22 Temmuz 2022 04:19

Yaz okulu çilesi: Masraflar katlandı, geçim zorlaştı

ODTÜ'der 2021-2022 yaz okulu dönemi başladı. Artan hayat pahalılığıyla birlikte yaz okuluna kalan hazırlık öğrencileri geçinmekte zorluk yaşadıklarını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) 2021-2022 yaz okulu dönemi başladı. Haziran ayının sonunda gerçekleştirilen İngilizce Yeterlilik Sınavı’ndan yeterli puan alamayan hazırlık öğrencileri, 20 günlük bir aranın ardından yaz okulunda tekrardan derslere başladı. Artan hayat pahalılığıyla birlikte yaz okuluna kalan hazırlık öğrencileri yol masraflarından yurt ücretlerine, derslere yapılan zamlardan tek öğünlü yemekhaneye kadar bir çok sorunla baş etmeye çalışırken bir yandan da eğitim almaya çalışıyor.

Beslenme, barınma ve eğitim ücretlerine gelen zamlarla birlikte yaz dönemindeki masraflarını kendi ekonomik durumuna göre değerlendiren hazırlık öğrencisi Sıla Şahin, “Yaz okulunda pek çok masrafla karşı karşıya kaldık. Benim ekonomik durumum açısından bu masraflar ve yeni gelen zamlar baya kötü oldu. Hazırlıkta aynı dersleri almamıza rağmen bölümlerimize göre farklı fiyat biçmeleri bana çok anlamsız geliyor. Ben sırf Mühendislik Fakültesi’ndeyim diye neden sınıf arkadaşımdan 400 TL daha fazla ödüyorum. Yurtta kalmak zorundayız ama yurt ücretleri zaten oldukça fazla. Çevremde ODTÜ’de yurt çıkmamasından kaynaklı Batıkent’te özel yurtta kalan bir arkadaşım var. Derslerimiz sabah 9.00’da başlıyor ve onlar çok sıkıntı yaşıyor, ki biz ODTÜ’nün yurdunda kalan öğrenciler olmamıza rağmen bizlere bile zar zor oda bulunuyor. Hem yaz okulu için derslere hem yurda bu kadar ücret ödemek; ayrıca yemekhaneye uzun sıralardan dolayı gidemiyor ve sadece öğlen yemek çıkıyor olması baya sıkıntı yaratıyor benim için. Yaz dönemine başlarken 2 bin TL’ye yakın yurt ve ders ücreti ödedik. Ağustos ortasına kadar benim yaz okulundaki masrafım en az 4 bin TL’yi bulur” dedi.

"YEMEKHANEDE SADECE 1 ÖĞÜN ÇIKIYOR"

 Yaz okuluna kalmanın kendisi için çok külfetli olduğunu belirten Psikoloji bölümünden bir hazırlık öğrencisi ise şöyle konuştu: “Başladığımdan beri önce memlekete gidip gelme masrafı çıktı. Normalde 120 TL’ye geldiğim otobüs bileti şu an 350 TL olmuş durumda. Okula geldiğimde kendi odamı kiralayamadığım için farklı bir odaya verildim, yurtla bununla ilgili problem yaşadım; ayrıca yurda 600 TL gibi bir ücret ödedim. Geçen yıla göre yurt ücreti de arttı. Ayrıca ring seferlerinin azaltılmasından dolayı da sorun yaşıyoruz. Onun dışında yemekhane tek öğün olduğu için akşam yemeğini kendimiz düşünmek zorunda kalıyoruz. En azından 2 öğün olsa bu bizim için daha sürdürülebilir bir çözüm olabilirdi. Yıl içinde kullandığımız hazırlık kitaplarımızın sadece para için almamızı istediklerini düşünüyorum. Şu an kullandığımız hazırlık kitabı gireceğimiz sınava benzerken dönemde kullandığımız kitapların ise gireceğimiz sınavlarla asla alakası yoktu. Ben yaz okuluna kalmış olmama rağmen dönem içerisinde kullandığımız kitapları alakasız olmalarından dolayı direkt çöpe attım. Zaten kimse memnun değildi bu kitaplardan, çoğu hoca bile kullanmıyordu kitapları. Bize sadece para verdirdiler. Yaz okuluna başlayınca da yaz okulu kitabının gireceğimiz sınava oldukça benzediğini gördük.”

"OKULUN BİZİM PARAMIZA İHTİYACI YOK"

Okulun öğrencilere daha anlayışlı olmasını beklediğini söyleyen hazırlık öğrencisi, okulun karşılarına çıkardığı masraflar hakkında ise, “Okulda Teknokent diye bir nimet var ve bu okulda dehşet para dönüyor. Bu okulun bizim paramıza o kadar da ihtiyacı yok. O yüzden bizlere daha fazla anlayışlı olmalarını beklerdim, maddi açıdan da. Ayrıca hazırlıktaki yaz okulu ücretinin her bölüme göre farklılık göstermesini çok saçma buluyorum çünkü hepimiz aynı eğitimi alıyoruz nihayetinde. Mühendislik öğrencisi hazırlık arkadaşlarım bu konuda ekstra zorlanıyorlar çünkü 720 TL çok büyük bir maddi kayıp. Hepimizden farklı ücret alınması çok yanlış” dedi.

"5 BİN TL MASRAFIM OLDU"

Uluslararası İlişkiler bölümü hazırlık öğrencisi Umut, “Yaz okulu için 550 küsur ödedim. Yurt için de bir o kadar ödedim. 1000 TL’nin üzerinde hiçbir şey yapmadan sadece masrafım oldu. Yaz okulu için buraya gelmeden 1200 TL ödemiş oldum. Otobüs biletine 500 TL verdim. Geldim buraya hafta içi yemekhanede 1 öğün var, hafta sonu zaten yemekhane yok. Yaklaşık 3 bin TL burada yemek için verdiklerim diye düşününce ortalama 5 bin TL’yi geçen bir masraf çıktı” şeklinde bir hesaplamayla yaz okulundaki masraflarını özetlerken, “Aslında yemekhanede 2 öğün yemek çıksa bile baya bir masrafı bizlerin üzerinden alır” dedi.

"YEMEK FİYATLARI 2 KATINA ÇIKTI"

Fizik Öğretmenliği bölümünden bir diğer hazırlık öğrencisi, kaldığı yurtların küçük olduğunu ve ödedikleri fiyatları hak etmediğini ifade ederek, “Buna rağmen bir de üstüne yüzde 70 kadar zam geldi ve bu fiyat iyice boyumuzu aştı. Hatta bu da yetmezmiş gibi bir de yaz okulu katkı paylarına zam geldi. Hazırlığı geçemediğimiz için bir ay içerisinde sadece konaklama ve okul ücreti için harcadığımız para 1000 TL’yi geçti bile. Okulların kapanmasıyla yaz okulunun başlamasının arasında iki hafta olmasına rağmen yemek fiyatları da neredeyse iki katına çıktı” dedi.

Memleketinin uzakta olduğunu ve sağlığı açısından otobüs yolculuğunu kaldıramadığını bu yüzden hava yolunu kullanmak durumdan kaldığını belirten öğrenci, “Artık asla şaşırmadığımız ulaşım ücretlerine gelen zamlar... Yaşadığım yerde havaalanı olmadığı için en yakın şehire gidip bir saatlik otobüs yolculuğu yapmak zorundayım. Her bilet aldığımda biraz daha zam geldi ve artık evime gidiş-gelişim 2 bin TL’yi aşıyor. Bu para yaz okulu masraflarıyla da birleşince altından kalkması zor bir yük maalesef. Üst üste gelen zamlardan sonra bu yetersizlik gittikçe büyüyor maalesef. Aile desteği ya da ek bir burs olmadan hayata devam etmek gerçekten çok güç. Çünkü aldığımız bursun yarısından fazlasını sadece yurt ücreti için harcıyoruz. Geriye kalan para da en fazla bir hafta için yeterli ve hepimiz biliyoruz ki bir ay yaklaşık 4 hafta…Etrafımda geçimini sağlamak için işte çalışan arkadaşlarım var fakat bunun geçim sağlamak için değil de hayat tecrübesi kazanmak için olması gerektiğini düşünüyorum. Zaten okul hayatımızda yeterince zorlanıyoruz bir de geçim kaygısı yaşamamız eğitim hayatımızı büyük ölçüde olumsuz etkiliyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zaho'da yaşamını yitiren üçü çocuk 9 kişinin kimlikleri tespit edildi

SONRAKİ HABER

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi, bildiri yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa