18 Temmuz 2022 11:07

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü: Vatandaşı sağlığından, sağlık çalışanını canından eden bu sistem değişmeli

Sağlıkta şiddetin ve niteliksiz sağlık hizmetinin sebebinin iktidar politikaları olduğunu belirten EMEP Kocaeli İl Örgütü, sağlıkta özelleştirmeye son verilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü sağlıkta artan şiddete dair açıklama gerçekleştirdi. Son olarak Kocaeli Devlet Hastanesi’nde hasta yakınının sağlık çalışanını darbettiği hatırlatılan açıklamada, "Sağlıkta şiddet ve niteliksiz sağlık hizmetinin sebebi, AKP’nin sağlıkta dönüşüm programıdır” denildi.

Her gün bir başka hastaneden sağlık emekçilerine dönük şiddet haberleri geldiği belirtilen açıklamada pandemi döneminde canını dişine takarak çalışan, balkonlardan alkışlatılan sağlık çalışanlarının neden her gün şiddetin hedefi olduğu, sağlık çalışanları ve vatandaş arasındaki gerilimin neden ve nasıl tırmandığı sorularına yanıt arandı. Şiddet başta olmak üzere sağlık alanında yaşanılan bütün sorunların kaynağında AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana sağlık hizmetlerini özelleştirme politikalarının yattığı ifade edilen açıklamada "Sağlık hakkına erişemeyen vatandaşla, üzerlerindeki baskı her geçen gün daha da artan sağlık çalışanları karşı karşıya getiriliyor.  Esas sorumlular gözden kaçıyor! O nedenle bir kez daha söylüyoruz ki; sağlıkta şiddet ve niteliksiz sağlık hizmetinin sebebi, AKP’nin sağlıkta dönüşüm programıdır." denildi.

"HASTANELER ŞİRKET, HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR!"

"Bizden önce hastanelerde kuyruk vardı, biz geldik bitirdik” diyen iktidarın 1 yıl sonraya ancak randevu alınabilen bölümlerden, hastanelerdeki personel yetersizliğinden, muayene sürelerinin 5 dakikayla sınırlandırılmasından bahsetmediği belirtilen açıklamada "Bugün gelinen noktada milyonlarca yurttaş 'Paran varsa özel hastaneye gidersin, yoksa da sürünürsün' gerçeğiyle baş başa kalıyor. Hastanelerde ekipman yetersizliği nedeniyle ameliyatlar ertelenip, hastalar malzemeleri kendi cebinden karşılamak zorunda kalırken; sadece 2022 yılında 13 şehir hastanesini işleten dört şirkete bu yıl yapılacak ödeme 33 milyar 769 milyon TL olacak. Bu para, beş bakanlığın bütçesinden daha fazla." ifadelerine yer verildi.

"SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRME SONLANDIRILMALI"

EMEP Kocaeli İl Örgütü, sağlık sisteminin toplum yararına değiştirilmesi için şu talepleri sıraladı:

  • Sağlıkta özelleştirme politikalarına son verilmeli, başta hastaneler olmak üzere tüm özel sağlık kurumları kamuya devredilmeli, yönetiminde sendikalar ve sağlık örgütleri söz sahibi olmalıdır,
  • Sağlığa ayrılan bütçe arttırılmalı, sağlık parasız bir hizmet olarak sunulmalı,
  • Sağlık çalışanlarının özlük ve mali hakları tanınmalı,
  • 5 dakikada muayene saçmalığına son verilmeli, personel yetersizliği çözülmeli,
  • Sağlıkta şiddeti önleyecek yasal düzenlemeler sağlık meslek örgütlerinin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir.
  • Sağlık en temel insan hakkıdır. Nitelikli, ücretsiz sağlık hakkı için tüm halkımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz! (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Koruma kararı kaldırılan CHP'li Canan Kaftancıoğlu: Tahsis etseniz de kabul etmeyeceğim artık

SONRAKİ HABER

Soma'da özelleştirmeye karşı iş durduran işçiler: Karar çekilene kadar mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa