20 Temmuz 2022 15:21

33 genç Suruç’ta katledildikleri yerde anıldı: Katiller değil aileler tutsak

Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç ilçesine gelen gençlere yönelik IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamda yaşamını yitiren 33 kişi anıldı.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015'te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelenlere yönelik, IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamda yaşamını yitiren 33 kişi anıldı.

Suruç’ta anma öncesi yoğun güvenlik önlemi alınırken, Amara Kültür Merkezi'nin bulunduğu cadde ise TOMA ve polis ablukasına alınarak kapatıldı. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, HDP il ve ilçe yönetimi,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Urfa 78'liler Girişimi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneğinin yanında çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama öncesi Amara Kültür Merkezi'nde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları açılırken "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganlarının ardından katliamın yaşandığı yere karanfil bırakıldı.

“BIRAKTIKLARI BAYRAĞI TAŞIYACAĞIZ”

Açıklamada ilk olarak konuşan SGDF MYK üyesi Tanya Kara, "7 yıl önce bizi bu bahçede katlettiler. Halkların kardeşlerini yok etmek için bomba patlattılar. Halkların kardeşliğini yok edemeyeceksiniz. 33'lerimiz birbirine dokunmaya inşa sürecine katkıda bulunmaya gitmişlerdi. Bir katliamla karşı karşıya kaldık. 33'lerimize söz onların bize bıraktığı bayrağı taşımaya devam edeceğiz. Onların isimlerini her yerde haykırmaya devam edeceğiz. Onlara sözümüz devrim olacak ve özgürlük kazanacak" dedi.

“HESABINI SORACAĞIZ”

ESP MYK üyesi Soner Çiçek, katliamın halkların bir arada barış içinde yaşamasını engellemek için gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Bundan tam 7 yıl önce 33 düş yolcusunun bedenleri karıştı toprağa. 33 düş yolcusunun hayallerini yıkmak istediler. Düşleri bir devrimi büyütmekti, ‘beraber savunduk beraber inşa edeceğiz’ diyerek geldiler. Onlar coğrafyamızım dört bir yanından gelen Kürt, Türk, Arap Sünni ezilen halklarımızın neferiydiler. Karanlık güçler bu köprüyü yıkmak istediler, başaramadılar. Saray yargısı katillerin değil yaralıların ailelerin yargılandığı bir tiyatro sergiledi, sergilemeye devam ediyor. Bugün yaralılar, aileler tutsak bunların hesabını soracağız. 33'leri anmak devrime sahip çıkmak demektir" dedi.

“GENÇLERİ DEĞERLERİNİ SAVUNACAĞIZ”

Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, barışa tahammülün olmadığını, bu nedenle katliamların yaşandığını ifade ederek, "Barışı isterseniz kardeşliği isterseniz bazılarının hoşuna gitmiyor. Değil 7, 70 yıl da geçse bu gençlerin savunduğu değerleri savunmaya devam edeceğiz. O sosyalist gençler istediler ki Kobanê’yi yeniden inşa etsinler. Barışa ve kardeşliğe tahammül edemeyenler 33 canımızı aldılar" dedi.

“DOSYA SÜMEN ALTI EDİLMEK İSTENDİ”

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "7 yıl geçti fakat yargılama sürecine baktığımızda yargılananlar aileler ve avukatları oldu. Sonuna kadar bu katliamın aydınlatılması için mücadele edeceğiz” dedi.

HDP Urfa milletvekili Ömer Öcalan, 33 gencin ölümünden IŞİD'e açılan koridor yüzünden gerçekleştiğini belirterek, siyasi iktidarın iktidarını korumak için bu yöntemlere başvurduğunu ifade etti. Öcalan, "IŞİD ile kader birliği yapan bu anlayış hâlâ bu kader birliği yapmaya ısrar etmektedir. 33 bu ülkenin genci IŞİD e açılan koridor yüzünde katledildi. Ankara’da yüzlerce insanımız katledildi. Maalesef yargı görevini yerine getirmedi. Bu dosya yargı yoluyla sümen altı edilmeye çalışıldı. Bu ülkede gayri meşru yöntemlerle iktidarda kalmak için bu katliamlara başvurmuştur. Bağımsız bir yargı yok, Urfa adliyesinde adalet betona gömülmüştür. Rojava'nın inşa edilmesi halkların bir arada yaşaması için mücadele eden arkadaşlarımızı burada anıyoruz. Düşleri sadece düş olarak kalmayacak bu ülkede yaşama geçecek. Yeterince Ortadoğu'da, Kürdistan'da kan aktı. Biz bu sistemin öncüleri olacağız. Demokrasi etrafında birleşeceğiz" dedi.

MEZARLIK ZİYARETİNE POLİS ENGELİ

Açıklamanın ardından mezarlık ziyaretinde bulunmak isteyen kitle, mezarlık girişinde polis tarafından engellendi. Mezarlık girişinde bekletilen kitle, burada açıklamada bulundu.

“BU YASAKLAR ÜLKEYE HİÇBİR ŞEY KAZANDIRILMAZ”

Açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Aliye Kızıldamar, "Anma için bir araya geldik, mezarlığı ziyaret etmek istedik ama maalesef engelle karşılaştık. Bunu kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızın kabrine ziyarete dahi izin vermediler. Bu yasaklarla, bu baskıyla, bu zulümle, bu ülkeye hiçbir şey kazandırılmaz. Bu ülkenin kardeşliğine ve özgürlüğüne dair mücadele veren yoldaşlarımıza bu tutum kabul edilemez. Onların anısına sahip çıkmak bu ülkenin aydınlık geleceğine sahip çıkmaktır. Biz bu düşün ve bu ülkenin aydınlık geleceğine sahip çıkacağız" dedi.

ESP MYK üyesi Soner Çiçek, "Bu korku niye? Ölülerimizi anmak korku bundan. Onların ideallerini büyütme kararlılığımızdan korkuyorlar. Biz her zaman burada olacağız, yoldaşlarımızı anacağız. Yargılamada sergilenen adaletsizlik bu tabloyla bütünleşmiş durumda. Arkadaşlarımız her koşulda anacağız" dedi. (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evvel Temmuz Festivali kapsamında "halkçı seçeneğin inşası" konuşuldu

SONRAKİ HABER

"Taşıma suyla göl dolmaz!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa