Lice davasında İlker Başbuğ’un dinlenmesi istendi
Lice davasında Yargıtay Başsavcılığı, Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraat kararının bozulmasını isterken Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 'un tanık olarak dinlenmesi için mütalaa verdi.
Fotoğraf: Fatih Işık/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Lice davasındaki Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraat kararının eksik inceleme nedeniyle bozulmasını isteyen Yargıtay Başsavcılığı, Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Emekli Korgeneral Komutanı Hasan Kundakçı’nın tanık olarak dinlenmesi için mütalaa verdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle başlayan ve 16 kişinin öldürülmesi, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Lice Katliamı davasında, Diyarbakır İl Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu’na verilen beraat kararının eksik inceleme nedeniyle hükmünün bozulmasını istedi. İzmir Ağır Ceza Mahkemesinin Albay Hatipoğlu için “Kasten öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan verilen beraat kararının İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesince onanmasının ardından, mağdur aileleri Yargıtaya kararın bozulması yönünde itiraz başvurusunda bulundu. Mezopotamya Ajansının haberine göre, Yargıtayda incelemesi süren dosyaya ilişkin mütalaasını sunan Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Şahika Onganer, bazı başvurucuların dosyaya eksik evrak sunmaları nedeniyle davanın bozulması istemiyle yaptıkları başvuruların reddini istedi. Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, sanık Emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun “Kasten öldürmeye” suçundan verilen beraat kararına karşı Azize Dolan, Güldar Erdal, Kadriye Gülen, Murat Canpolat, Sıddık Ergün, Tarık Sevinç, İdris Kıraç, İsmet Yıldız, Mesude Yıldız, Mustafa Çakır, Bayram Çakır, Besime Çakır, Hüseyin Boğan, Hüsna Atalay (Kıraç), Abdullah Çakır, Aykut Çakır, Hija Atak, Sait Çakır, Latife Çakır, Mizgin Cantürk, Zerife Cantürk, Remziye Can’ın hukuka aykırılık nedeniyle yaptıkları temyiz başvurularının kabulünü istedi.
"OLAY AÇIĞA KAVUŞTURULMADI"
Savcılık, sanık Hatipoğlu’nun hazırlık soruşturmasında 11 Ekim 2013 tarihli ifadesiyle, kovuşturma aşamasında 18 Eylül 2015 tarihli ve 29 Nisan 2016 tarihli savunmalarına işaret ederek, mevcut ifadelerle olayın açıklığa kavuşturulmadığını belirtti. Hatipoğlu’nun söz konusu beyanları karşısında olayın açıklığa kavuşturulmadığı tespiti yapan savcılık, olayın açıklığa kavuşturulması için Hatipoğlu’nun Lice operasyonuna ilişkin belgenin Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanlığında mevcut olup olmadığının araştırılması, mevcut ise onaylı örneğinin teminini istedi.
F-16 UÇAĞININ İSTENİP İSTENMEDİĞİ SORULACAK
Savcılık, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Merkezinden, suç tarihinde Diyarbakır İl Alay Komutanı olarak görev yapan sanığın, operasyonda kullanılması için F-16 uçağı talep edip etmediği, talep etmiş ise hangi gerekçeyle bu talebin karşılanmadığı hususunun sorulmasını talep etti. Savcılık, olayın hemen akabinde Lice’ye giden ve bu konuda istihbarı bilgiye de sahip olmaları gereken, suç tarihi itibarıyla; Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Yardımcısı İlker Başbuğ’un tanık sıfatıyla beyanları alınarak, konuyla ilgili bilgi ve görgülerinin sorulmasını istedi.
JANDARMAYA MESAFELERİ BELİRLENECEK
Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, Hatipoğlu’nun çatışmanın oluş şekli hakkında verdiği bilgilerin, olay yeri krokisi, tanık anlatımları ve dosya kapsamı dikkate alınarak, öncelikle maktullerin öldürüldükleri yerin belirlenmesi, daha sonra bu yerlerin ilçedeki konumları (yönleri) ile İlçe Jandarma Komando Bölüğüne mesafesinin ve yönünün tespit edilmesi de istedi.
EKSİK İNCELEME NEDENİYLE BOZULMA TALEBİ
Savcılık söz konusu eksik hususların giderilmesi sonucu sanığın hukuki durumunun tayini gerektirdiği gözetilmeden eksik inceleme ile hüküm tesis edildiğini, ancak bunların yapılmaması nedeniyle hukuka aykırılıktan beraat hükmünün bozulmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)