Eyüp’te gençler neden ve nasıl bir arada?
Her gün daha çok yaygınlaşan, yaygınlaştıkça daha çok çeşitlenen işler yaparak ilgi alanlarımızda gelişebileceğimiz kültürel alanları yaygınlaştırmak istiyoruz.
Pıxabay
Kültür Fabrika Çalışma Grubu
Eyüp/İstanbul
Sosyal-kültürel bir ortam her insanın olmazsa olmazı. Bu ortamın düzeyleri ve biçimleri ekonomik temelde değişiyor, ama ortadan kalkmıyor. Bugün tam da bu değişimi çarpıcı şekilde gözlemleyebiliyoruz. Gençlerin yan yana geldiğinde sohbetlerinin bir bölümü mutlaka eskiden ne yapabildikleri oluyor. Bunun birbiriyle bağlantılı iki temel sebebi var. Birincisi zenginler her gün daha da zenginleşirken milyonlarca insanın açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm edilmesi, ikincisi de özgürlüklerin bu yoksul kitleler için her gün daha çok kısıtlanıyor olması. Bu yazı da tam olarak böyle bir gidişata seyirci kalmayarak bir araya gelen, gençlik olarak arzuladığı kültürel ortamları kendi elleriyle yaratmaya çalışan Kültür Fabrika ismini verdiğimiz grubumuzun tanıtımını amaçlıyor.
Biz, etkinliklerimizi duyurmak için zaman zaman parklarda veya semtimizin işlek noktalarında yaşıtlarımızla broşürler veya Genç Hayat’a hazırladığımız röportajlar üzerinden bir araya geliyoruz. Yaptıklarımızı anlatırken karşımızdaki kişilerin gözlerindeki bakışın bile değiştiğini ve bunun bile bizi motive ettiğini söylemek zor olmaz. “Bu mahallede böyle şeyler yapan insanlar da mı varmış?” sorusu da en sık aldığımız tepkilerden oluyor. Ancak bir sonraki aşamada bu etkinliklerden birine katılmada veya farklı bir sosyal ortama girmede yaşanılan zorlukları halen aşamıyoruz. Bunun en çok karşımıza çıkan sebebi “yoğun” olunması. Bir gencin yaz mevsiminde kendi ilgi alanları doğrultusunda bir şey yapamayacak kadar yoğun olması veya geçmişe göre bunu gerçekleştirebilecek daha az zaman bulması girişte açıklamaya çalıştığımız ekonomik sebeplerle temelden ilişkili. Çalışmak zorunda olmak, çalışamıyorsa da en azından buna göre daha az masraflı yaşamaya çalışmak sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Bu durum beraberinde zamansal olarak bir belirsizlik yaratıyor ve planlı işlere katılımda bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu yüzden etkinliklerimizin içeriği ne olursa olsun onların nasıl gerçekleşebileceğini, katılmasını istediğimiz arkadaşlarımızla birlikte belirlememizin bunu aşabileceğini düşünüyoruz. Zamanından, etkinliğin teknik diğer detaylarına kadar tüm konularda bir müşteri gibi seçenekler arasından tercih yaptığı ve önüne sunulanı aldığı değil, tersine seçenekleri birlikte yarattığımız bir bileşimi arzuluyoruz.
PEKİ KÜLTÜR FABRİKA NE YAPIYOR?
Her katılımcının ekiplerde yer alıp ekinlikleri ve içeriklerini planlayabileceği bir yapımız olduğundan dolayı ne yapıyoruz sorusu sürekli olarak değişmesini istediğimiz de bir cevaba sahip. İki aydır çalışma yürüten bir grup olarak, her cumartesi akşamı yaptığımız açık hava film gösterimleri, spor etkinlikleri ve gençlik korusu çalışmalarımız oldu. Bunun yanında daha takvimsel ve gündeme yönelik olarak planladığımız işler de gündemimizde. Mesela şu an üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca genç için grubumuzun iletişimde olduğu üniversiteli gençlerle semtimizdeki tercih yapacak arkadaşları buluşturacağımız etkinliğimizi organize etmekteyiz.
KÜLTÜR FABRİKA NEYİ AMAÇLIYOR?
Etkinlik organize etmek ve bunun için çaba sarf etmek yerine zaten mevcut arkadaşlarımızla sinema da izleyebilirdik, müzik de söyleyebilirdik. Peki neden böyle bir çaba içerisindeyiz? Bunun cevabı hayır yapmayı amaçlamak değil. Kısa cevap ise şu: İstediğimiz ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Çevremize baktığımızda, içinde çay içmesi bile cep yakan kafeler ve mantar gibi türeyen nargileciler arasında çok seçenek yok gibi duruyor. Müşteri olmak için en kötü devir denebilir de. Bizse her gün daha çok yaygınlaşan, yaygınlaştıkça daha çok çeşitlenen işler yaparak ilgi alanlarımızda gelişebileceğimiz, içinde olmaktan mutluluk ve umut duyduğumuz alanları yaygınlaştırmak istiyoruz. Bundan dolayı da ya bir katılımcı ya da yürütücü gruplarımızda yerini almanı dört gözle bekliyoruz.