19 Temmuz 2022 04:05

Diyarbakır Tabip Odası Yöneticisi Ahmet Baran: Vaka sayıları bilinenin çok üstünde

Diyarbakır’da Kovid-19 vaka sayıları yükselişe geçti. Kovid-19 şüphesiyle hastanelerde test yaptıran iki kişiden biri pozitif çıkıyor.

Diyarbakır | Fotoğraf: Fırat Topal / Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da Kovid-19 vaka sayıları yükselişe geçti. Mart ayı itibariyle ülke genelinde kovid-19 önlemlerinin azaltılması ile birlikte maske ve test zorunluluğu da kaldırıldı. Diyarbakır’da kovid-19 şüphesiyle hastanelerde test yaptıran iki kişiden biri pozitif çıkıyor. Artan pozitif vaka sayılarını konuştuğumuz Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baran, sahadan aldıkları verilere göre son bir haftada 3 bine yakın test yapıldığını ve bu testlerin yaklaşık 1700’ünün pozitif çıktığını söyledi.

HASTANELERE BAŞVURULAR ARTTI

Baran, Kurban Bayramı ile birlikte kentte kovid-19 şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısında ciddi artış bir olduğunu belirterek, “Şüpheli başvurular günlük 500-600’den 1000’li sayılara ulaştı. Test zorunlu değil ama yapılan testlere baktığımızda yarısı pozitif çıktı. Sahada gözlemliyoruz, kovid vakaları artış eğiliminde, bu katlanarak devam ediyor. Bunun nedeni salgın bitti diyerek önlemlerin tamamı kaldırıldı, aşı politikasından vazgeçildi, bunun toplamına bir de bayramlaşma eklenince bu tabloda artış oldu. Son bir haftada sahadan aldığımız bilgilere göre 3 bine yakın test yapıldığını ve bunun 1700’ünün pozitif çıktığını biliyoruz. Şu an Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde serviste 8, yoğun bakımda 11 hasta yatıyor. Test zorunluluğu olmadığı için vaka sayıları bilinenin çok üstünde” dedi.

"GÜNDEMLEŞMEDİĞİ İÇİN HALK SALGININ BİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Sağlık çalışanlarında da pozitif vaka sayısında artış yaşandığını belirten Baran, “Şu an hastaneler yoğun bakımları zorlayacak düzeyde değil ama 112 ambulansları ve acil servisleri zorlayıcı bir halde. Kovid-19 yoğun bakımları dağıtılmıştı, bu yüzden karma bir yapı var. Şu anda Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kovid yoğun bakım hazırlığı var. Diğer hastanelerde bu konuda henüz bir hazırlık yok sanıyorum. Özel hastaneler bu sürece dahil olmadı yine. Pandemideki o can yakıcı durumları yaşamadık ama oraya doğru gidiyor. Tabip Odası olarak daha önce salgının bitmediğini yeniden artış olacağına dair uyarıda bulunmuştuk. Şu an için genel politika bunu gündemleştirme derdinde değil. Geçmişteki birçok önlem ortadan kalktı. Gündemleşmediği için halk salgının bittiğini düşünüyor” dedi.

"HİJYENE VE MESAFEYE RİAYET EDİLMELİ"

Pandeminin bitmediğini belirten Baran, “Maske kapalı alanlar için mutlaka gerekli. Kronik hastaların her alanda maske kullanması gerekiyor. Aynı zamanda mevcut sağlık sisteminin hastanelerde yarattığı kriz de var. Randevu alamama durumundan dolayı insanlar acillere doluşuyor. Aksayan bir sağlık sistemi var. Çok yönlü olarak da ister istemez bu sosyal mesafenin kırıldığı alanlar var. Bu nedenlerden dolayı kişisel hijyene ve sosyal mesafeye riayet edilmeli. Çünkü vakaların varacağı noktayı henüz göremiyoruz. Geçmişte de öngörülemediği için vaka sayıları pik yaptığında durumun vahameti anlaşılmıştı. Şu an ölümler yaşanmasa da sürecin böyle devam edeceği anlamına gelmiyor. 112 ve acil servisleri zorluyor bu durum, aynı zamanda sağlık sistemini de. O yüzden pandemi sürecinde olduğu gibi bu duruma ciddiyetle yaklaşmak lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aydın'da orman yangını çıktı, ekiplerin müdahalesi sürüyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ’lü öğrenciler mezuniyetlerini geri almakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa