16 Temmuz 2022 04:34

TPI işçisinin iradesi yol gösteriyor

“Şalter indirmeyi tekrar gündeme getiren işçilerin, birleştiğinde neleri başardığını, birleşe birleşe kazanacağımızı sadece sloganda değil fiiliyatta da göstermesi gerekiyor.”

Fotoğraf: TPI işçileri

Reklam

PETKİM işçisi
İzmir

Eskiden işyerlerinde ekonomik ya da haklar konusunda ne zaman bir çıkmaz yaşansa işçiler “Şalter inecek bu iş bitecek” derdi ve üretimden gelen gücünü kullanırdı.

Son zamanlarda gerek hükümet baskısı gerek basiretsiz sendikacılar tarafından unutulan bu girişimi bayram öncesi başlattıkları iş bırakma eylemi ile TPI işçisi sergilemeye başladı. Aldıkları ücretler ile geçinemeyen yaklaşık 3 bin 600 işçi bu taleplerini dile getirerek sonuç alamayınca iş bıraktı. Bunun karşılığında işveren günümüzde tehdit unsuru olarak kullandığı işçi çıkarma kıyımına girişti. Yaklaşık 60 işçiyi işten çıkararak pazarlığı kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Şimdilerde zaten her alanda bu tehdit kullanılıyor. Hak aramaya kalkanlar polis ve gözaltılarla, ekmek için direnenler işlerinden atılmakla, toplumsal olaylara tepki gösterip dile getirenler hapse atılmakla tehdit edilip sesleri kısılmaya çalışılıyor.

Ama bugün yaşanan son gelişme ile işçi iradesi baskın geldi ve sendika işçi iradesine boyun eğmek durumunda kaldı. Bayramda işçiler eylemlerine ara verip, mesaiye gelmeme kararı alırken, sendikacılar, son zamanlarda Petrol-İş’te bir klasik haline gelen “Konunun merkez tarafından değerlendirildiğini, topun merkezde olduğunu” dile getiriyordu. Bugün ise işverenin çıkarılan işçilerin geri alınması ve yüzde 9 ek zam verme teklifini işçiler kabul etmedi. En az yüzde 15 ek zam ve tüm arkadaşlarının işe dönmesi talebiyle devam kararı aldı. Bu durum karşısında işçileri ikna edemeyeceğini gören sendikacılar işçi iradesine uymak zorunda kaldı.

Bu durumda bizlere düşen ise bu iradeyi sonuna kadar desteklemektir. Tüm Petrol-İş üyesi işçilerin bu kararlılığa her yönüyle katkı koyup büyütmesi gereklidir. Başlarken belirttiğim şalter indirmeyi tekrar gündeme getiren işçilerin, birleştiğinde neleri başardığını, birleşe birleşe kazanacağımızı sadece sloganda değil fiiliyatta da göstermesi gerekiyor. Direnerek kazanacağına inandığım TPI ve tüm işçilerin bu direnişini selamlıyorum.

Reklam