24 Temmuz 2022 17:05

Cinsiyetçi eğitim kız çocuklarını okuldan uzaklaştırıyor

Bölgede 2012-2013 eğitim öğretim yılında yüzde 98,9 olan kız çocuklarının okullaşma oranı 2020-2021 eğitim öğretim yılında yüzde 93,1’e kadar geriledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bölgede kız çocukların okullaşma oranındaki düşüş Eğitim Sen’in paylaştığı verilere yansıdı. Verilere göre bölgede 2012-2013 eğitim öğretim yılında yüzde 98,9 olan kız çocuklarının okullaşma oranı 2020-2021 eğitim öğretim yılında yüzde 93,1’e kadar geriledi.

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, kız çocuklarının okullaşma oranlarının bölge illerinde daha fazla olduğuna dikkat çekti. Bunun sebeplerini sıralayan Güneş, “Bölge illerinde eğitim olanakları yetersiz. Kız çocukları mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılıyor. Ev işlerinde daha fazla çalışıyor” dedi.

2019’dan sonra özellikle kırsal alanlarda yaşayan çocuklar başta olmak üzere merkez okullarda da kız çocuklarının okullaşma oranlarında düşüş yaşandığını söyleyen Güneş, “2012’den sonra eğitim sisteminde ciddi değişiklikler yaşandı. Ders kitaplarında daha çok cinsiyetçi ve dini konuları yerleştirildiklerini gördük. Eğitim kitaplarında kadının toplumsal statüsünü ev işi yapma, çocuk bakma ve temizlik yapma rol model olarak kitaplarda işlendiklerini görüyoruz” dedi.

Toplumsal algıda cinsiyetçi bir toplum yapısının oluşturulmak istendiğini söyleyen Güneş, “İktidarın eğitimi cinsiyetçi bir forma dönüştürmesi kız çocuklarının okullardan uzaklaşmasına neden oluyor” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

ATO Yönetim Kurulu üyesi Ümit Yaşar Öztoprak: Vaka sayıları katlandı, filyasyon yetersiz kaldı

SONRAKİ HABER

İşçi servis minibüsü alev alev yandı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa