Atama yetersiz, istihdamı güvencesiz
Yüz binlerce öğretmen açığı varken MEB, sadece 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacağını duyurdu. Atama sayısı yetersiz kalırken MEB, öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Eylül’de yapılacağını duyurduğu sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin ayrıntıları geçtiğimiz günlerde bakanlığın internet sitesinden paylaştı. Buna göre 99 branşta toplam 19 bin 969 öğretmen atanacak. En fazla öğretmen ataması 7 bin 503 kişiyle okul öncesi alanında yapılacak. Bu branşı 2 bin 223 kişiyle sınıf öğretmenliği, 1250 kişiyle özel öğretim öğretmenliği, 1218 kişiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1004 kişiyle ilköğretim matematik öğretmenliği takip edecek.
Yüz binlerce öğretmen atama beklerken açıklanan sayının yetersiz olduğunun altını çizen Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Ramazan Gürbüz, sanat dallarındaki atamaların ise çok sınırlı olduğunu söyledi. Gürbüz, Türkiye’de binlerce okulda rehber öğretmen olmadığını açığın ücretli öğretmenlerle kapatıldığını dile getirirken 14 yıldır atama bekleyen ücretli müzik öğretmeni ise “Ev kiramı bile ödeyemiyorum. Mevsimlik işçi gibiyiz” dedi.
"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE AÇIK KAPATILIYOR"
600 bine yakın ataması yapılmayan öğretmen olduğunu aktaran Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Ramazan Gürbüz, “Bu arkadaşların büyük bir kısmı işsiz. İnşaatlarda çalışan, marketlerde kasiyerlik yapanlar var. Bakanlığın verilerinde bile 120 binin üzerinde öğretmene ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Şu anda zaten 92 bin ücretli öğretmenle açık giderilmeye çalışılıyor. Bu arkadaşlarımız sadece ders ücretiyle yani asgari ücretin yarısına çalıştırılıyorlar. Yani açıklanandan çok daha fazla öğretmene ihtiyaç olduğu ortada” dedi.
"40 BİN ANAOKULUNA 7 BİN 500 ATAMA"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 40 bin yeni ana sınıfı açacaklarını duyurduğunu hatırlatan Gürbüz, “Peki 40 bin yeni dersliğe 7 bin 500 öğretmen ataması neden? Atamalarda anaokulu öğretmenlerinin sayısı yüksek gibi gözüküyor. Ama bu kadar anaokulu açılacaksa bu ihtiyaç nasıl karşılanacak? Çünkü mevcut sayı bunu karşılamıyor” diye konuştu.
"MEB’İ ATLAMA TAHTASI OLARAK GÖRÜYORLAR"
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin durumuna da değinen Gürbüz, “MEB uzun süredir bu branşta çok yoğun bir atama yapıyor. Önce MEB’e atanıyor bu kişiler sonra buradan diğer bakanlıklara geçiyorlar. Bu son derece dikkat çekici. Yani MEB burada köprü olarak kullanılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. MEB’i bir atlama, geçiş tahtası olarak kullanılıyorlar” dedi.
"EĞİTİMİN NİTELİĞİNİN GÖSTERGESİ"
İktidarın eğitime verdiği önemin son LGS sınavında net bir şekilde ortaya çıktığını söyleyen Gürbüz, “50 bin öğrenci hiç matematik sorusu yapamadı. Bu durum niteliğinin ne hale getirildiğinin açık göstergesi” diye konuştu. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, öğretmen atamalarının yapılması gerektiğini belirten Gürbüz “İş güvencesine sahip, insanca yaşayabilecek ücret alan bir öğretmen kitlesine ihtiyaç var” diye konuştu.
"BİNLERCE OKULDA REHBER ÖĞRETMEN BİLE YOK"
Atamaların branş dalı dağılımına değinen Gürbüz şunları söyledi: “Hiç yeterli değil. Sanat alanlarında çok sınırlı bir atama söz konusu. Felsefe, müzik, resim gibi öğrencilerin kişisel gelişimlerine etki edecek alanlarda atamaların göz ardı edildiği açık. Fizik, matematik, kimya branşlarında da çok az atama var. Ayrıca var olan atamaların tamamı ücretli öğretmenlerle yapılıyor. Rehber öğretmenliği konusunda da Türkiye’de binlerce okulda tek bir rehber öğretmen yok.”
"KAMUOYU YANILTILIYOR"
Köy okulların açılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Gürbüz, “32 bin köy okulu var. Bu köy okullarının tamamı kapalı. Bakan yakın bir tarihte köy okullarının açılacağını söyledi. Biz uzun süredir bu köy okullarının ivedi olarak açılmasını, taşımalı eğitimin son bulmasını istiyoruz. Madem bu köy okulları açılacak bu öğretmen ataması bunun nesini karşılayacak? Bu açıklamaların hepsi tamamen kamuoyunu yanıltmaya yönelik. 30 bin civarında köy okulu açılacaksa buralardaki öğretmen ihtiyacı nasıl karşılanacak?” diye sordu.
"SENDEN, BENDEN MÜLAKATI"
Sözleşmeli istihdam biçiminin eğitimin niteliğini tamamen düşürdüğüne dikkat çeken Gürbüz, “Bu yeni atamaların tamamı da sözleşmeli. Atamalarda mülakat konusu başlı başına sorun. Bu mülakat ‘Sendensin, bendensin’ mülakatı. Üniversiteyi kazanmış, fakülteyi bitirmiş o da yetmemiş KPSS gibi bir sınavda başarılı olmuş insanların mülakat adı altında bir elemeye tabi tutulması kabul edilemez. Sınavı yapılanların mülakata tabi tutulmadan ataması yapılmalı” dedi.
ULAŞIM VE KİRA YARDIMI ŞART
1 Eylül’de ataması yapılanların yerlerinin belli olacağını bu atamaların yarısının da İstanbul’a yapılacağının söylendiğini hatırlatan Gürbüz “İstanbul’da bir ev kirası 6-7 bin TL’den başlıyor. Yeni göreve başlayan öğretmenin alacağı ücret kira miktarıyla aynı. Bu yüzden öğretmenlere ulaşım ve kira yardımı yapılmalı. Bu son derece acildir. Çünkü öğretmenlerin tüm gelirleri neredeyse bu iki kaleme gidiyor” ifadelerini kullandı.
14 YILDIR ATAMA BEKLİYOR
Ataması yapılamayan yüz binlerce öğretmenden biri de Mehmet Öğretmen. 14 yıldır atama bekleyen Mehmet Öğretmen bu yıl ki atamadan da umudu olmadığını söyleyerek “Çünkü bu yıl müzik öğretmenliği branşından sadece 112 öğretmen ataması yapılacak” dedi. Yıllardır ücretli öğretmenlik yaptığını anlatan Mehmet Öğretmen, “Ücretli öğretmenlik yapıyorum. Aldığım maaş yetmiyor. Hani onun üstüne de saatlerce çalışmam gerekiyor. Mevsimlik işçi gibiyiz. Eylül, ekim gibi başlıyor mesaimiz. Haziranda karneler verildiği zaman bitiyor. Bunun dışında sahne alıyorum, özel dersler, konservatuvar sınavlarına hazırlık kursları veriyorum. Böylece çarkı döndürmeye çalışıyorum. Hani bekarken daha kolay ama evlendikten sonra daha da zor oluyor. Bir yaşında çocuğum var. Yaz, kış çalışıyorum ev kiramı bile veremiyorum” dedi. Diplomasının öğretmenlik yapmasına yeterli olduğunu ama bu hakkın MEB tarafından yendiğini belirten Mehmet Öğretmen “Alanımızda yeterli olduğumuz için mezun olduk. Yeterli değilse o zaman mezun etmesinler” ifadelerini kullandı.