20 Temmuz 2022 21:00
Son Güncellenme Tarihi: 20 Temmuz 2022 23:17

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenler birçok ilde anıldı: Adalet mücadelesi sürecek

IŞİD'in 7 yıl önce Suruç'ta düzenlediği bombalı saldırıda yaşamını yitirenler, pek çok ilde anıldı. Yapılan açıklamalarda tüm sorumluların yargılanması ve adaletin sağlanması talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklama sırasında IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısıyla hayatını kaybeden 33 genç birçok ilde anıldı.

Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelenlere yönelik katliamın kınandığı açıklamalarda, tüm sorumluların yargılanması ve adaletin sağlanması talep edildi.

ANTEP

Suruç Katliamı'nın 7. yılında hayatını kaybedenler Antep'te anıldı. Emek Gençliği, Sol Gençlik, SYKP Gençliği ve TİP Gençliği'nin çağrısıyla Yeşilsu Parkı'nda düzenlenen eyleme sendikalar ve siyasi partiler de katıldı.

Basın açıklamasını gençlik örgütleri adına SYKP Gençliğinden Zafer Taşkın okudu.

Suruç'ta yaşamını yitirenleri anmamın yolunun, katliamlara karşı örgütlenmekten geçtiğini söyleyen Taşkın, "Onların mücadelesini büyüteceğimizi bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Taşkın, "Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu yargılanmak bir kenara dursun tanık olarak dahi dinlenmedi. Suruç aile ve yaralılarının, avukatlarımızın talepleri mahkeme tarafından kabul edilmedi" diye konuştu. 

Açıklamada mücadelenin süreceği vurgulandı. (Antep/EVRENSEL)


KOCAELİ

Suruç Katliamı'nın 7. yılında Kocaeli’de düzenlenen basın açıklamasının yapılacağı alan polis barikatlarıyla çevrildi.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri açıklamayı gerçekleştirecekleri İzmit Kent Meydanı’nın polis barikatlarıyla çevrili olmasına ve polisin üst araması yapma ısrarına tepki göstererek açıklamayı İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Haber Sen Kocaeli İl Temsilcisi Emre Toptaş, katillerin ve katliama zemin hazırlayanların korunduğunu söyledi.

Toptaş "5 Haziran’da Diyarbakır’da bombayı meydana koyan katili kimler kolladı, korudu, görmemezlikten geldiyse Suruç’ta da aynı odak saldırıyı önlememiş, gerekli tedbirleri almamıştır. Bugüne kadar başta Suruç katliamı olmak üzere yaşanan katliamların arkasındaki güçleri ve gerçek sorumluları ortaya çıkarmak için verilen tüm araştırma önergelerinin AKP tarafından reddedilmesi, katilleri cesaretlendirmiş ve sonrasında 10 Ekim başta olmak üzere, yeni katliamların yaşanmasına neden olmuştur. Kentimizde Kocaeli Üniversitesi öğrencileri Nuray Koçan ve Nazlı Akyürek’in de hayatını kaybettiği Suruç Katliamı'nın üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması için bir arpa boyu yol alınamadı” diye konuştu.

(Kocaeli/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Suruç Katliamı'nın 7. yılında basın açıklaması düzenledi.

Polisin atılan sloganlara karşı "Suç işliyorsunuz, açıklamayı sonlandırın" anonsu geçmesine rağmen kitle basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Müslüm Koyun, Suruç için adalet arayışına devam ettiklerini söyleyerek "Bizler sadece Suruç için değil Amed, Ankara Gar Katliamı, Gezi davaları için de adalet arıyoruz" dedi.

Suruç davasının sulandırıldığını ifade eden Koyun, faillerin aklanmasına izin vermeceklerini kaydetti.

Açıklama esnasında "Suruç için adalet, herkes için adalet", Suruç'un hesabı sorulacak " sloganları atıldı. (Eskişehir/EVRENSEL)


MUĞLA

Muğla Emek ve Güçleri, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Fırat İnal, “Bu katliamla hedeflenen halklar arasında kurulan köprünün kendisiydi. Hazımsızlık; bu coğrafyada yaşayan halkların kardeşleşmesineydi. Tahammülsüzlük; Gezi direnişinin çocuklarının Kobaneli çocuklarla buluşmasınaydı. Onların kanla çizdikleri sınırlarına, halklar arasındaki barış ve dayanışma sınırsızlığıyla dayanan 33’ler, IŞİD işbirliği ile katledildi" dedi.

Tüm katliamlardan hesap soracaklarını söyleyen İnal, “Suruç için adalet, herkes için adalet" demeye, davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Katliamda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu saygıyla ve özlemle anıyoruz” diye ekledi. (Muğla/EVRENSEL)


ADANA: SURUÇ İÇİN ADALET, HERKES İÇİN ADALET

Adana Gençlik Örgütleri, çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri Düş Yolcuları Parkı’nda (Heykelli Park) 7 yıl önce Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu andı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar, Suruç için adalet talep ettiler. SGDF, EMEP, HDP,TİP, İHD, Özgürlükçü Gençlik, Kaldıraç, Öğrenci İnisiyatifi, DÖB, SGDF, SES, Eğitim Sen ve Adana Halkevi’nin katıldığı anmada açıklamayı TİP Üyesi Poyraz Ahmet İnanç okudu.

Suruç Katliamı'nın failleri ve bağlantılarının hasır altı edilmek istendiğini dile getiren İnanç, adalet mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek “Özgürlük ve kardeşlik köprüsünün son taşını koyana dek mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Suruç için adalet, herkes için adalet” dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişiyi unutmadı. Attalos Heykeli önünde bir araya gelen yurttaşlar adına basın açıklamasını Hülya Hasbay okudu.

Hasbay, "Unutursak kalbimiz kurusun! Biliyoruz ki bu topraklara barış ve özgürlük, katliamların aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması ile gelecektir. Suruç başta olmak üzere katliamların aydınlatılması ise mahkeme salonlarında değil adalet mücadelesinin sokakta büyütülmesi ile gerçekleşecektir. Bugün bizimle olan, farklı kentlerde, sokakta, mahkeme salonlarında, adliye önlerinde adalet mücadelesini büyüten herkesten güç aldığımızı ve onlara güç kattığımızı bilerek yola çıkıyoruz" dedi. (Antalya/EVRENSEL)


SAMSUN

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, Süleymaniye geçidinde Suruç'ta katledilenleri andı.

Kürşat Arslan'ın okuduğu basın açıklamasında şu taleplere yer verildi:

  • Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu acılarımızı siyasi malzeme yapmaktan vazgeçsin. Katliam siyasetinin doruklarını yaşadığımız 7 Haziran 1 Kasım arasında nelerin yaşandığını anlatsın.
  • Görevi ihmal etmekten hüküm giyen Polis Ahmet Oğuz Davarcı’nın işaret ettiği amirleri hakkında soruşturma açılsın.
  • Kırmızı bültenle arandığı dönemde Ankara’da 5 yıldızlı otelde MİT görevlileriyle görüşen İlhami Bali’nin neden yakalanmadığı açıklansın.
  • Mahkeme salonlarında "adil yargılama istiyoruz" dedikleri için haklarında soruşturma açılan avukat yaralı ve ailelerimiz hakkında açılan soruşturmalar iptal edilsin.
  • Canlı bomba Abdurrahman Alagöz’e katliamı yapmadan önce kimlerin yardım ettiği ve Amara Kültür Merkezine nasıl geldiği araştırılsın.
  • Birbiriyle bağlantılı olan Diyarbakır Ankara ve Suruç katliamları başta olmak üzere IŞİD katliamları dosyaları birleştirilsin.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE POLİS MÜDAHALESİ

İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen anma etkinliklerinde ise biber gazlı polis müdahalesi yaşandı. Yürüyüşlere izin vermeyen polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin hayatı Bakan Vedat Bilgin'in bildiği gibi değil: Mesaiye kalmazsak geçinemiyoruz

SONRAKİ HABER

Sarımsak üreticisi köylüler: Sabrımız da kalmadı gücümüz de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa