23 Temmuz 2022 04:01

Kayserili işçiler: Erdoğan mitingde istediği manzarayı göremeyebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, miting için Kayseri’ye gidiyor. Yıllardır AKP’ye oy verdiklerini, bütün mitinglere katıldıklarını söyleyenler şimdi gitmeyeceğini ifade ediyor.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Paylaş

Olcay SAL
Kayseri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dizi programa katılmak ve açılışlar yapmak üzere Kayseri’ye geliyor. 23 Temmuz Cumartesi günü 17.00’de toplu açılış törenine katılacak olan Erdoğan, programla sadece Kayseri Büyükşehir Belediyesinin 3 milyar 476 milyon TL maliyetli 111 yatırımının açılışını yapacak. Şeker fabrikası işçilerine “Katılım zorunludur” şeklinde gönderilen mesaj vesileyle görüştüğümüz Kayserili işçiler, önceki yıllara göre katılımın az olacağına işaret ediyor. Yıllardır AKP’ye oy verdiklerini, bütün mitinglere katıldıklarını söyleyenler şimdi gitmeyeceğini ifade ediyor.

Servis beklediği durakta görüştüğümüz 25 yaşındaki Orta Anadolu Tekstil’de çalışan bir işçi, “Ben gitmeyeceğim, böylesi ekonomik durumda daha destek olunur mu? İnsanlar açlıkla yüz yüze kalmış durumda. Bir tane devlet fabrikası kalmadı hepsini sattılar. İnsanlar işsizlikten, yoksulluktan bunalmış durumda. Bence bu sefer Kayseri’de beklediği manzarayı göremeyecek” dedi.

40 yaşında olduğunu söyleyen bir işçi Boyteks Tekstil’de çalışıyor. “AKP’li değilim ama Tayyipçiyim. Fırsatım olursa giderim. Çünkü ben bundan başka alternatif görmüyorum. Ben de ekonomik gidişattan rahatsızım. Fakat yapacağımız bir şey yok” dedi. Başka bir Boyteks işçisi ise “Bunlara oy verdim yıllarca, şimdi de kararsızım. Açılışa da gider miyim gitmez miyim bilemedim” diye konuştu.

"BİZİM FABRİKADAN GİDEN ÇOK OLMAZ"

Has Çelik Kablo’da çalışan bir işçi de kendisini AKP’li olarak tanıtan işçi, “18 yaşından beri AKP’ye oy verdim” derken, yanındaki “Bu ekonomik gidişattan memnun değilim. Asgari ücrete zam yapıldı, bizim sendika (Türk Metal) daha bir açıklama yapmadı. Mutlaka bu zam bize de yansıtılması gerekiyor. Çünkü piyasanın durumu iç açıcı değil” dedi. Diğer bir Has Çelik işçisi, “Ne mitingi kardeşim, bize para lazım. Ben mesaiye kalacağım. Ama ben de şimdiye kadar AKP’ye oy verdim. Fakat bu gidişat çok kötü. Bu sebeple de oy vermekte kararsızım” diye konuştu.

Bir başka Has Çelik işçisi de şunları söyledi: “40 yaşındayım. Ne işim var bunların mitinginde. Memleketin içine ettiler. Her şey ateş pahası. Ben bunlara bir kez oy verdim ilçe belediye seçiminde. Onu verdiğime bile pişmanım. Bizim fabrikadan daha önceleri destekleyen çok fazlaydı. Ama şu an azalmış durumda. Bu sebeple de bizim fabrikadan mitinge çok giden olmaz” dedi.

ALTERNATİF ARAYIŞI

“Hemen konuşalım. Birazdan servisimiz gelecek” diyen Simfer işçilerinden biri, “Nereyi açacakmış yine. Seçim yaklaştığından dolayı milletin gözünü boyamak için açılış yapıp duruyorlar. Erdoğan’ın gelmesi beni ilgilendirmiyor. Fakat önceki mitingler gibi olamasa da yine parayla insan toplayabilirler” dedi.

Başka bir Simfer işçisi, “Alternatif görmüyorum. Hepsi birbirinin aynısı. Sanki CHP gelse işçilerin yaşamı düzelecek mi? Daha kötü olabilir. Ama şu anki durumdan memnun da değilim. Çünkü her şey çok pahalı. Alım gücümüz çok düştü. Asgari ücrete zam yapsa bile gelen zamlar karşısında eriyip bitti. Bu seçimde oy vermeyi henüz düşünmüyorum. Çünkü oy versen de vermesen de tablo değişmiyor” diye konuştu.

15 kişilik bir metal atölyesinde çalışan bir işçi de “1 kişi mitinge gitme konusunda kararsız. Geriye kalan 14 kişi gitmeyeceğiz. Ben hariç 13 işçinin de bütün seçimlerde AKP’ye oy verdiklerini de belirteyim. İşçi arkadaşların çoğunluğu her şeyin ateş pahası olmasından dolayı çok tepkili. Bu kadarı da pes diyor AKP’li işçiler. Bu sebeple de mitinge gitmeyecekler. Oy verme konusunda da alternatiflerinin olmadığını dile getiriyorlar” dedi.

"EN ÇOK GENÇLER İÇİN ÜZÜLÜYORUM"

Konuştuğumuz bir işçi emeklisi de “Ben AKP’ye oy da verdim. Çünkü o zamanlar eskiye göre daha iyi bir durumda olduğumuzu düşünüyordum. Ama şimdi adı konmamış bir kriz var. Bizden daha gerideki ülkeler bile böyle değil. Bizim, çocuklarımızın faydalanamadığımız şeylerden başka ülkelerden gelen insanlar faydalanıyor. Bu durum bir ülkenin gelebileceği en kötü durum diye düşünüyorum” diye konuştu.

Başka bir işçi de şunları söyledi: “Erdoğan buraya geliyor ancak eskisi gibi destek alabileceğini düşünmüyorum. Bir miting ile insanların gönlünü alamaz. Çünkü herkes evinde bir sonraki ayı nasıl getireceğini düşünüyor. Halimiz içler acısı. Ben en çok gençlerimiz için üzülüyorum. Çocuklarımıza para yetiştirebilmek, onların isteklerini karşılayabilmek çok zor artık. Sürekli idare etmelerini istiyoruz. En temel ihtiyaçlarını bile zar zor karşılıyoruz. Bu durumun acilen düzelmesi lazım çünkü kimsenin idare edecek hali kalmadı.”

"YİNE OY VERECEĞİM AMA..."

25 yaşında, elektrik elektronik mühendisliğinden yeni mezun olmuş bir genç ise daha önce seçimlerde AKP’ye oy verdiğini ifade ediyor. Başka bir alternatif göremediğini belirten genç, “Büyük ihtimalle yine oy vereceğim” derken yaşadığı sorunları ise şu şekilde sıralıyor: “Ben mezun oldum iş bulamıyorum. KYK borcum var nasıl ödeyeceğimi de bilmiyorum. Birçok yer tecrübesiz olduğum için ya işe almıyor ya da asgari ücret veriyorlar. Daha önce meslek lisesi okudum, mezun olduktan sonra meslek yüksekokulunu birinci olarak bitirdim, şimdi de mühendislik fakültesinden yine dereceyle mezun oldum. Ben şimdi bu kadar okudum, tecrübesizim diye asgari ücretle mi çalışacağım? Ülkenin gidişatı hiç iyi değil ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sorumluluğunu hep muhalefete yüklüyor. Yöneten adam suçlu değil de muhalefet mi suçlu. Muhalefetin dediği üzere KYK borçlarının faizlerini siliyor. Gidip fabrikatörlerin borçlarını sileceğine gençlerin borcunu neden silmiyorsun? Cumhurbaşkanı Erdoğan Kayseri’ye toplu açılış için geliyor. Şimdi ben gidip Erdoğan’ın kendi yaptığı şeylerin sorumlusu muhalefetmiş gibi konuşmalarını dinleyip alkış mı tutayım? KYK’nin sadece faizlerini silmesini bir lütufmuş gibi övünmesini dinleyecek hiç halim yok, benim iş bulmam gerekiyor.”

ÖNCEKİ HABER

Ayçiçek tarlalarında görülen çayır tırtılı üretimi nasıl etkileyecek? | Geniş Açı

SONRAKİ HABER

Almanya'da Sağlık Bakanı kovid önlemleri geri getirilmediği takdirde "felaket" uyarısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa