16 Temmuz 2022 17:48

Üzüm üreticileri iki kilo üzüm satıyor bir litre mazot alabiliyor

Üzüm üreticileri: Geçen sene 180 liraya aldığımız gübreyi bu yıl 800 liraya aldık. 6,5 liraya aldığımız mazotu 30 liraya aldık. Devlet bizi maliyetler altında ezdirmesin.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Manisa’da üzüm üreticileri, kuru üzüm fiyatının 25 liranın altında olmaması gerektiğini belirterek, “Manisa deyince akla üzüm geliyor. Sultani üzümün yüzde 90’ı Manisa’da yetişiyor. 1 milyar doları aşkın yaş ve kuru üzüm ihracatımız var. Geçen sene 180 liraya aldığımız gübreyi bu yıl 800 liraya aldık. 6.5 liraya aldığımız mazotu 30 liraya aldık. Devlet bizi maliyetler altında ezdirmesin” dedi.

ÇİFTÇİ GÜBRE ATAMADI

Bir başka üretici, “Geçen sene 1 kilo üzümle 2 litre mazot alabiliyorduk. Bu sene neredeyse yarım litre alabiliyoruz. Üzüm fiyatı bu sene 25 liranın altına kalırsa biz bu işi yapamayız” dedi. Üzüme gübre atamadıkları için verim kaybının büyük olduğunu kaydeden üretici, “Bu bağın dönümünden 1200 kilo verim alıyorken bu sene 500 kilo ancak alabilirim. Mazot, gübre ve sulama giderleri çok fazla. Geçen sene sulama için 10 bin lira verdik. Bu sene 50 bin lira vereceğiz.  Masraf fazla olmasın diye her şeyden kıstık. O yüzden Manisa genelinde verim düşük olacak” diye konuştu.

“BANKALARA BORÇLUYUZ”

Tüm çiftçiler gibi kendilerinin de borçlu olduğunu söyleyen üzüm üreticisi, “Bazı yerlerde dolu vurdu, onlar daha da kötü durumda. Borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Ürünün fiyatının ne olduğunu bilmediğimizden önümüzü göremiyoruz. Taban fiyatını önceden belirleseler, bizler de kârımızı bilir ona göre daha fazla verim için daha iyi ürün yetiştiririz. Geçen sene 150 lira olan kadın işçi yevmiyesi bu sene 250 lira, erkek işçininki ise 300 lira oldu” dedi.

Bir başka üretici ise “TMO’nun elinde ürün var. Biz hasat yapıp piyasaya mal süreceğimiz zaman ofiste elindeki malı piyasaya sürüyor ve bizim fiyatımızı kırıyor. Oysa geçen sene topladığı ürünü dışarıya satsa hem ülke kazanacak hem üretici kaybetmeyecek. TMO tüccara 17 liradan üzüm satarsa bizden 25 liraya üzüm alırlar mı?​” diye sordu.

“ÜZÜM DÜNYADA 2 DOLAR, TÜRKİYE’DE 1 DOLAR”

Kuru üzüm maliyeti ve açıklanması beklenilen taban fiyatı ile ilgili olarak çiftçi ve üreticiler dışında tarımsal ilaç ve gübre satışı yapan kişilerle de görüşmelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen “Tarımsal ilaç, gübre ve ekipman satan bayilerin de mevcut durumdan oldukça rahatsız ve karamsarlık içinde olduklarını gördük. Akaryakıta, ilaç ve gübreye gelen zamlar karşısında kuru üzüm taban fiyatının 25 liranın üstünde olması gerektiğini ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini ifade ediyorlar. Dünyada 2 dolar civarında satılan kuru üzüm fiyatının bizde 1 dolar civarında olması kabul edilemez. İşçilik dışında diğer maliyetlerin hemen hemen hepsi dolara bağlı fiyatlandırılıyorken ürünün fiyatının neye göre belirlendiğini merak ediyorlar. Bir diğer beklenti de bankalara olan borçların ötelenmesi yeni kredi olanaklarının sağlanması” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sri Lanka’da başbakan geçici devlet başkanı oldu

SONRAKİ HABER

FARC liderlerinden Mordisco öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa