Bakanlıktan sahil ve ormanlara otel yapma ihalesi
Turizm Bakanlığı 28’i orman, 51 parseli turizme açtı. Parseller, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Erzincan, Hatay, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Trabzon ve Yalova’da.
Fotoğraf: Pixabay
Nazife YAŞAR
İstanbul
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin farklı bölgelerinde 51 araziyi turizm amaçlı yatırımlar için tahsise açtı. İhaleye çıkan alanların 28’i Hazineye ait ormanların bulunduğu parseller. Bu parseller Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Erzincan, Hatay, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Trabzon ve Yalova’da bulunuyor. Resmi Gazete’de dün yayımlanan genelgeye göre 19 Ağustos’a kadar verilecek tekliflerle, yabancı turizmci de ihalelere girebilecek. Genelge kapsamında İzmir’in Çeşme, Menderes ve Selçuk ilçelerinde denize sıfır 11 farklı parsel ilana çıktı. Çeşme Çevre Platformundan Dr. Ahmet Güler, “Çeşme Alaçatı’nın en kıymetli 3 kamu arazisine, Alaçatı Port civarında bir tanesi 300 yataklı, diğeri 650 yataklı ve son parsele de 1500 yataklı 3 adet 4-5 yıldızlı otel yapılacak” dedi.
İhaleye katılacak firmaların en geç 19 Ağustos 2022’ye kadar tekliflerini bakanlığa iletmeleri gerekiyor. Bu işletmelerin kimlere tahsis edileceğine ise Turizm ve Kültür Bakanlığı karar verecek.
"BAKALIM DEĞERLİ ARAZİLER KİMLERE BİLA BEDEL GİDECEK?"
Bu ilanın 18 Temmuz’da yayımlanmış olmasını garipseyen Ahmet Güler, “1500 yataklı bir otelin planlanması, finansmanının sağlanması, ekonomik verimlilik hesaplanması bir ay içinde olacak iş değil. Bu tür planlamalar 1-2 sene sürüyor. ‘Yerli ve yabancılara tahsis edilecek’ denilmiş. Hangi yabancı yatırımcı 1 aylık bir süre içinde tüm hazırlığını yapıp bu ihaleye katılabilir? Türkiye’de şirket kurması bile 2-3 ay sürer” dedi. Bütün bunlar göz önüne alındığında alıcıların daha şimdiden belli olduğunu belirten Güler şunları söyledi: “Onun için biz bu ilanın sadece göstermelik, kanuna, kılıfına uydurma olduğunu tahmin ediyoruz. Buralar çoktan verildi, sahipleri belli. Çünkü kime verileceğine dair de Kültür ve Turizm Bakanlığı karar verecek. Bu kadar kısa sürede dünyadaki hiçbir yatırımcı, otel yatırımcısı veya başka yatırımcılar bir ay içinde ihaleye giremez. İhale sürecine girip bir teklif veremezler. Yani burada kamu yararına bir olay yoktur. Turizmin kalkınmasını biz de istiyoruz. Çeşmeye böyle güzel oteller yapılsın, çevreye her şeye biz de istiyoruz. Ama buradaki bir otel yatırımı değil, sadece arsaların daha önceden belirlenmiş birtakım kişilere verme amacı güttüğüne inanıyoruz. İhalenin ‘adrese teslim’ bir tahsis gibi göründüğü akıllara geliyor. Bakalım bu kupon, değerli araziler kimlere bila bedel gidecek?”.
TAHSİS EDİLEN KAMU TAŞINMAZLARI
- AFYON: İki ayrı parsel, 4 veya 5 yıldızlı otel tesisleri için ihale ediliyor
- ANTALYA: 15 ayrı parsel,
- AYDIN: Kuşadası’da bir parsel.
- BURSA: Hazineye ait orman alanı.
- DENİZLİ: Tavas ilçesinde Hazineye ait orman.
- ERZİNCAN: İki ayrı parsel.
- HATAY: Arsuz’da iki ayrı parsel.
- İZMİR: Çeşme, Menderes, Selçuk ilçelerinde biri kısmen orman olan beş parsel.
- KARS: Sarıkamış’ta üçü de orman olan parseller.
- MERSİN: Silifke ve Tarsus’ta Hazineye ait dört orman arazisi.
- MUĞLA: Bodrum’da üçü orman olan dört parsel.
- NİĞDE: Ulukışla’da Hazineye ait orman.
- ORDU: Kabadüz ilçesinde tümü orman arazisi olan dört parsel.
- TRABZON: Akçaabat’ta bir orman arazisi.
- YALOVA: Armutlu’da iki ormanlık alan.