26 Temmuz 2022 04:15

Besiciler giderleri karşılayamıyor, hayvancılık günbegün ölüyor

Yaşamını besicilik ile idame ettirmeye çalışan üretici köylüler giderlerinin artması nedeniyle zarar etmeye başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Fındık bölgesi olan Ordu’da hayvancılık alanında da yatırım yapan üretici köylüler giderlerinin artması nedeniyle zarar etmeye başladı.

Fındık üretimi dışında kivi, arıcılık ve hayvancılık alanında çalışmaların olduğu Ordu’da hayvancılık yapan köylüler maliyetlerin artması nedeniyle işletmelerinde küçülmeye gitmeye başladı. Gazete olarak görüştüğümüz inek, koyun ve tavuk yetiştiriciliği yapan köylüler hayvan yemlerine yapılan zamların dayanılmaz olduklarını belirtti.

"GİDERLER ARTTI ZOR DURUMDAYIZ"

Altınordu Çavuşlar Mahallesi’nde (köy) büyükbaş hayvancılık yapan Akif Alan, “Hayvancılık zorlaştı. Büyükbaş 3 hayvanım kaldı. Artırmaya çalışırken azaltmak zorunda kaldım. 6 inek vardı üçünü satmak zorunda kaldım” dedikten sonra yemlere yapılan zamların dayanılmaz olduğunu dile getirdi. “Yiyecek olarak mısır ve arpa kullanıyorum. 50 kg 400 TL. Mercimek samanı kilosu 6, beyaz saman 4 TL. Kepek 85 TL idi şimdi 165 TL oldu. Mısır arpa karışımı yem kilosu 7.5 TL. Bu maliyetler bizi zorluyor. Süt, yağ satıyorum. 5 lt süt 50 TL. Bir hayvan günlük ortalama 8 LT süt veriyor. Gelirimiz gideri karşılamaz oldu. Devletin tüm hayvanlara desteği yok. Ben alamıyorum. Aşı 400 TL. Hayvancılıkta mevsime göre gider farklılaşıyor. Yazın hayvanlar dışarıda oluyor. Ancak kışın içerde oldukları için gider de artıyor. Bu konuda hayvancılık yapan köylüler için özel destek yasaları çıkmalı. Reklam amaçlı destekler ve kampanyalar bizi memnun etmiyor” dedi.

ELEKTRİK FATURASINI ÖDEMEK DE ZORLAŞTI

Kökenli Mahallesi’nde (köy) tavuk çiftliği olan Tarık Tercan ise, 2500 tavukla başladığını, ekonomik zorluk nedeniyle tavuk sayısını 500’e düşürdüğünü belirterek, “Giderim artmaya başladı. Dayanılacak gibi değil. Girdiler atması nedeniyle tesisimdeki dört kümesten üçünü kapatmak zorunda kaldım. Bu şartlarda üretimi sürdürmek imkansız. Bir yıl önce 50 kg yemi 75 TL’ye alırken bugün 400 TL’ye alıyoruz. Bu artışları ürüne yansıtsam tüketicinin alması zorlaşıyor. Birçok arkadaşım da üretim maliyetlerini karşılayamadığı için kapattı. Böyle giderse ben de kapatmak zorunda kalacağım. Gelen elektrik faturalarını bile ödeyemez duruma geldik. Kuluçka sistemi kurup civciv üretmeye başladım. Elektrik maliyetinden dolayı kapatmak zorunda kaldım. Boşalttığım kümesleri ve kuluçka makinelerini satacak kimse de yok” dedi.

"KOOPERATİFLEŞME OLMALI"

Ulubey ilçesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan Musa Atinkaya da “Hayvancılık yanında et lokantam da var. Kendi hayvanımı kesip işyerimde satıyordum. Pandemiye kadar kazanıyordum. Pandemide işyerimin masrafını çıkarabiliyordum. Ancak son zamanlarda artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle iş yapamıyorum. Yalnızca ben değil, çevremdeki herkes böyle. Çambaşı Yaylasında mesire yerleri de böyle. Kuzu eti almak için insanlar sıradaydı, şimdi satılamıyor. İnsanlar haklı, para yok. Parası olan da başka yerlere gidiyor” dedi.

Hayvancılığın zorluk nedenleri olarak maliyetleri vurgulayan Atinkaya, “Girdiler pahalı. Saman, yem fiyatları yüksek. Devlet desteği yetersiz. Birlik var, yeterli değil. Sorunlarımıza çözüm üretemiyor.  Kooperatifleşme olmalı. Devlet üreticilere destek amaçlı hayvan alımlarını kişiler üzerinden değil, birlik ya da kooperatifler üzerinden yapmalı. Özetle devlet destek olmalı. Aksi halde bu işi bırakacağım. Hayvancılığın canlanabilmesi için devlet enflasyona çözüm bulmalı. Halk hayvan alamıyor. Biz hayvan yetiştiricileri birbirimizden mal alıyoruz. Artık halkın önceliği arasında et yemek yok” dedi.

"DAĞINIKLIĞIMIZ GİDERİLMELİ"

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra da fındık üreticileri olarak da hayvancılık yapan üreticiler olarak da sorunlarının devam ettiğini belirterek, “Üretici köylü tarım ürünlerinde de hayvancılıkta da sorun yaşıyor. Üretim zorlaştı. Enflasyon ve maliyet masrafları dayanılacak gibi değil. Ben de fındık üreticisiyim. Kivi ve sebze yetiştiriyorum. Hepsinin derdi ve zorluğu başka. Hayvancılığın sıkıntıları daha çok. Hayvanlar sürekli hizmet istiyor. Maliyet arttı. Sorunları aşmak için üretici köylülerin örgütlenmekten başka yolları yok. Birlik sağlarsak sorunları aşar, emeğimizin ve ürünümüzün karşılığını alabiliriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 381. kez rektörlük binasına sırt döndü

SONRAKİ HABER

Bakan Akar, ABD'li mevkidaşı Austin ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa