18 Temmuz 2022 13:34

Denizli Güney köylerinde feldispat madeni endişesi

Özer AKDEMİR
İzmir

Denizli’ye bağlı Güney ilçesi Koparan Mahallesi'nin meralarında işletilmek istenen feldispat madenine karşı yöre halkı tepki gösteriyor. Maden işletmesinin geçim kaynakları olan üzüm, kekik, badem yetiştiriciliği ve hayvancılğa zarar vereceği endişesini dile getiren köylüler, madene karşı hukuki ve fiili mücadele başlatacaklarını söylediler.

PATLATMALI AÇIK OCAK MADENCİLİĞİ

Güney İlçesi, Koparan Mahallesi mevkiinde Efes Endüstri Mineral San. AŞ adlı şirket tarafından işletilmek istenen feldispat madeni için Denizli Valiliği 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Madenin proje tanıtım dosyasına göre; açık işletme madenciliği delme-patlatma yöntemi ile işletilecek olan madenin ocak kapasitesi 350.000 ton/yıl olacak. İşletme faaliyetleri kapsamında 1985,31 hektarlık ruhsat alanı içerisinde belirlenen toplamda yaklaşık 18,63 hektarlık ÇED alanında işletilmek istenen madende 315.000 ton/yıl feldispat ve 35.000 ton/yıl pasa oluşumu meydana gelecek.

“MERALARIMIZI, SULARIMIZI YOK EDECEKLER”

Yöre halkı madencilik faaliyetlerine tepki gösterirken dün (17 Temmuz) bölgeye giden CHP İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yörede incelemelerde bulundu.  Karaca ile bölgede incelemelerde bulunanlardan Koparan mahallesinden üzüm üreticisi Yasin Tokat, madene verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı iptal davası açanlardan birisi. Koparan halkı olarak bu maden çalışmalarının durdurulmasını talep ettiklerini belirten Tokat, “Bunu için de elimizden gelen direnişi göstereceğiz. Bu köyün ve çevrenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Meralarımızı yok edecekler. Su kaynaklarımızı kirletecekler. Köyümüzdeki kıt kanaat geçinen vatandaşlarımızı üç kuruşa kandırarak yerlerini satın alma çalıyorlar. Dolaylı olarak bizim varlığımızı yaşama hakkımızı yok ediyorlar. Buna dur demek için vatanını, yurdunu seven herkesi bizimle birlikte mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.

“TOPRAĞIMI SATMADIM DİYE SELAM BİLE VERMİYORLAR!”

Koparan köylülerinden Hüseyin Tokat da kendisinden arazisini istediklerini ama bunu reddettiğini belirterek, “Bu nedenle bana gelip geçerken selam bile vermiyorlar” dedi. Köylülerden üniversite öğrencisi Fatma Kuru, madencilikle ilgili düşüncelerini “Herkese seslenmek istiyorum; bugün var oluşunu satan bir halk yarın geleceğini de satar. Aylar yıllar sonrasını düşünmek gerekiyor. Burası hepimizin geleceği” sözleriyle ifade etti.

KARACA: “BU MADENİ DURDURABİLİRİZ”

Maden yapılmak istenen sahada inceleme,

Kaynak: Gülizar Biçer Karaca

İncelemelerin ardından konuşan CHP İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca bölgede kekik, üzüm, badem ve ceviz üretimi yapıldığını belirtti. Karaca şunları söyledi: “Kuş uçuşu 150 m uzaklıkta da bu bölgenin sulama barajı, Eziler Barajı var. Aynı zamanda da koparan mahallesinin meraları burası. Kim ne olduğu bilinmeyen bir firma feldspat madeni sondaj çalışmaları yapmış ve valilikten de ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Bu maden işletilirse su kaynağı tamamen kullanılamaz hale gelecek. Bu meralar kullanılmaz hale gelir. Tüm geçim kaynakları ciddi anlamda ortadan kalkar. Bu madenden çıkan tozların insan sağlığı üzerinde telafisi mümkün olmayacak, silikozis hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa neden olacak. Bu bölgedeki vatandaşlar madeni istemiyor. Hem hukuki hem direniş anlamında mücadele başlayacak.”

Mücadelede kadınların öncü rolüne de dikkat çeken Karaca, “Özellikle kadın arkadaşlarımız başta olmak üzere biz bu madeni durdurabiliriz. Çine'de durdurduk. Dün Avdan’daydım kömür santrali yapılıyor. Kekik üreten Güzelpınarlı kadınlar ellerinde kekiklerle valiliği bastılar ve taş ocağını durdurdular. Erkekler de destek verecekler ve biz kadınlar bunu başaracağız” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et