Bakan Kurum, NAe São Paulo gemisinde 900 değil, 9 ton asbest olduğunu iddia etti
Çevre Bakanı Murat Kurum'dan, Brezilya'dan söküm için gelmesine izin verilen NAe São Paulo savaş gemisi için itiraf niteliğinde açıklama: "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var"
Fotoğraf: Netmarine.com/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya'dan söküm için İzmir Aliağa limanına gelmesine izin verilen NAe São Paulo savaş gemisi için itiraf niteliğinde bir açıklama geldi. Bakan Kurum, gemide söylendiği gibi 900 ton değil 9 ton asbest olduğunu iddia etti.
Bakan Kurum, Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge'ye konuştu.
Kurum, "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa... Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz...” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, “En son kontrolde normalden fazla asbest tespit edilirse?” sorusuna yanıtında ise “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Çevreye aykırı, denizlerimize zarar verecek, insanlarımızı riske atacak hiçbir şeye izin vermeyiz. Bugüne kadar da vermedik” sözlerini öne sürdü.
Kurum, asbestli maddelerin nasıl taşınacağı ile ilgili soruya ise “Biliyorsunuz sıfır atık projemiz var. Bunu Türkiye çapında başarıyla yürüttük. Yine o doğrultuda, çıkartılan asbest uluslararası kurallara göre ambalajlanır. Havayla teması kesilir. Dünya standartlarına göre depolanır. Bunun bütün kontrolu bizde. Kimsenin kuşkusu olmasın. Sonuna kadar takipçisiyiz” ifadeleriyle yanıt verdi.
UZMANLAR VERİLERİN AÇIKLANMASINI İSTİYOR
Uzmanlar ve ekoloji örgütleri ise Bakan Kurum kadar "rahat" değil. Geminin Türkiye'ye getirilmesine uzun zamandır karşı çıkılarak asbest tehlikesine dikkat çekiliyor.
Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Sao Paulo gemisinin ikizi olan Clemenceau adlı gemide de 760 ton asbest olduğunu belirtmiş, geminin adeta bir bomba olduğunu ifade ederek “Geminin Türkiye’ye söküm için gelmesi, Bakanlığın 5 yılda 714 gemi sökümünden bertaraf edildiği ileri sürülen 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Bu da gösteriyor ki Aliağa gemi sökümlerinde gerek çalışanlar ve gerekse çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır” demişti.
Gazetemiz Evrensel'e konuşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi, Akademisyen Aslı Odman da “Bu gemi yüzen bir tehlikeli atık ve bu haliyle ticarete konu olması kanun dışıdır ve kesinlikle, uçak gemisinin tehlikeli madde envanteri (IHM) tamamlanana ve açıklanana kadar Brezilya’dan ayrılmasına izin verilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)