizköylülerin bu tespiti yapan iki uzman görüşüne yaptığı itiraz, mahkeme tarafından "her iki tarafça da rapora itiraz edildiği" şeklinde değerlendirilerek yeni bilirkişi keşfi kararı alındı.
KEŞİF İÇİN KÖYLÜLERDEN 19 BİN LİRA İSTENİYOR
Cangı üçüncü bilirkişi keşfi için istenen 19 bin liralık mahkeme masrafının köylüler için büyük bir yük olduğunu kaydederek, “Ekolojik haklar için yürütülen hukuki mücadelelerde bilirkişi keşif masrafları, adalete erişimin önünde önemli bir engel oluşturuyor. Bazı mücadelelerde davalar, bu masraflar yüzünden ekolojik haklarını arayan davacılar tarafından sonuna kadar yürütülemiyor” dedi.
ÇOK NETAMELİ BİR KONU!
Mahkemenin üçüncü kez bilirkişi keşfi kararını hatalı bulan İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, şunları dile getirdi:
“Biz bilirkişi raporunun sadece bir kısmına itiraz edip aslında geri kalan bilirkişi uzmanlık alanlarında Akbelen Ormanı’nın neden orman olarak kalması gerektiğine dair yeterince bilimsel değerlendirmenin olduğunun altını çizerek bir dilekçe vermiştik. Mahkeme bunu 'İki taraf da bilirkişi raporuna itiraz etti' diye değerlendirmiş ve tekrar keşif kararı vermiş. Açıkçası şöyle düşünüyoruz; çok netameli bir konu, politik boyutu çok. Gerçekçi, akılcı bir yaklaşımla enerji planlaması yapılırsa bu santrallerin artık ayakta tutulmasının yolu yok. Maalesef hem ekonomik anlamda hem ekolojik anlamda büyük bir yıkım yaratarak ancak bu santralleri ayakta tutuyorlar. Mahkemeler burada artık daha fazla top çevirmemeli, doğanın ve kamunun yanında bir karara bir an önce varmalı. Akbelen Ormanı’na kalıcı bir koruma sağlamalı. Bu maden tahsisi iznini iptal etmeli. Biz mahkemeden 1 yıllık nöbetimiz 3 yıllık mücadelemiz sonucunda artık Akbelen’e dair bilimin, aklın, vicdanın ve yaşamın yanında bir karar bekliyoruz."
NÖBETİN BİRİNCİ YILI İKİZKÖY’DE KUTLANACAK
Üç yıldır Akbelen Ormanı’nın korunması için direnen İkizköylülerin ve yaşam savunucularının başlattığı nöbet, 17 Temmuz da birinci yılını dolduracak. Yaşam nöbetinin birinci yılında İkizköy’de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. İkizköyde 16-17 Temmuz tarihlerinde belgesel gösterimleri, müzik dinletileri, sergiler, panel ve forumlardan oluşan bir program gerçekleştirilecek.
İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, geçen 1 yıl içinde nöbet sayesinde YK Enerjinin hukuksuz ağaç kesimi girişimlerini, orman işletmesinin dava sonucunu beklemeden ormanı ortadan kaldırma girişimini durdurduklarını söyledi. Geçen yıl, çok büyük bir yangın tehlikesi atlattıklarını, riskin hâlâ sürdüğünü belirten Gümüşel, “Yine bu süre içerisinde Akbelen Ormanı’nın içindeki ve çevresindeki zeytinliklerin ortadan kaldırılması için bir yönetmelik değişikliği yapıldığını gördük. Maden yönetmeliğinde zeytinlik alanların enerji üretimi için gerekli olan madencilik faaliyetlerinin açılmasını mümkün kılan bir düzenleme yapıldı. Şirketin iş makineleri ile girdikleri zeytinlikleri sökmesine engel olduk. Ayrıca 5 farklı davada hukuki mücadelemiz de devam ediyor” dedi.