23 Temmuz 2022 22:35

DSÖ: Aşı yaptıran yaşlı ve sağlık çalışanı sayısı düşük

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde yaşlı ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun hala aşılarını tamamlayamadığını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde kovid-19'a karşı risk altında olan yaşlı ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun hala aşılarını tamamlayamadığını duyurdu.

RİSK ALTINDAKİLER HALA KORUMASIZ

Raporda, kovid-19 aşılama programının tarihteki en büyük ve hızlı aşılama olduğuna işaret edilerek, "Büyük risk altındaki çoğu kişi hala korumasız durumda. Yaşlıların sadece yüzde 28'i, sağlık çalışanlarının da yüzde 37'si aşılarını tamamlayabildi” ifadesi kullanıldı.

Aşılarını tamamlayan risk grubundaki kişilerin çoğunun ise güçlendirici doz aşılarını yaptıramadığı aktarıldı. ‘Her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılaması’ hedefine ulaşılabilmesi için sağlık çalışanları ve 60 yaş üstü kişilere aşı uygulama sürecinin hızlanması gerektiği belirtilen raporda “Kovid-19 kaynaklı ölümlerin azalması için dünyadaki tüm sağlık çalışanları ve risk grubundaki kişilerin aşılanması gerekir” denildi.  

AŞILAR 19.8 MİLYON HAYAT KURTARDI

Kovid-19 aşılamalarının ilk yılında toplam 12 milyar dozun üzerinde aşının uygulandığı belirtilerek “Tahminlere göre aşılamalar sayesinde şimdiye kadar 19.8 milyon kişinin hayatı kurtarıldı” ifadelerine yer verildi.  

Kovid-19 aşılarındaki patentin kalkmaması nedeniyle aşıya erişimde yaşanan eşitisizlik giderilemedi. Oxford Üniversitesine bağlı araştırma ekibi Verilerdeki Dünyamız tarafından yapılan araştırmada, 2022'nin ilk yarısı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 66,8'inin aşılandığı, DSÖ'nün yüzde 70 aşılama hedefinin tutmadığı açıklanmıştı. (Cenevre/AA)

ÖNCEKİ HABER

Hastaneye başvuran 100 hastadan 50’si pozitif

SONRAKİ HABER

Kozan'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa