17 Temmuz 2022 21:00

İnsan Hakları Derneğinin 36'ncı yaşı düzenlenen resepsiyonla kutlandı

İnsan Hakları Derneğinin kuruluşunun 36'ncı yıl dönümü sebebiyle İHD İstanbul Şubesinde resepsiyon düzenlendi.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneğinin (İHD) kuruluşunun 36. yıl dönümü nedeniyle resepsiyon düzenlendi. İnsan Hakları Derneğinin İstanbul Şubesinde düzenlenen resepsiyona EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Başkanı İlknur Birol, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ayselin Gülmez, Suruç Ailelerinden Sultan Yıldız, Cumartesi Annelerinden Hanife Yıldız katıldı.

Program, İnsan Hakları Derneğinin kuruluşu ile ilgili video gösterimi ile başladı. Video gösteriminin ardından İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuşma yaptı.

"İHD'YE İHTİYAÇ OLMAYAN BİR DÜNYA ARZULUYORUZ"

İktidar tarafından bir şeyi başarmanın önüne geçecek çok fazla araç üretildiğini ve bütün bunların moral bozduğu bir yerde İnsan Hakları Derneğinin moral bozmadığını anlatan Yoleri, "Biz yokluk içinden doğduğumuz için diyoruz ki; bütün iletişim kaynaklarımız kapatılsa ne olur, biz daha önce bunu deneyimledik. Bu mücadeleyi yürüten insanların ufkunun bu kadar geniş olması çok umut verici. Sadece hapishanelerle sınırlı kalmayıp Türkiye’deki ve tüm dünyadaki insan haklarını konu edinebilmek, böyle bir bakış açısıyla hareket edebilmek, tüm insan hakkı ihlallerinin önlenmesi için mücadeleyi yürütme perspektifine sahip bir hareketin gelişmesi çok umut verici. Bizler bugün o muhteşem birikimin üzerinden yol alıyoruz. Bu nedenle de kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz. Biz aslında İnsan Hakları Derneğine ihtiyaç olmayan bir dünya arzuluyoruz. Hak ihlalleri bitsin ve artık insan hakları mücadelesi vermek zorunda kalmayalım" diye konuştu.

"YAŞASIN İNSAN HAKLARI"

İnsan Hakları Derneğinin 36.yaşını kutlayan ve kutlamada olmaktan onur duyduğunu ifade eden Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "İnsan, haklarıyla insandır sloganının çok önemli bir felsefesi var. İnsan vardır demenin bir yerde bir manası yok. İnsan haklarıyla insandır demenin manası var. İşte bu yolu açan İHD önemli bir rota çizdi" dedi.

Bir gün önce Eskişehir'de Atışkan Alçı işçilerini ziyareti sırasında bir işçinin anlattıklarından örnek veren Akdeniz, "Patron, grev çadırının önüne gelip işçilere 'Siz hangi yüzle buradasınız, sizin tahsiliniz ne?' diye soruyor. İşçilerin ilkokul mezunu olduğunu duyunca 'Size 4 bin 250 lira bile çok' diyor. İşte işçi, haklarıyla işçidir. Eğer hakları yoksa işçiden bile sayılmıyor. Mülteci, haklarıyla mültecidir, Kürt halkı hakları varsa bir halktır. Tüm ezilenler için bu formülasyon geçerlidir. 'Kahrolsun insan hakları' denilen bir ülkeden geliyoruz. Bu yüzden bu 36 yaşın çok değerli bir anlamı var. Bu mücadele Türkiye için demokratikleşme mücadelesidir. İnsan hakları sorununun demokratik bir sorun olmanın yanında politik bir sorun olduğunu da biliyoruz. Sınıflar mücadelesinin bir konusudur. Kahrolsun insan hakları diyenlere inat, yaşasın insan hakları" dedi.

"KARŞITI BİLE BAŞVURMAKTAN ÇEKİNMİYOR"

İnsan Hakları Derneğinin ne kadar önemli bir iş yaptığının altını çizen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İstanbul İl Başkanı İlknur Birol ise "Türkiye’de 12 Eylül faşist cuntasından çıkışın en önemli simgelerinden biri İHD. Büyük bir emek ve direnişle oluşturulan İnsan Hakları Derneği, karşıtının bile başı belaya girdiğinde başvurmaktan çekinmeyeceği kadar güvenilirlik tesis etmiştir" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Soma’da işçiler özelleştirmeye karşı yarın bir kez daha iş durduracak

SONRAKİ HABER

HDP'nin yeni Merkez Yürütme Kurulunun üyeleri belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa