ATO Yönetim Kurulu üyesi Ümit Yaşar Öztoprak: Vaka sayıları katlandı, filyasyon yetersiz kaldı
Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Yaşar Öztoprak, "Ocak ayından itibaren yeni malzeme dağıtımı olmadı. Filyasyon ekiplerinin sayısı az. Pandemide her şey başa dönmüş gibi" dedi.
Ümit Yaşar Öztoprak | Fotoğraf: Evrensel
Yükselen kovid vaka sayıları karşısında uzmanlar her gün, aşılama ve test sayılarının artırılması, kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanımının yeniden zorunlu kılınması gibi önlemlerini her gün yinelerken; “pandemi bitti” diyerek vaka sayılarını haftalık açıklamaya başlayan Sağlık Bakanlığından hâlâ somut bir adım gelmedi.
Sağlıkçılar, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda yeni varyantların ortaya çıkabileceği uyarısında da bulunurken Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Yaşar Öztoprak, vaka artışlarını ve hastanelerin durumunu değerlendirdi.
Pandeminin ilk günlerinde olduğu gibi bugün de il sağlık müdürlüklerinin birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlıkçılara koruyucu ekipman vermediğini söyleyen Öztoprak, “Ocak ayından itibaren yeni malzeme dağıtımı olmadı. Filyasyon ekiplerinin sayısı az. Hastalarımız bizi arıyor, ‘Bana üç gündür gelinmiyor’ diye. Çünkü yoğunluk var ve yeteri kadar çalışan yok. Pandemide her şey başa dönmüş gibi” diye konuştu.
POZİTİF TEST SAYISI 10 KATINA ÇIKTI
Birinci basamak sağlık hizmeti veren Öztoprak, “PCR testi pozitif olan hastalarımız Temmuz’un başında iki üç kişiyken şu an 30’lara çıktı. Tedbirlerin ortadan kaldırılması bunun nedenidir. Şu anda yoğun bir pandemi döneminin içerisindeyiz. Toplu taşımada maskesiz dolaşmanın yasak olmaması, sağlık kurumlarına gelen hastaların maske takmaması, 12 yaşının altındaki çocuklara aşıların açılmamasının vakaları arttıracağını ön görüyorduk, arttırdı da” ifadelerini kullandı.
KOVİD ŞÜPHELİLERİ İLE KRONİK HASTALAR AYNI YERDE
Temmuzdan itibaren pandemi bitmiş gibi kronik hastaların da aile sağlığı merkezlerinden (ASM) ilaçlarını almaya başladığını ve bunun ASM’lerde yoğunluğa neden olduğunu belirten Öztoprak, “Kovid şüphelileri ile ilaç kullanan kronik, ileri yaştaki hastalarımız aynı yerde bekliyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor” diye konuştu.
"ÖZELLEŞTİRMENİN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ"
Pandeminin başından bu yana sağlıkta özelleştirme politikalarının sonuçlarının yaşandığına dikkat çeken Öztoprak, “Aşıların patent hakkı ve aşılanma tüm dünyaya sağlanmış olsaydı tüm dünyada sadece açılma değil normalleşmeyi ve pandeminin sonuna gelmeyi yaşayabilirdik. Ancak kapitalizm, aşıyı da sağılığı da metaya çevirdi. Şu anda kışkırtılmış bir sağlık hizmeti var. Birinci basamakta günde 110-120 hasta bakılıyor. Acillerde bir günde 4-5 bin giriş görünüyor ama bu kaliteli sağlık hizmeti anlamına gelmiyor. Bu da sağlıkta şiddet olarak dönüyor” diye konuştu.
RİSK GRUBUNDAKİLER HEMEN AŞI YAPTIRMALI
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, artan vaka sayılarına dikkat çekerek risk grubunda bulunanların acil şekilde hatırlatma dozu aşılarını yaptırmaları gerektiğini söyledi. Genç, bağışıklık sistemi güçlü kişilerin hatırlatıcı doz yaptırmasının şart olmadığını söyleyen Özlü, “Fakat risk grubundaysanız ve son aşı dozundan itibaren en az 6 aylık bir süre geçmişse hemen gidin ve aşınızı yaptırın” çağrısında bulundu.
Bayram sonrası aile boyu hastalıklar başladığını söyleyen Özlü, “Vaka sayılarının önümüzdeki haftalarda artacağını düşünüyorum. Dikkatli olmamız lazım. Salgın bitmiş değil” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı tarafından kaldırılan önlemleri hatırlatan Özlü, “Artık yasaklar yok, kapatmalar yok, zorunlu maske kullanımı yok. Risk gruplarının kendini koruması gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)