20 Temmuz 2022 20:31
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2022 01:51

Iraklı yetkililer: TSK'nin top atışında Zaho'daki siviller de vuruldu; çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Zaho'da bombardıman sonucu piknik yapan siviller vuruldu. Iraklı yetkililerin TSK'yi sorumlu tuttuğu saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı var.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Iraklı yetkililer, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKYB) Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex köyünün, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından havan topları ile vurulduğu açıkladı. Bombardıman sonucunda IKBY'yi ziyaret eden ve bölgede piknik yapan Iraklı Araplardan, aralarında çocukların da olduğu 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Irak ve IKBY yönetimleri TSK'yi sorumlu tutan ve tepki gösteren açıklamalar yaparken, Türkiye Dışişleri Bakanlığından ise "Türkiye, sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır" açıklaması geldi. Bakanlık "Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır" dedi. HDP de bombardımana dair “ikinci Roboski katliamı” ifadelerini kullanarak TBMM'yi olağanüstü toplamaya çağırdı. 

8 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı bilgisini Rudaw’a aktaran Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, “Olayın ardından hemen sağlık ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş, yaralılara gerekli müdahale yapılmıştır. Bu defa köy merkezi hedef alındı. Sınır bölgeleri sık sık bombalanıyor. Perex köyü bu ay içerisinde 3 defa bombalandı” dedi. MA’da yer alan haberde ise, bombardıman sonrası çekilen görüntülerde ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocukların da olduğu görülüyor.

IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci ise hayatını kaybedenlerden birinin 1 yaşında olduğunu duyurdu.

IKBY: TÜRKİYE İLE PKK ARASINDA ÇIKAN ÇATIŞMALAR, VATANDAŞLARIMIZ İÇİN TEHDİT KAYNAĞI

IKBY hükümeti adına yapılan açıklamada bombardıman kınanarak, “Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Koordinasyon Çerçevesi Parlamenteri Türki El-Etabi, Irak Parlamentosu’na acil toplantı çağrısında bulundu.

IRAK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KINIYORUZ

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak hükümeti, turistik bölgedeki piknik alanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu saldırı Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi.

Açıklamada, saldırının Irak’a yönelik egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil yurttaşların huzurunun da açıkça hedef alındığı vurgulandı.

DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE, SİVİLLERİ HEDEF ALAN HER TÜRLÜ SALDIRININ KARŞISINDADIR

Dışişleri Bakanlığı'ndan da akşam saatlerinde açıklama geldi. Açıklamada, "Türkiye, sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır" denildi. 

Yazılı açıklamada 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, "Irak'ın Dohuk Vilayeti'nin Zaho İlçesi'nde bir dere kenarına bugün gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri kaydedildi.

Türkiye'nin, terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde yürüttüğü belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır. Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz." 

IRAK BAŞBAKANINDAN TALİMAT

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de Zaho’ya bir heyet gönderilmesi için talimat verdi. Irak Güvenlik Medya Ağı Başkanı Tümgeneral Saad Maan, Irak Haber Ajansı'na (INA) yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığında bir heyetin bölgeye giderek incelemelerde bulunacağını söyledi.

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi de bombardımanın soruşturulması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. Halbusi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Irak, Iraklıların hiç yere kanının aktığı, bölgesel hesaplara ve dış çatışmalara açık bir arena olmamalıdır. Hükümeti, ülkeyi ve insanları korumak için her türlü gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.

SADR’DAN "DİPLOMATİK İLİŞKİLER AZALTILSIN" ÇAĞRISI

Yaşananlar Iraklı siyasilerin tepkisiyle karşılandı. Rudaw’ın haberine göre Iraklı Şii Lider Mukteda Sadr, Irak hükümetine çağrıda bulunarak Türkiye ile diplomatik ilişkilerin azaltılması, iki ülke arasında uçuşların durdurulması ve sınır kapılarının kapatılmasını istedi. Ayrıca resmi kanallardan olmak üzere Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunulması ve Türkiye ile güvenlik anlaşmasının iptal edilmesini istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de yaptığı paylaşımda bombardımanın kabul edilemez olduğunu belirtti. Salih mesajında, “Türkiye’nin Duhok’ta düzenlediği bombardımanı kınıyoruz. Bombardıman, ülkenin egemenliğinin bir ihlali olup Irak’ın milli güvenliğine bir tehdit teşkil etmektedir ve uluslararası hukuka aykırı bu tür eylemler kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

HDP'DEN MECLİS'E OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA ÇAĞRISI: İKİNCİ ROBOSKİ

HDP, bombardımana ilişkin “ikinci Roboski katliamı” ifadelerini kullanarak TBMM Başkanı Şentop'a, 'Genel Kurul'u olağanüstü toplama' çağrısı yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti.

CPT Irak Kürdistan Bürosu'nun hazırladığı rapora göre, 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır.

Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.

Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz.

Ayrıca bu katliama kapı aralayan tezkerenin meclisten geçmesi nedeniyle Meclis başkanının derhal Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz."

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: VAHİM İDDİALAR DERHAL AYDINLATILMALI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Zaho’da sivillere yönelik gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz. Görüntüler korkunç. Hayatını kaybedenlerin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Vahim iddialar derhal aydınlatılmalı, bu konuda TBMM’de acilen Araştırma Komisyonu oluşturulmalıdır" dedi.

DİYARBAKIR BAROSU: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ 

Diyarbakır Barosu da açıklama yaparak yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi; "Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması işin gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır" dedi. Baro açıklamasında da saldırıdan TSK sorumlu tutuldu.

PROTESTO EDİLDİ

Gazete Duvar'ın aktardığına göre de; bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığı yönündeki haberlerin ardından Necef'teki Türk Havayolları (THY) bürosunun önünde de gösteriler düzenlendi.

Rudaw'ın aktardığına göre saldırı sonrası Iraklılar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde de eylem yaptı.

BM’DEN KINAMA

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da Twitter’dan paylaştığı açıklamada, bombardımanı kınayarak “saldırıyı çevreleyen koşulların belirlenmesi için kapsamlı bir soruşturma” yapılması çağrısında bulundu ve Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesini istedi.

ABD: IRAK'IN EGEMENLİĞİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Saldırı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Irak’ın kuzeyinde aralarında sivillerin de bulunduğu can kaybının yaşandığı saldırıya ilişkin haberleri gördüklerini; ancak daha ayrıntılı açıklamanın gün içinde yapılmasını beklediğini belirtti.

Sözcü Price, “Irak’ta askeri eylemlerin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine ilişkin duruşumuzu tekrar teyit ediyorum” dedi. Irak’ın kuzeyindeki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ifade eden Price, sivillerin korunmasının önemini vurguladı ve yeni bilgiler geldikçe durumu yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapabileceği olası bir askeri operasyon da soruldu. Ned Price, Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetin artması ihtimaline ilişkin tartışmalardan endişe duymaya ve bölgede var olan ateşkes hatlarının korunmasını desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Bu durumu değiştirerek gerilimi tırmandıracak her adımı kınadıklarını ifade etti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Gemont A.Ş.’nin Rusya'ya götürdüğü işçiler mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

Kadınlar, birçok ilde Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına karşı sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa