LGS sonuçları, ayrışma ve kayıpları ortaya koydu: Öğrencilerin sadece yüzde 4’ü istediği okulda
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme sonuçları açıklandı. Verilerin ciddi kayıpları ve okul türleri arasındaki ciddi ayrışmayı gözler önüne serdi.
Kaynak: Pixabay
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarını ‘meb.gov.tr’ ile ‘sonuc.meb.gov.tr’ internet adresleri üzerinden açıklandığını bildirdi. Bakan Özer “LGS'de öğrencilerin yüzde 95'i tercih ettiği okullardan birine yerleşti” dedi.
MEB’in LGS kapsamındaki ilk yerleştirme sonuçları raporunu gazetemize değerlendiren yazarımız ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, verilerin hem ciddi kayıpları hem de okul türleri arasındaki ciddi ayrışmaları gösterdiğini söyledi.
YÜZ BİNLER KAYIP
2022’de 8. sınıftan mezun olan 1.236.308 öğrencinin 1.031.799’u Merkezi Sınava katıldığına işaret eden Prof. Dr. Gümüş “Bunlardan da ilk yerleştirme kapsamında 1.008.139 öğrenci tercih yapmıştır. Bu durumda nitelikli bir okul arayışını, hatta tümden okuma arayışından kopmuş en az 228 bin 169 öğrenci bulunmaktadır” dedi.
HİÇ YERLEŞTİRMESİ YAPILAMAYAN 286 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ VAR
MEB’in raporunda ‘İlk yerleştirme kapsamında tercih yapan 1.008.139 öğrencinin yaklaşık yüzde 95’i tercihleri doğrultusunda bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir’ ifadelerinin yer aldığını belirten Gümüş “Bu durumda tercih yaptığı halde 50 binden fazla öğrenci henüz yerleştirilememiş. Kaldı ki mezun sayısı 1.236.308 olduğuna göre, hiç tercihte bile bulunmayanlarla birlikte 286 binden fazla öğrenci bir okula yerleştirilmemiş bulunuyor” diye konuştu.
YÜZDE 10’UN YÜZDE 3’Ü İLK TERCİHİNE GİREBİLİYOR
MEB’in raporuna göre ‘Yerel yerleştirme ile mesleki ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin ilk tercihlerindeki kuruma yerleşme oranları 2021’de yüzde 45.5 iken 2022’de yüzde 51.8’e; Anadolu liselerinde yüzde 52.9’dan yüzde 56.3’e ve Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 55,5’ten yüzde 57,1’e yükselmiştir.” bilgisinin verildiğine vurgu yapan Gümüş “MEB’in açıkladığı ilk yerleştirme sonuçları öğrencilerin puanla merkezi yerleştirmede ne kadarının ilk tercihine gidebildiğini göstermiyor. Toplam öğrencinin yüzde 10 kadarı merkezi yerleştirme ile yerleşebilmekte, bunun da merkezi yerleştirmede ilk tercihine belki yüzde 2-3’ü yerleşmektedir” dedi.
Bu açıklamanın yüzde 50 kadarının da zaten ‘mecbur’ tutulan yerel yerleştirmede onlara zorunlu sunulan tercihlerden birine yerleştiğini gösterdiğine vurgu yapan Gümüş şunları söyledi: “Yerel yerleştirme mecburen şu şekilde tercih yapılıyor: Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilirler. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilir.”
ANADOLU İMAM HATİP VE MESLEKİ TEKNİK İLK TERCİHLERDE İSTENMİYOR
MEB’in raporuna bakılırsa yüzde yüz doluluk oranının sadece Fen ve Sosyal Bilimlerde bulunduğunu ama daha önemlisinin merkezi yerleştirmedeki ilk tercihlere yerleşme durumu olduğunu dile getiren Gümüş “Burada az sayıdaki Sosyal Bilimler, hatta Fen Liseleri ayrı değerlendirilebilir. Esas kıyaslama Anadolu Lisesi ile İmam Hatip ve Mesleki Teknikler arasında yapılabilir. Anadolu Liseleri yüzde 100, ilk üç tercihten tercih alırken Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 34,5 ve Anadolu İmam Hatip yüzde 27,5 ilk üç tercihten tercih alabilmiş bulunuyor” dedi.
ORTAOKULDA BÜYÜK AYRIŞMA: İMAM HATİPLİ YİNE İMAM HATİP’E YERLEŞEBİLİYOR
Merkezi sınavla yerleştirilenlerin ortaokul türüne göre yerleştiği okul türüne bakıldığında imam hatiplerle diğerleri arasında büyük bir ayrışma gözüktüğüne işaret eden Gümüş “İmam Hatip Ortaokul mezunlarının yüzde 57.41’i yine İmam Hatip’e yerleşiyor. Oysa resmi ortaokul bu oran yüzde 12.83 düzeyinde kalıyor, özel ortaokullarda yüzde 6.23’e düşüyor” bilgisini verdi.
Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerine yerleşen öğrencilerinin yüzde 8-9’u İmam Hatip Ortaokulu kökenli, yüzde 91-92’si genel ortaokullardan geliyor.
MEB’E İKİ ÇAĞRI: EĞİTİM TÜRÜ VE NİTELİKLİ EĞİTİM HAKKI, YERLEŞTİRMELERİN ERKEN YAPILMASI
Gümüş son olarak MEB’e iki çağrı yaptı:
- Her çocuk istediği okula gidebilmeli. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi eğitim hakkı ve okul türü hakkını haklar arasında sayıyor. Herkes istediği türde nitelikli okula gitme hakkına sahip bulunuyor. Maalesef bu hak karşılanmıyor.
- Sınav sonuçları zaten 30 Haziranda açıklandı ve tüm yerleştirme yaz aylarına sarktı. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. En geç Mart ayı itibariyle yerleştirmeler tamamlanırsa aile ve öğrenciler hem ona göre yaz aylarını, okuma-gezi-çalışma etkinliklerini düzenleyebilirler hem de yazı stres ve kaygılarla geçirme yerine daha dinlenmiş ve zinde olarak okullarına dönerler.
EĞİTİM-İŞ: İMAM HATİP MEZUNLARI BİLE İMAM HATİPLERİ TERCİH ETMEDİ
Eğitim-İş, LGS yerleştirme sonuçlarını inceledi. Yapılan açıklamada imam hatip ortaokullarından mezun olan gençlerin dahi imam hatip liselerini tercih etmediği vurgusu yapıldı.
Eğitim-İş açıklamasında şunlara dikkat çekildi:
“LGS rakamları, AKP'nin imam hatip dayatmasının geldiği noktayı görmek için de imkan tanımıştır. Sonuçlar, yerleşen tüm öğrencilerin yüzde 67,08’ini oluşturan resmi ortaokul mezunlarının Anadolu imam hatip lisesi dışındaki tüm lise türlerine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğunu göstermektedir. Resmi ortaokul mezunları Anadolu Lisesi ve Fen Lisesine yerleşen öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’ini, Sosyal Bilimler Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 42,18’i resmi ortaokul mezunu, yüzde 52,59’u ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 47,5’i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir.”
BİNLERCE AİLENİN ÇIKMAZI: YA İMAM HATİP YA ÖZEL OKUL
Öte yandan sonuçlara göre, özel ortaokul mezunlarının imam hatip lisesini tercih etmedi.
Özel ortaokul mezunlarının yerleşen öğrenciler arasında en yüksek oranlarda bulunduğu lise türleri sırasıyla fen lisesi (%21,54) ve anadolu liseleri oldu (%19,45).
Eğitim-İş açıklamasında “Bu sonuçlara göre değerlendirmesine göre bu sonuçlar, sırf AKP'nin imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin yemeden içmeden kesip çocuğunu özel okula yolladığının da göstergesidir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)