Özelleştirmeye karşı direnen işçiler: Geleceğimiz için mücadele sürecek

Eynez açık ocağının bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devrine karşı işçiler direnişe devam ediyor. Kırkağaç’ta çadır nöbetini sürdüren işçiler, "Geleceğimiz için mücadele sürecek" diyor.

24 Temmuz 2022 16:26
Paylaş

Soma’da Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez açık ocağının bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devrine karşı işçiler direnişe devam ediyor. Kırkağaç’ta çadır nöbetini sürdüren işçiler, Yeni Anadolu şirketinin maden sahasına makina ve kamyon çıkarma ihtimaline karşı sahada nöbet usulü eylemlerini de sürdürüyor. Mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten işçiler Twitter’da da "#somadaözelleştirmeyehayır" etiketiyle direnişlerine destek bekliyor.

"BİZİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR"

Dün işçileri CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban’ın ziyaret etti. Bir maden işçisi, “Bir gecede emeğimiz sermaye patronuna teslim ediliyor. Biz buna karşıyız. İnsanımız 2 bin TL’ye kömür alacağı yerde şu an Soma’da kömür 4 bin TL. Bizi görmezden geliyorlar. 17 yıldan beri bu ülke için çalışıyoruz. Gerekli yerler duysunlar. Bizi insan yerine koymuyorlar burada, elektriğimizi suyumuzu kesiyorlar. Tuvaletin kapısını kilitliyorlar. Askerle etrafımızı çevirdiler. Benim 3 yaşında çocuğum var, ben onun ekmeği için buradayım” dedi.

"EKMEĞİMİZ İÇİN ÇALIŞTIK, ÇABALADIK"

Bir başka işçi, “Derdimiz ne askerle ne polisle karşı karşıya gelmek. Hükümetin uyguladığı haksız politikalara karşı buradayız. Biz 17 yıllık emeğimizin karşılığını almak üzereyken, siz almayın dediler. İşimiz hakkımız olanı almak, işimizin devamını sağlamak. Bizim derdimiz bu” diye konuştu.

Diğer bir işçi, “Bu aşamaya gelebilmek için çok zor şartlarda çalıştık. Yeri geldi heyelanlarda elimiz ayağımız titredi. Ama ekmeğimiz için, çocuğumuzun geleceği için çalıştık, çabaladık. Bu şartlar altında kömürü belli seviyeye çıkardık, tam artık devletin kazanacağı zaman, bu şekilde verilmesi gururumuza dokunuyor. Ekmeğimize dokunuyor. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

"VATANDAŞ DA KAYBEDER"

Madende kamyon şoförü olarak çalıştığını söyleyen bir işçi de “Riskli şartlarda çalıştık. Dekapajı tamamladık, artık bu işin en son safhasına geldik. Bu esnada bir anda bayram arifesinde devrettiler, bize bayramı zehir ettiler. Bizim bu direnişimiz, mücadelemiz sadece ELİ çalışanları için değil, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını düşünüyoruz. Devlet kendi sahasından çekilirse özel sektör istediği gibi at koşturur. Biz gidersek vatandaş desteğini çekerse, satılırsa satılsın derse, sadece ELİ değil, vatandaş kaybedecek. Sesimizi duyun” diye konuştu.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ"

Bir başka maden işçisi de şunları söyledi: “İşimiz, ‘çok tehlikeli iş kolu’ olarak geçer. Heyelanı, yağmuru, çamuru, yangını birçok şeyle mücadele ederek bu üretimi yapıyoruz. Aslında bugün maden işçisi bilinenin aksine asgari ücretin biraz üstünde bir ücretle çalışıyor. Milli eğitime, sosyal yardımlaşmaya, piyasaya, termik santrallere kömür ulaştırıyoruz. Bir zamanlar sosyal devlet politikası denilen şey vardı, 40 yıl önce de tüm dünyada bunlar uygulandı. O kazanılan haklar da iş güvenliği, çalışma koşulları, aile yardımı, kömür yardımı gibi o döneme damgasını vuran şeylerdi. ‘80’den sonra emekçilere saldırı başladı. Bizim bunun bilincinde olmamız, emeğin birliğini savunarak bu mücadeleyi büyütmeliyiz. Soma’dan bu sesi yükselteceğiz, tüm Türkiye’den de bu sese destek bekliyoruz.”

"FACİALARIN YAŞANMAMASI İÇİN..."

Bir başka işçi de “İki tane Soma var bizim için. Bir 13 Mayıs 2014 öncesi bir de 13 Mayıs 2014 sonrası. 13 Mayıs 2014’e kadar burası bir emek şehriydi ama o tarihten sonra hem acının hem emeğin başkenti olarak geçti tarihe. Biz böyle faciaların, iş cinayetlerinin yaşanmaması için devletin kamu madenlerinden elini çekmesini istemiyoruz” dedi.

"GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Maden-İş Soma Şube Başkan Yardımcısı Selçuk Metin de “Elimizde kalan, kaliteli kömür yatakları bakımından bir Eynez yer üstü ocağımız var. 17 yıldır üstünü açıp şu an ilk 6 ay içinde bile 1 milyon 400 bin ton kömür verdiğimiz sahamız. Bir kısmı üstü açık olduğu halde birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Biz buna karşı çıkıyoruz. Ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz” dedi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’taki ağaç kesimi protesto edilecek

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da orman yangınları nedeniyle yerleşim alanlarının tahliye edilmesine karar verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa