23 Temmuz 2022 05:46

Veresiye defterini temel gıda dolduruyor

Yurttaşlar ucuz ve kalitesiz gıda ürünlerine yönelirken, veresiye defterlerine de artık temel gıda ürünleri daha çok yazılıyor.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Seren ELATAŞ
Adana

Gıda ürünlerinde artan girdi maliyetlerine bağlı olarak yükselen fiyatlar, en çok yoksulları olumsuz etkiledi. Yurttaşlar ucuz ve kalitesiz gıda ürünlerine yönelirken, veresiye defterlerine de artık temel gıda ürünleri daha çok yazılıyor.

Adana Seyhan’a bağlı Akkapı Mahallesinde konuştuğumuz yurttaşlar yoksulluklarını anlattı. Sosyoloji bölümünden mezun olmasının ardından işsiz kalan ve alanında iş bulamayan Selçuk İdiğ, marketlerdeki işçilik tecrübelerine güvenerek mahalle bakallı açtı. Mahalle bakkallarının ‘olmazsa olmazı’ olan veresiye defterine artık sadece en temel ihtiyaçların girdiğini anlatan İdiğ, “Temel ihtiyaçlarına yoğunlaşıyorlar. Yazın başında olmamıza rağmen mazot, gübre, ilaç zammından dolayı temel gıdalarda bile fiyatlarda artış var. Asgari ücrete zam yapıldı ama zam gelmeden temel gıda maddelerine gelen zamlarla gitti. Gelen zamlardan herkes isyan ediyor. Ücretleri yettiremiyor. Ülke batmış gidiyor” dedi.

"İNSANLARIN SES ÇIKARMASI LAZIM"

Zincir marketlerin fiyatları istedikleri gibi belirlediğini dile getiren İdiğ, “Küçük esnaf olarak biz yetişemiyoruz. Geçtiğimiz günlerde yumuşatıcım bitti. Yenisini almak istediğimde sattığım fiyatın çok üzerindeydi. Şimdi ben kâr mı ettim, zarar mı ettim? Şekerin çuvalını geçen sene 195 liraya alıyorduk, şimdi bin 1000 lira olmuş. Bakliyatı 2 ay önce 9-10 liraya alıp satıyorduk şimdi 15-20 liraya gidiyor. Ses yükseltmeye kalkacağız ama hükümet bastırıyor, insanlar polis korkusu ile ses çıkaramıyor. Bu korkunun da yıkılması lazım. Muhalefet partilerinin de sesi eksik çıkıyor” dedi.

"İNSANLAR ET YİYEMİYOR, MAKARNA BULGURLA GEÇİŞTİRİYOR"

Bakliyat ürünleri satan esnaf Sedat Boğa da insanların ucuz yoldan karınlarını doyurmaya yöneldiğini söyledi. “İnsanlar et yiyemiyor. Makarna bulgur ile geçiştiriyor” diyen Boğa, “Son bir iki ayda işler dörtte bir oranında düştü. Hayvancılık ölmüş durumda. Nohut, mercimek, dışarıdan geliyor. Ben özellikle yerli alıyorum. Yerli çiftçiden alıp, bulgur değirmeninde bulgur imalatı yapıyorduk. Çiftçiye, hayvancıya destek vermiş olsalardı bunları yaşamazdık” dedi.

"HEP BİR ŞEYLERİ EKSİK ALIYORUZ"

Akkapı pazarında konuştuğumuz yurttaşlar da alışverişlerinden kısmak zorunda kaldıklarını belirterek zamların durdurulmasını istedi. Asgari ücretin artışının yeterli olmadığını ifade eden Selda Özdağ, “Elektriğe daha çok zam geldi. Makarna, olsun, un olsun, Pazar alışverişi olsun hiçbir şeye yetmiyor. Evde 5 kişiyiz. Cüzdandaki pazara uymuyor. Yani evdeki hesap çarşıya uymuyor. Her seferinde bir şeyleri eksik alıyorum. Zamların durdurulmasını istiyoruz” dedi.

"ASGARİ ÜCRET EN AZ 10 BİN LİRA OLMALI"

Emekli olan Reyhane Sayılgan, “O maaşla zor geçiniyoruz. Domates, havuç, soğan, yeşillik aldım. 2-3 parça 100 liraya.  Ücretler yetmiyor. Kalabalık aileyiz, ne yapalım?​” dedi. Yağ, bakliyat, patates, domates fiyatlarının eskiye göre arttığını dile getiren Damla Ayman, “Asgari ücret yetersiz. Ama evde çocuk olduğu için kısamıyoruz. Her şeyi almak zorundayız. Ücret arttıkça fiyatlar da artıyor. Bu fiyatlara göre en az ücret 7-8 bin lira olabilir” dedi.  Nazlı Ayman, “Alışveriş yaparken biraz zorlanıyoruz. Eski fiyatlarla arasında çok fark var. Eskiden 50 liraya arabayı dolduruyorduk. Şimdi 200 liraya zor dolduruyoruz. Eskiden 2-3 kilo aldığımız ürünleri şimdi azalttık. 5 bin 500 lira asgari ücret yeterli değil. En az 10 bin lira olmalıydı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Restorasyonu tamamlanan Yerebatan Sarnıcı Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle açıldı

SONRAKİ HABER

Grevdeki Atışkan Alçı işçileri: TPI Composite işçisinin kazanımı bizlere umut oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa