23 Temmuz 2022 15:05

CHP'den çöken sağlık sistemi raporu: Doktor yok, birçok bölüm kapalı, sağlığımız tehlikede

İstifalar ve emekli olan hekimlerin yeri doldurulamıyor. Kamu hastanelerinde birçok bölüm hekim olmadığı için kapalı durumda. CHP’nin 63 ilden derlediği rapor çöken sağlık sistemini ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin ülke genelinde 63 ilden hastanelerden topladığı veriler çöken sağlık sistemini ortaya koydu. Raporda, iktidarın sağlık politikaları nedeniyle artan istifalar ve hekim yetersizliği nedeniyle İstanbul’dan Kars’a birçok kamu hastanesinde çok sayıda bölümün kapandığı belirtildi.

Birçok il ve ilçede özellikle cerrahi branşlarda doktor yetersizliği saptadıklarına dikkati çeken İlgezdi, “Kadın doğum uzmanından, onkoloji uzmanına, genel cerrahi uzmanından, KBB uzmanına, çocuk yan dal uzmanlarından, erişkin iç hastalıkları yan dal uzmanlarına kadar birçok branşta ciddi eksiklikler yaşanmaktadır” dedi. AKP iktidarının eseri olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Türkiye’nin poliklinikleri kapatılan, doktor bulamayan, hatta doktora diplomasını yırttıran bir ülke haline geldiğine işaret eden İlgezdi “Paran kadar sağlık anlayışını benimseyen iktidar sağlık alanında doktoru da hastayı da mağdur etmektedir” dedi.

TIBBİ MALZEME DE YETERSİZ

63 İlden gelen verilerle oluşturulan rapora göre özellikle cerrahi branşlarda doktor yetersizliği saptandığı ayrıca tıbbi malzeme yetersizliğinden bazı ameliyatların yapılamadığı belirtilerek “Ülkemizde illere göre hekim dağılımı eşitsizdir ve istifalar nedeniyle eşitsizlikler gün geçtikçe derinleşmektedir” ifadelerine yer verildi.

BURSA’DA BİRÇOK BÖLÜM HİZMET VEREMİYOR

Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli öğretim üyelerinden birinin uzun süreli raporlu, diğerinin de istifa ederek bir vakıf üniversitesine geçtiği için çocuk onkoloji kliniğinin geçici çözümlerle yönetilmeye çalışıldığı ve hastaların mağdur edildiğine işaret edilen raporda “Aynı fakültede çocuk nöroloji bölümünde de öğretim üyesi emekli olduğundan uzman hekim sorunu var. Geçici çözümle bölüm açık tutuluyor. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde romatoloji servisi kapalı. Bursa Şehir Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'nde gastroenteroloji uzmanı yok. Uzman ve doktor bulunmayan bölümler hizmet veremiyor” ifadelerine yer verildi.

BURDUR, ÇANAAKKELE VE HAKKARİ’DE YOKLAR LİSTESİ

Burdur Devlet Hastanesi’nde anjiyo ünitesi olmadığı için kalp krizi şikayetiyle hastaneye başvuranlara dil altı hapı verilip, Isparta'ya sevk edildiği ve bazı hastaların yolda hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda “Çanakkale Devlet Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji bölümü yok. Çan İlçesinde kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, KBB, enfeksiyon hatalıkları, beyin cerrahisi, radyoloji bölümlerinde doktor bulunmamaktadır. Gelibolu Devlet Hastanesi’nde kadın hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, Biga Devlet Hastanesi’nde de kardiyoloji ve göğüs hastalıkları, Yenice Devlet Hastanesi’nde ise kadın doğum, çocuk hastalıkları, genel cerrahi, Ezine Devlet Hastanesi’nde de KBB doktoru doktor olmadığı için bu bölümler hizmet verememektedir” denildi., Hakkari’de gastroenteroloji, kalp-damar cerrahı, çocuk yoğun bakım ünitesi olmadığına  işaret edilerek “Çocuklar 4 saat uzaklıktaki Van'a götürülmektedir. Çatışma bölgesi olmasına rağmen plastik cerrahi uzmanı yok. Yanık ünitesinde ise bugüne kadar tedavi edilmiş herhangi bir hasta yok” denildi.

İSTANBUL’DA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİNDE ORTODONTİ UZMANI YOK

İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Endokrin Bölümünün doktorları gittiği için bölümün kapandığı kaydedilen raporda, “Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde romatoloji bölümü doktoru ayrıldı ve bölüm kapandı. Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde tüm ortodonti uzmanları istifa etti ve bölüm hizmet vermiyor” ifadeleri yer aldı.

KARS’TA DOKTOR YOK, CİHAZLAR ÇÜRÜYOR

Kars'ta birçok bölümün doktor olmadığı için kapalı olduğu belirtilen raporda, “Onkoloji bölümü kurulduğundan beri hiç hekim gelmemiş ve 7 yıl önce milyon dolara alınan cihazlar çürümeye terkedilmiştir. Nöroloji, psikiyatri, cildiye, göğüs cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, nükleer tıp, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk cerrahisi, romatoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, hematoloji, geriatri ve çocuk acil gibi bölümlerde öğretim görevlisi olmadığı için hizmet verilememektedir. 1 anestezi uzmanı vardır. Ameliyat günleri uzamaktadır” denildi.  2020 yılında 3 milyon 200 bin TL’ye mal olan suda doğum ünitesinin doktor olmadığından kullanılamadığı bilgisi verilerek “Tokat’ta ise çocuk cerrahisi, alerji ve algoloji, romatoloji, hematoloji, nükleer tıp bölümleri kapalıdır. Çocuk kardiyoloji ve endokrinoloji uzmanı ilde hiç yok. Hastalar il dışına sevk ediliyor. İlde 1 tane romatolog var ve sıra bulmak imkânsız” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeye karşı direnişleri süren Soma maden işçileri kararlı

SONRAKİ HABER

Irak Dışişleri Bakanı: Bombardıman sırasında PKK güçleri Zaho'da yoktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa