16 Temmuz 2022 16:15

Asbest yüklü Brezilya gemisinin Aliağa'da sökülmesi için Bakanlığın onay verdiği ortaya çıktı

Uzmanların "asbest bombası" olarak nitelediği Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onay verdiği ortaya çıktı.

Arşiv fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için izin verdiği ortaya çıktı. Uzmanlar ve ekoloji örgütleri, geminin Türkiye'ye getirilmesine uzun zamandır karşı çıkarak asbest tehlikesine dikkat çekiyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, römorkörlar ile çekilecek geminin Rio de Janeiro’dan Aliağa’ya doğru yola çıkmak üzere olduğunu söyledi. Aliağa’da gemi sökümü ve diğer tersanelerdeki duruma dikkati çeken Ensari, “Gemi tamir ve bakımı gerek asbest ve tehlikeli madde maruziyeti açısından, gerekse de iş sağlığı ve güvenliği açısından Türkiye’nin kanayan yarasıdır" dedi. dedi.

"ALİAĞA, İZMİR VE EGE DENİZİ BÜYÜK RİSK ALTINDA"

Sao Paulo gemisinin ikizi olan Clemenceau adlı gemide de 760 ton asbest olduğunu belirten Ensari, geminin adeta bir bomba olduğunu ifade ederek “Geminin Türkiye’ye söküm için gelmesi, Bakanlığın 5 yılda 714 gemi sökümünden bertaraf edildiği ileri sürülen 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Bu da gösteriyor ki Aliağa gemi sökümlerinde gerek çalışanlar ve gerekse çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır” bilgisini paylaştı.

Geçen aylarda Ege İşçi Birliği ile birlikte Aliağa’da bir gemiden alınan numunede asbestin en zehirli türlerinden olan amosite rastlandığını hatırlatan Ensari, “Kısaca Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek ve hatta öldürebilecek miktarda ‘asbest bombası’ geliyor. Aliağa, İzmir ve Ege Denizi büyük risk altındadır. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi toplu katliam demektir” uyarısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

Reklam